Advertentie

Artikel

Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps
Daniel Barranger

Daniel Barranger

  • Bijgewerkt:

Het moeilijkste aan sporten is gemotiveerd blijven. Deze apps stimuleren je om voor eens en voor altijd af te rekenen met je bankhangverslaving.

Je bent net terug van vakantie, je probeert het gourmetvet van de kerst weg te werken, je conditie is niet meer wat het geweest is; iedereen heeft zo zijn redenen om te beginnen met sporten. En die goede gewoonte vervolgens ook echt vol te houden.

Gelukkig zijn er talloze apps die je doorzettingsvermogen helpen stimuleren. Maar welke zijn de beste motivators? Wij hebben er zes uitgezocht.

Nexercise: medailles en beloningen voor je vooruitgang

Nexercise is ontworpen voor iedereen die moeite heeft van de bank te komen. Via gamification maakt het van sporten een spelletje, dankzij een slim beloningssysteem.

Met 15 minuten bewegen per dag krijg je al een virtueel schouderklopje van Nexercise. De app volgt je vooruitgang en helpt je zo je gewicht te beheersen of je conditie naar grotere hoogtes te stuwen.

Runtastic: laat je aanmoedigen door je vrienden

Telkens wanneer ik op de fiets stap of mijn hardloopschoenen aantrek, gebruik ik Runtastic om mijn prestaties bij te houden. Maar waar de app echt in uitblinkt is de optie om je te laten motiveren door vrienden via Facebook. Is dat nog niet genoeg, dan activeer je de voice coach, een virtuele assistent die je tijdens het joggen aanmoedigt.

Runtastic gebruik je daarnaast om workout-plannen te maken en doelen te stellen. Met zo’n persoonlijke missie heb je nog meer motivatie om jezelf ook echt te bewijzen.

Zombies, Run! Sla op de vlucht om gewicht te verliezen

Wat zou jij doen als je achterna wordt gezeten door een meute zombies? Rennen natuurlijk! De app Zombies, Run! speelt op grappige wijze in op deze natuurlijke reacties en krijgt je zo aan het rennen.

Zombies, Run! is onderverdeeld in 30 hoofdstukken en giet zijn uitdagingen in een spannend verhaal. Tijdens het rennen hoor je geluidseffecten van de ondoden die jou op de hielen zitten. Komt het geluid te dichtbij, dan is het tijd voor een sprint!

Motivate Me to Exercise: dagelijkse portie motivatie

Heel inspirerend is de titel van deze app niet, maar Motivate Me to Exercise doet wat het belooft. Tot vijf maal per dag krijg je een motivatie op het scherm van je mobiel dat jou moet aanzetten om in beweging te komen. Simpel, maar doeltreffend.

Op lange termijn hebben de aanmoedigingen de neiging zichzelf te herhalen, maar dan heb je er allang een gewoonte van gemaakt om je sportkleren uit de kast te trekken en het op een lopen te zetten.

7 Minute Workout: resultaten met minimale inspanning

OK, dit is strikt gezien geen motivatie-app, maar ik vind dat een minimale workout van 7 minuten per dag prima in deze lijst thuishoort. Zeven minuten, dat is ongeveer de tijd van de reclamebreaks tussen je favoriete series op televisie.

De 12 verschillende oefeningen van 7 Minute Workout vereisen geen apparatuur, dus iedereen kan deze korte bewegingsexplosie dagelijks thuis bijhouden.

Pact: inzetten op een betere leefstijl

Sluit een pact met jezelf en de andere gebruikers van deze app: gezonder eten, minder eten en regelmatig bewegen. Deal? Pact helpt je wekelijkse doelen stellen, inclusief beloningen wanneer je deze doelen bereikt.

Met zo’n beloning in het spel is het makkelijker dan ooit om de motivatie te vinden voor een nieuw begin. En dat ook vol te houden.

Je smartphone als personal trainer

Het lijkt misschien paradoxaal, maar een gemaksapparaat als de smartphone blijkt de ultieme motivator voor een gezond leven. Met verschillende trucjes krijgt je trouwe metgezel jou en je vrienden aan het bewegen en gezond eten, bijvoorbeeld door fysieke activiteit om te toveren tot spel van hooguit 7 minuten per dag. Nu heb je echt geen excuus meer om op die bank te blijven liggen.

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Het nieuwste van Daniel Barranger