Advertentie

Artikel

Mozilla presenteert eigen mobiel besturingssysteem Firefox OS

Arthur van Vliet

Gepubliceerd

Mozilla presenteerde gisteren op het Mobile World Congress officieel zijn mobiele besturingssysteem. Het zogenaamde Firefox OS moet uitblinken in eenvoud en is lichtgewicht, waardoor het op veel verschillende telefoons draait. Sowieso is Firefox OS volledig open source, oftewel iedereen kan wijzigingen aanbrengen om het besturingssysteem te verbeteren.

Verschillende grote namen hebben al aangegeven apps te ontwikkelen voor het systeem. Firefox OS beschikt bij de release over apps van Twitter, Facebook, Soundcloud en Pinterest, en games zoals Cut the Rope en titels van Disney en Electronic Arts. Firefox OS is beschikbaar vanaf juli 2013.

Gemak en snelheid

Omdat Firefox OS bijna volledig is gebaseerd op de programmeertalen HTML5 en Javascript, is het eenvoudig voor ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot het gesloten en streng gecontroleerde systeem voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Ontwikkelaars en bedrijven hebben tevens de vrijheid om een eigen app store te beginnen binnen Firefox OS, los van de standaardwinkel Firefox Marketplace.

Wij hadden de mogelijkheid om tijdens het Mobile World Congress al even aan de slag te gaan met Firefox OS en de eerste indruk is goed. Navigatie door de verschillende menu’s werkte vloeiend, ook wanneer er meerdere applicaties tegelijkertijd geopend waren. Firefox OS werd getoond op speciaal daarvoor ontwikkelde lichtgewicht telefoons.

De vraag is nu uiteraard of Firefox OS de concurrentie aankan met zwaargewichten iOS en Android, en in mindere mate met Windows Phone 8 en BlackBerry 10. Wat denk jij?

Via Softonic in ‘t Portugees

Misschien interesseert je ook