Advertentie

Artikel

OS X 10.10 Yosemite getest: wat is er veranderd?

Pier Francesco Piccolomini

Gepubliceerd

Apple OS X 10.10 Yosemite heeft een opvallend nieuw uiterlijk met vlakke pictogrammen en transparante menu’s. Maar is de update alleen een nieuwe lik verf voor het Mac-besturingssysteem of biedt het ook nieuwe functies? Wat verandert er in het dagelijkse gebruik van je Mac bij een upgrade naar Yosemite?

De update naar een nieuwe versie van een veel gebruikt besturingssysteem is altijd een grote gebeurtenis. Gebruikers verwachten veel, Apple-fans nog veel meer. Zij zitten met smart te wachten op elk nieuwtje dat de computergigant naar buiten brengt over mogelijk toevoegingen en veranderingen.

OS X 10.10 Yosemite getest: wat is er veranderd?

De bèta van OS X 10.10 Yosemite is inmiddels beschikbaar (meld je hier aan als je mee wilt doen) en hoewel veel nieuwe functies, zoals de verregaande verbinding tussen OS X en iOS, nog niet beschikbaar zijn, geeft het alvast een goed beeld van wat je mag verwachten van de update.

Wij bekijken de nieuwe functies die al wel werken in de bèta van OS X Yosemite en richten ons vooral op het vernieuwde Notification Center, Spotlight en de verbeterde e-mail.

Het notificatiecentrum is eindelijk nuttig

Laten we eerlijk zijn: het Notification Center van OS X dreigde in de vergetelheid te raken. Geen Mac-bezitter gebruikte de verzameling meldingen en velen zullen niet eens van het bestaan hebben geweten.

Gelukkig geeft Apple het notificatiecentrum in OS X Yosemite een flinke opfrisbeurt; eentje die het zowaar nuttig en vertrouwd kan maken voor veel Mac-gebruikers.

De meest opzienbarende vernieuwing is de mogelijkheid om widgets toe te voegen aan het Vandaag-tabblad. Klik op Wijzig en vervolgens op het plusteken om specifieke uitbreidingen op de meldingenbalk te plaatsen. Je plaatst ze in de volgorde die jij wilt.

In de bèta zijn slechts drie widgets beschikbaar: de calculator, wereldklok en Social. Die laatste optie gebruik je om posts te versturen via Facebook, Twitter en LinkedIn.

De eerste twee zijn niet echt spannend, tenzij ze meermaals per dag wilt weten hoe laat het is in Kinshasa. De laatste echter kan zomaar een succes worden, gezien we allemaal op dagelijkse basis gebruikmaken van social media. Wil je iets posten op Twitter, Facebook of LinkedIn, dan scheelt het je een browserbezoek. Bij de release van OS X 10.10 wordt de App Store uiteraard gevuld met veel meer van dit soort widgets.

Zo denken we graag vooruit naar een toekomst waarin iedere Mac-gebruiker een eigen notificatiecentrum in beeld heeft, met daarop alleen de zaken die voor hem of haar echt van toepassing zijn.

Spotlight, de buitenboordmotor onder de zoekmachines

Spotlight is de uitgebreide nieuwe ‘totale’ zoekmachine van OS X 10.10 Yosemite.

Spotlight was altijd al het vlaggenschip van de Mac, zeker in vergelijking met zijn (ongemakkelijke en nutteloze) tegenhanger in Windows. De zoekresultaten waren altijd accuraat en goed georganiseerd.

In Yosemite maakt de functie echter een flinke sprong voorwaarts. Spotlight zoekt niet alleen in je Mac, maar ook op het internet (via Bing; de relatie tussen Apple en Google is bekoeld) in Wikipedia, in de App Store, op Apple Maps en meer.

Dit maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld alle e-mails, gesprekken én algemene informatie over een bepaald onderwerp te vinden. Werk je met andere mensen aan een project, dan heb je met één zoekopdracht alle informatie voor je neus: mail, chats, uitgewisselde bestanden en webpagina’s. Spotlight is alles. Het bespaart je de hoofdpijn.

Waarschijnlijk ga je niet zomaar je browser overslaan bij het zoeken op internet, of je nu Safari, Firefox of Chrome gebruikt, maar Spotlight is op zijn minst een uitstekende manier om globaal te zoeken én apps te lanceren. In de bèta scheelde het werken met Spotlight een hoop extra handelingen: je bent waar je zijn moet in drie klikken.

Mail, geef je bijlagen de juiste aandacht

De belangrijkste nieuwe feature in je mailbox is Markup, een tool die je toestaat om aantekeningen te maken in de bijlages die je verstuurt. Het is een simpele maar doeltreffende toevoeging die een alledaags probleem oplost voor iedereen die veel mailt.

Om de tool te gebruiken voeg je simpelweg een bijlage toe aan je mail en ga je met je muis naar de rechterbovenhoek. Klik op het pijltje en kies Markup.

De bijlage wordt nu geopend in een editor, waarmee je vormen, letters, notities en zelf je handtekening toevoegt met bijvoorbeeld een scanner of via de trackpad.

Een andere nieuwe functie is Post Drop, die het mogelijk maakt om grote bijlages soepel te versturen. In plaats van rechtstreeks per mail een groot bestand bij te voegen, wordt deze nu op je iCloud geplaatst. De ontvanger krijgt een link om het bestand te downloaden.

Dit alles gebeurt automatisch, dus je hoeft zelf niets te veranderen. Voeg de bijlage toe, verstuur en je bent klaar. Alsof WeTransfer geïntegreerd is in je Mac.

Maar het beste moet nog komen

De bèta van OS X Yosemite toont al een hoop verbeteringen ten opzichte van de Developer Preview die we hiervoor hebben getest. Het nieuwe ontwerp en de toegevoegde functies aan de verschillende standaardapplicaties zijn zeer overtuigend.

OS X Yosemite gaat echter zijn ware kracht pas tonen in de samenwerking met iOS 8 via Handsoff en iCloud Drive. iPhone, iPad en Mac gaan meer dan ooit één nauw samenwerkend geheel vormen, waar de Apple-gebruiker alleen maar voordelen aan gaat hebben. Voor we daarmee aan de slag kunnen moeten we nog geduld hebben.

Heb jij de OS X 10.10 Yosemite bèta al geïnstalleerd? Vertel ons je bevindingen!

Misschien interesseert je ook