Advertentie

Microsoft Office Touch voor tablets: alle geruchten en feiten op een rij

Microsoft Office Touch voor tablets: alle geruchten en feiten op een rij

Microsoft werkt aan Office Touch voor Windows-tablets. Een iPad-versie bestaat al; nu is het de beurt aan Microsofts eigen tabletserie. Wat mogen we van het mobiele touch-kantoor verwachten?

Microsoft Office 2013 biedt de nodige opties voor touch-bediening. De kantoorsoftware werkt op tablets, maar echt productief werken is nog net te moeilijk. Microsoft is van plan deze kloof te dichten.

Nieuwe naam en geplande releasedatum

Over de naam van het mobiele Office-pakket is nog niets bekend. Microsoft-expert Paul Thurrott noemt de tablet-versie gewoon Office Touch, intern maakt Microsoft gebruik van de codenaam Gemini. De touch-versie van Office wordt waarschijnlijk tegelijkertijd uitgebracht met Windows 9, ergens in de lente van 2015.

Officiële en gelekte screenshots

Tot aan de BUILD-conferentie in april was Office Touch weinig meer dan een gerucht. Tijdens deze conferentie liet Microsoft de eerste screenshots voor een nieuwe PowerPoint-app zien.

Microsoft PowerPoint voor Office Touch, getoond op de BUILD-conferentie.

De app is vergelijkbaar met Office voor de iPad, zij met het met wat meer opties op de menubalk. De eerste versie van Office voor Windows Touch-apparaten biedt waarschijnlijk sowieso veel meer mogelijkheden dan de versies voor iOS en Android, wat direct de extra ontwikkeltijd zou verklaren.

Meer onofficiële foto’s verschenen bij een uitgelekte interne Microsoft-presentatie in mei. Daar zagen we de ribbon-interface die we kennen van de desktop-versie terug.

Het gaat waarschijnlijk om een zeer oude interne versie van 2013 of nog eerder. Knoppen als Home, Insert en View zijn minder zichtbaar dan bij Office voor iPad. Desalniettemin illustreert de afbeelding dat Microsoft een vergelijkbaar bedieningsconcept voor alle platformen hanteert.

Office voor Windows Touch: Welke apps zijn er?

Volgens insider-rapporten is Microsoft bezig met touch-apps van alle belangrijke Office-toepassingen. Dit omvat Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Lync. Voor de reeds bestaande OneNote-app komt een opvolger met meer functies. Of de cirkelvormige edit-tool ook in Word, Excel en andere apps terugkeert is onbekend.

Het touch-vriendelijke RadialMenu van de bestaande OneNote-app.

DirectX voor vloeiende grafische output met één druk op de knop

Zoals Kirk Koenig Bauer uit het Office-team aankondigde op de BUILD-conferentie, werkt Office Touch voor betere grafische prestaties en goede hardware-ondersteuning met de DirectX-API. DirectX wordt gebruikt voor krachtige Windows Store-apps en voor meer complexe spellen. De technologie zorgt voor betere prestaties en stabiliteit op verschillende apparaten. In Office Touch activeer je DirectX waarschijnlijk met één druk op de knop, om de app vloeiend te laten lopen.

Mogelijk: combinatie met vinger en stylus

De gelekte presentatie van de R&D-afdeling van Microsoft toont een gecombineerde besturing met vinger en stylus die vloeiend en nauwkeurig werken mogelijk maakt. Of deze functie in de uiteindelijke versie van Office Touch terug te vinden is is nog onduidelijk. Met de Surface Pro 3 met bijbehorende stylus op de markt is het aannemelijk dat het wordt ondersteund.

Het heeft even geduurd, maar een Office volledig geoptimaliseerd voor Windows Touch lijkt eindelijk waarheid te worden. Microsoft wil niets aan het toeval overlaten op de zakelijke markt, waardoor de introductie waarschijnlijk langer op zich laat wachten. Laten we hopen dat het leidt tot een uitstekende implementatie van Office voor tablets! In Google Docs heeft Microsoft in ieder geval al een goede concurrent.

Lees ook:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie