Advertentie

Mac alternatieven voor je favoriete Windows apps

Daar staat ‘ie dan: je eerste Mac. Hij staat te stralen op je bureau, maar jij weet eigenlijk nog niet zo goed wat je er mee aan moet. Gelukkig zijn er een hoop programma’s die op zowel pc als Mac werken, zoals Skype, Microsoft Office, Firefox, etc. Maar soms is je oude vertrouwde pc-programma niet beschikbaar voor je nieuwe Mac. Af en toe zie je door de apps in de iTunes Store het bos niet meer, maar wees niet bang, Softonic helpt jou aan de perfecte programma’s voor op je Mac.


Internet browsers

De meeste browsers zijn multiplatform: Chrome, Firefox en Opera zijn alle drie zowel op pc als Mac te gebruiken. Maar waar Windows 7 je nog het liefst naar Internet Explorer 8 stuurt , geeft OS X de voorkeur aan Safari. Apple’s officiële browser is mooi, gebruikt over het algemeen minder RAM-geheugen dan de competitie en ondersteunt verschillende extensies. Een van de handigste opties is Safari Reader, een alternatieve manier om websites weer te geven. Hiermee heb je een duidelijke lay-out zodat je relaxed online leest.

E-mailprogramma’s


Het standaard mailprogramma voor Mac gebruikers is Apple Mail. Als je Outlook gewend bent valt het meteen op dat de interface een stuk duidelijker is. Een nadeel van Apple Mail is dat je minder professionele mogelijkheden hebt. Daarentegen is Apple Mail een stuk stabieler dan Windows Mail en Outlook Express. De interface van Mail op de iPad is erg strak en het programma heeft een sterke zoekmachine. Vind je het desondanks toch onmogelijk om Outlook op te geven? Kies dan eenvoudig voor Office 2011 voor Mac.

Muziekprogramma’s


Tegenwoordig is iTunes een must op elk platform: het werkt perfect, heeft eindeloze opties en is gebruiksvriendelijk. De Mac-versie werkt beter dan de pc-variant, waar het programma veel trager werkt en eindeloos moet installeren. iTunes voor Mac geeft je de mogelijkheid cd’s te importeren en gelijk om te zetten naar mp3- of AAC-bestand zodat je ze voortaan altijd op je Mac kan afspelen.

Als je een los audio-bestand wilt beluisteren is QuickTime een goede keuze, maar als jij en Winamp echt niet zonder elkaar kunnen is er ook een Mac-versie die je bestanden direct in de iTunes bibliotheek plaatst.

Videospelers


Windows Media Player is, tenminste tot versie 12, altijd een grote bron van ergernis geweest onder Windows-gebruikers. Het programma herkent weinig bestanden, vreet energie en ruimte en is tergend langzaam. Hierdoor kiezen veel mensen voor iets anders, meestal VLC Media Player. Daarnaast is er de keuze voor QuickTime, dit is ook uitermate geschikte software. Naast de reguliere functies gebruik je QuickTime om audio en video mee op te nemen. Dit doe je met de ingebouwde iSight of met een externe camera. QuickTime herkent DivX-bestanden en als je Perian toevoegt aan je Mac, leest ‘ie vanaf nu bijna elke bestandsvorm.

Archiveren


Naast ZIP en RAR, de twee meest gebruikte compressievormen voor Windows, hebben Mac gebruikers vaak te maken met SIS en SISX extensies. In OS X staat Stuffit Expander standaard geïnstalleerd, en dit programma opent ZIP, RAR, SIS, SISX en vele andere bestanden. Om in te pakken heb je Stuffit Deluxe of Stuffit Standard nodig. Beiden pakken in, uit en beheren efficiënt verschillende bestanden.

Naast deze grote namen zijn er een aantal alternatieven waaronder The Unarchiver, een uitmuntende multi-decompressor, BetterZip, om TAR en ZIP archieven te maken, en RAR, een programma voor de opslag van RAR-bestanden. Een laatste tip: als je grote RAR bestanden wilt uitpakken die op een pc gemaakt zijn is de beste keuze MacPAR DeLuxe.

CD/DVD branden


Dankzij je nieuwe Mac neem je eindelijk afscheid van Nero. Er zijn verschillende goede Mac alternatieven voor deze Windows-klassieker. Toast Titanium is volgens ons de beste keuze omdat dit programma het volledige pakket biedt. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit SimplyBurns en Burn. Toast is een geweldig brand-programma, handig om te gebruiken en het ziet er goed uit. Deze software kan bijna alles: je kijkt ermee naar video’s en beluistert je favoriete muziek. SimplyBurns is tevens gratis en helpt je stap voor stap door het brand-proces. Burn werkt nog eenvoudiger en ondanks dit simpele imago heb je hiermee ook de mogelijkheid ISO-afbeeldingen te branden.

We hopen je met dit artikel een opstapje te bieden om zoveel mogelijk plezier uit je nieuwe Mac te halen. Het is misschien even wennen, maar daarna wil je nooit meer iets anders!

Via OnSoftware EN

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie

Advertentie