Advertentie

Artikel

Met deze apps maak je Firefox OS klaar voor dagelijks gebruik

Sophie Notten

Gepubliceerd

Firefox OS is een relatief nieuw systeem, maar met de juiste apps maak je het mobiele besturingssysteem van Mozilla snel geschikt voor dagelijks gebruik.

Net als de meeste anders smartphone-systemen biedt Firefox OS zelf belangrijke functies als e-mail, SMS, een browser en een adresboek met zich mee. Maar in tegenstelling tot Android en iOS zijn veel populaire apps nog niet beschikbaar.

Met deze apps maak je Firefox OS klaar voor dagelijks gebruik

In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste apps om te downloaden van de Firefox Market Place, inclusief een aantal alternatieven voor populaire apps als WhatsApp, Dropbox en Spotify. Tijd om je Firefox-smartphone klaar te stomen voor dagelijks gebruik!

Communicatie

In tegenstelling tot voor Android, iOS en Windows Phone, is er op Firefox OS tot nu toe nog geen officiële versie van WhatsApp te downloaden. Er zijn echter genoeg alternatieven. Die apps zijn redelijk betrouwbaar, maar hebben soms nog moeite met het ontvangen van berichten. Om die reden adviseren we twee andere app-diensten.

Messenger

LINE en Telegram zijn ook te vinden op iOS, Windows Phone en Android en vormen beide prima alternatieven voor WhatsApp. Beide apps zijn daarnaast gratis en beschikbaar voor Firefox OS.

Social media

Naast een goede chat-app kunnen sociale media natuurlijk niet ontbreken. De eerste twee namen die te binnen schieten zijn dan natuurlijk Facebook en Twitter. Voor beide is een officiële app te downloaden voor Firefox OS.

Entertainment

Zelfs al kan de hardware van Firefox OS-smartphones niet concurreren met grote namen als de iPhone 6, HTC One M8 of Samsung Galaxy S5, voor het afspelen van muziek en video zit je goed bij Mozilla’s smartphones. En nog een verrassing: veel games draaien heel soepel op Firefox OS!

Muziek

Dankzij het met microSD-kaarten uitbreidbare geheugen heb je meer dan genoeg opslagruimte voor muziek op je telefoon. De meegeleverde muziek-app doorzoekt je geheugen op muziekbestanden, artiesteninfo en cover-afbeeldingen, en sorteert vervolgens je collectie automatisch. De volgende formaten worden ondersteund: MP3, OGA, OGG, M4A, M4B, M4P, M4R, 3GP, MP4, M3U, PLS, OPUS, AMR, WAV, LCKA.

Maar ook zonder lokale opslag zit de muziekliefhebber goed bij Firefox OS. Of je nu naar online radio wilt luisteren of je gaat voor streaming muziek: het kan allemaal met de volgende twee apps:

Video

De standaard video-app van Firefox OS ondersteunt MP4, MPEG, MPG, OGV, OGX, WEBM, 3GP, 3G2, OGG en M4V. Net als de muziek-app wordt automatisch gezocht op aanwezig videomateriaal op je SD-kaart en het interne geheugen van je telefoon.

Qua streaming is er minder keuze. Gelukkig heb je de mobiele Firefox-browser tot je beschikking om elke HTML5-video op het web af te spelen. Toch mag de YouTube-app niet ontbreken op je telefoon:

Games

In de Firefox OS Market Place zijn er honderden kleurrijke spelletjes te vinden, waaronder klassiekers als Cut The Rope. Het loont om een kijkje te nemen in de app-winkel van Mozilla om te zien wat er allemaal beschikbaar is. Hier zijn een paar verslavende tips:

Productiviteit en accessoires

Een smartphone is pas echt nuttig als alleskunner. Welke taken een telefoon precies uitvoert bepaal jij natuurlijk. De negen belangrijkste hebben we al besproken in onze 9 beste apps voor Firefox OS, met in de lijst namen als Google Maps-alternatief Nokia Here, Wikipedia, een file manager en Jolicloud.

Firefox OS: klaar voor dagelijks gebruik

Zoals je ziet is Firefox OS inderdaad nog een jong mobiel besturingssysteem dat nog een flinke inhaalslag heeft te maken qua app-aanbod ten opzichte van iOS en Android. Maar dankzij de schappelijke prijzen van Firefox OS-telefoons en een aantal handige app-alternatieven is het systeem al helemaal klaar voor dagelijks gebruik!

Lees ook:

Misschien interesseert je ook