Advertentie

Artikel

Meer juice voor je Android: zo gaat je batterij langer mee

Meer juice voor je Android: zo gaat je batterij langer mee
Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

  • Bijgewerkt:

Een dagelijks leven zonder smartphone kunnen we ons nauwelijks nog voorstellen. Maar dat intensieve gebruik vraagt het nodige van de accu. En laat die korte batterijduur nu een van de grootste zwakheden van de huidige mobiele telefoon zijn. Met onze tips houdt je Android-telefoon het gelukkig een stuk langer vol.

De accu’s van vroegere mobieltjes gingen vaak meer dan een week mee. En je huidige smartphone? Wees blij als ‘ie het einde van de dag haalt. Tot fabrikanten het accuprobleem oplossen rest je maar één ding: energie besparen!

1. Maak effectiever gebruik van Wi-Fi, Bluetooth en GPS

Je dataverbinding en GPS zijn de grootste batterijslurpers van allemaal. Schakel Wi-Fi, Bluetooth, GPS en andere veeleisende diensten die gebruikmaken van sensoren en ingebouwde antennes dan ook alleen in wanneer nodig.

Veeg vanuit de rechterbovenhoek van je scherm naar beneden en je krijgt een menu te zien waar je instelt welke functies je wel en niet wilt gebruiken. Een praktisch alternatief is de standaardwidget voor het startscherm.

Naast standaardwidgets zijn er ook een aantal praktische apps en widgets te downloaden die je nog meer controle geven over het energieverbruik. Power Toggles is een van de beste en populairste.

2. Identificeer de boosdoeners

Sommige apps zijn energiebeluste veelvraten en vaak zijn er zuiniger alternatieven beschikbaar. Onder Instellingen > Batterij is het gemakkelijk om de grootste boosdoeners te identificeren. Kun je echt niet zonder een bepaalde app, probeer ‘m dan regelmatig af te sluiten wanneer je ‘m niet gebruikt of te optimaliseren voor lager stroomverbruik. Hoe je dat doet, leg ik uit aan de hand van de Facebook-app als voorbeeld bij de volgende stap.

3. Automatische updates uitschakelen voor mail, Facebook, etc.

Apps die voortdurend worden geüpdatet zoals Facebook en Twitter vreten accu. Tijd om een kijkje te nemen bij de instellingen van je telefoon en bijvoorbeeld auto-updates volledig uit te schakelen.

Elke automatische functie in een app vergt energie van je accu. In Facebook is een goed voorbeeld het automatisch afspelen van video’s. Zowel het downloaden als het weergeven van de filmpjes kost veel stroom.

4. Verwijder widgets en geanimeerde achtergronden

Widgets op het hoofdscherm zijn ook goed voor het nodige verbruik, los uiteraard van de standaardwidget om energie te besparen. Automatisch updatende widgets, zoals weer, tijd of nieuws slurpen batterij. Gebruik ze zo min mogelijk, als je niet constant je telefoon aan de oplader wilt hangen.

5. Schakel automatisch helderheid aanpassen uit

Het automatisch instellen van je schermhelderheid is meer een functie voor gebruiksgemak dan om energie te besparen. Omdat je telefoon constant het licht in zijn omgeving moet meten en daarop de helderheid aanpast, wordt de accu constant aangesproken. Om echt energie te besparen stel je daarom de helderheid zo laag mogelijk in en pas je ‘m handmatig aan indien nodig.

6. Kies je eigen netwerkaanbieder

Vooral buiten de grote steden is je mobiele ontvangst vaak slecht, wat resulteert in het verbreken van de verbinding met het mobiele netwerk. In dat geval gaat Android zelf op zoek naar een andere aanbieder, wat op de lange termijn veel energie kost. Selecteer daarom handmatig je provider. Ben je in een gebied met slecht ontvangst, dan schakelt de telefoon automatisch over naar vliegtuigmodus. Dan maar even niet bereikbaar zijn.

7. Gebruik energiebesparende apps en instellingen

Er zijn veel Android apps om het stroomverbruik te verminderen. Een van de beste power-saving apps is DU Battery Saver & Widgets. De app helpt je je instellingen optimaliseren en komt met een praktische widget om snel functies in en uit te schakelen.

8. Update je apps!

Verouderde app-versies verbruiken vaak meer energie dan nodig. Ontwikkelaars werken voortdurend aan verbeteringen om het energieverbruik te verminderen. Houd je apps daarom up-to-date en downloaden zo snel mogelijk de nieuwste versie.

Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

Het nieuwste van Markus Kasanmascheff