Advertentie

Artikel

Mijn Gmail-wachtwoord is gestolen; wat nu?

Mijn Gmail-wachtwoord is gestolen; wat nu?
Sophie Notten

Sophie Notten

Bijgewerkt:

Er bestaat bijna niets ergers dan wakker worden en erachter komen dat iemand je Gmail-wachtwoord heeft gestolen. Je wachtwoord is gewijzigd en je hebt geen idee hoe je nog kunt inloggen. Ontdek hier hoe ik mijn Gmail-account herstelde toen dit drama mij overkwam.

09:15u. Het belooft een rustige ochtend te worden. Ik kom binnen op kantoor, ga naar mijn bureau en maak me klaar om te gaan werken. Alles verloopt normaal, tot ik mijn e-mail wil checken: mijn Gmail-wachtwoord is veranderd. Ik vrees het ergste, maar hoop dat ik een foutje heb gemaakt bij het intypen van mijn wachtwoord. Ik voer mijn inloggegevens nog eens in en… niets.

Ondertussen lees ik op mijn telefoon, Twitter en Facebook alarmerende berichten van vrienden. Zij ontvangen vreemde e-mails van mijn adres met de volgende tekst:

Ik hoop dat dit bericht je op tijd bereikt. Ik ben naar Granada (Spanje) gereisd en tijdens mijn verblijf zijn mijn documenten, paspoort en creditcard gestolen. Om dit probleem op te lossen heeft mijn bank tijd nodig om alle gegevens te herstellen en verwerken. In de tussentijd heb ik geld nodig zodat ik in ieder geval terug naar huis kan. Ik heb €980 nodig om in ieder geval mijn kosten te dekken. Kun je me helpen en het geld sturen via MoneyGram? Laat het me weten.

Wat is er precies gebeurd? Iemand heeft ingebroken in mijn Gmail, veranderde mijn inloggegevens en stuurde deze mail naar mijn contacten. Een typische spammail, maar met een geloofwaardige boodschap: een tekst geschreven door een zogenaamd wanhopige reiziger.

Nu zijn niet al mijn vrienden redacteur bij Softonic of web-deskundige, dus geloven sommigen de mail en worden ze ongerust.

Mijn account resetten

In mijn geval heb ik gekozen voor de standaardaanpak van Google. Ik ga naar het herstelformulier van Google. Google vraagt heel veel data; ik probeer dit zo nauwkeurig mogelijk in te vullen.

Het is belangrijk om aan te geven dat je geen toegang meer hebt tot je account.

Google vraagt om de volgende gegevens:

 • Datum dat je jouw account aanmaakte
 • Namen van je labels
 • Ten minste vijf e-mailadressen waarmee je vaak contact hebt
 • Info over veelgebruikte Google-diensten
 • Telefoonnummer
 • Veiligheidsvraag

Voor wie niet bekend is met labels, maak je geen zorgen. Dit zijn de etiketten die je (optioneel) op mails plakt om ze te organiseren.

Of je weer toegang tot je account krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die je verstrekt aan Google. Daarom probeer ik de maximale hoeveelheid informatie te verstrekken, om te bewijzen dat ik eigenaar van mijn mailadres ben.

We zijn er bijna

Na de procedure te hebben doorlopen krijg ik toegang tot mijn account. Eenmaal binnen stuit ik op een vreemde taal. Maar de finish is dichtbij en ik voel me weer gemotiveerd. Met enig geduld moet het lukken om terug te keren naar de oorspronkelijke instellingen.

Mijn Gmail is een puinhoop. Eerst moet ik de goede taal instellen. Gedreven door geheugen en een aantal mislukte pogingen, lukt het om de taalopties te vinden. Een handige truc: gebruik deze link om je taal in Gmail te wijzigen.

Dan blijft er nog één stap over: terug naar het standaardthema van Gmail.

Dat kan gelukkig via een heldere link onder in beeld. Mijn Gmail is hersteld; nu is het tijd om de activiteit en geschiedenis te bekijken om erachter te komen wat er is gebeurt. Ik open de activiteitengeschiedenis en kijk naar de handelingen die zijn ondernomen door de cybercrimineel.

Ik zie duidelijk twee aanvallen van hackers: één uit Italië en één uit Nigeria. De hacker heeft mijn herstel-e-mailadres veranderd naar het fictieve ssssssss@pino.it. Gelukkig heeft de hacker geen tweestapsverificatie ingesteld; dan was het onmogelijk geweest om mijn account te herstellen.

Als de hacker niet mijn recovery-adres had aangepast, had ik het complete herstelproces over kunnen slaan en simpelweg mijn wachtwoord terug veranderd. Google zou mij de verdachte activiteit hebben gemeld en me hebben gevraagd mijn identiteit te bevestigen en dat was dat.

Timing en de juiste veiligheidsmaatregelen

Wat heeft me gered? Deze situaties zijn een combinatie van timing, geheugen en geluk. Dat laatste zat sowieso wel goed; met een beetje pech had Google mijn Gmail-account niet herstelt en direct automatisch verwijdert.

Ik was bang om mijn gegevens en jaren aan e-mails te verliezen. Ook was ik bang dat mijn vrienden geld werd afgetroggeld. In plaats daarvan heb ik nu weer volledige toegang tot mijn mail en zijn mijn vrienden geen cent armer. Mocht ik wel mijn mails kwijt zijn, dan is er nog altijd het herstelformulier voor berichten van Google. Geen garantie voor succes, maar altijd het proberen waard.

Om mezelf te beschermen veranderde ik al mijn wachtwoorden en schakelde ik extra verificatie in. Dat laatste is vooral handig in crisissituatie waarbij je geen toegang meer hebt tot je mail en geen beschikking hebt over je mobiele telefoon (om de beveiligingscode te ontvangen).

Voorbeeld van zo’n crisissituatie is het verlies van je smartphone in het buitenland en een dief die alle toegang blokkeert tot je e-mail. Heb je ergens je verificatiecodes opgeschreven, dan is het later mogelijk om je mail en toegang te herstellen.

Wil je voorkomen dat jou hetzelfde overkomt, neem dan eens een kijkje bij deze checklist van Google. Loop de stappen langs en je beveiligt je Gmail-account beter dan ooit. Met een goed wachtwoord (symbolen, cijfers, hoofd- en kleine letters), authenticatie in twee stappen en meer houd je de hackers buiten de deur.

Lees ook:

Sophie Notten

Sophie Notten

Misschien interesseert je ook

 1. Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Lees meer
 2. Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Lees meer
 3. De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  Lees meer