Advertentie

Photoscape voor Mac: te beperkt als Photoshop-alternatief

Photoscape voor Mac: te beperkt als Photoshop-alternatief

Adobe Photoshop voor Mac is krachtig, mooi en uitgebreid, maar het is niet de enige beeldbewerker op het systeem van Apple. Wij werpen een blik op het Photoshop-alternatief Photoscape X.

Photoscape kennen we als kwaliteitsprogramma voor Windows, vol mogelijkheden en opties. Bij Photoscape X voor Mac valt direct op dat het programma er een stuk mooier uitziet dan op de pc. Wel mist het programma verrassend genoeg hulpmiddelen als de Batch Editor, Page (waarmee je collages maakt op basis van sjablonen) of Combine.

Overview Photoscape X

Als eerste vraagt Photoscape X je om een thema voor het programma te kiezen uit een totaal van 5 verschillende designs.

Cambia tema

Op de startpagina van het programma krijg je toegang tot de Viewer, de Editor en de mogelijkheid om GIFjes te maken.

De Viewer

De Viewer toont links een verkenner, waarin je door de inhoud van je harde schijf bladert op zoek naar afbeeldingen.

Browser del Viewer

In het rechtervlak toont Photoscape X miniatuurweergaven van de afbeeldingen die je tegenkomt op je Mac. Ook kun je andere weergaven kiezen, zoals een lijst of volledig scherm.

Viewer

Met een paar klikken wijzig je welke informatie het programma precies toont bij elke afbeelding, zoals het formaat en bestandsgrootte.

Door je muis te bewegen over het scherm verschijnen de verschillende beschikbare gereedschappen, waaronder rotatie, vergroten, verkleinen en verwijderen. Verlaat deze modus door op de Esc-toets op je toetsenbord te drukken.

Editor

De Mac-versie van de Editor ziet er veel beter uit dan bij Windows, maar het aantal beschikbare filters, effecten en gereedschappen laat te wensen over.

Editor

Ondanks het beperkte aanbod aan opties kun je bijvoorbeeld wel uitgebreid kleurtemperatuur, helderheid, belichting en verzadiging aanpassen, maar van een gemiddelde editor verwachten we ook niet minder.

Color

Verder biedt het programma opties als Resize, Crop, Film Effect, Auto Level, Auto Contrast, Blacklight Corretion, Bloom, Vignetting, Sharpen, Blur, White Balance, Sepia, Grayscale, Black White en Negative. Ook kun je geretoucheerde beelden direct vergelijken met het origineel, door de muisknop ingedrukt te houden en op Original te klikken.

GIFjes maken

Hoewel deze functie redelijk spartaans is, geeft het je de basismogelijkheden om meerdere foto’s te combineren tot één geanimeerde GIF, de snelheid te bepalen en transitie-effecten toe te voegen.

Create GIF

Ook is het via een drop down-menu mogelijk om in te zoomen op de foto die je open hebt staan.

Een lichte teleurstelling

Photoscape X is geen regelrechte port van hetzelfde programma voor Windows, eerder een light-versie met een wat mooiere interface. Waar Photoscape op Windows een alternatief voor Adobe Photoshop mag heten, is het voor Mac niets meer dan een verkapte fotobewerker.

Niet dat Photoscape X voor Mac slecht is. Het programma biedt een prima verzameling van geautomatiseerde gereedschappen om je kiekjes wat mooie te maken. De teleurstelling zit ‘m meer in de verwachting een Photoshop-killer te krijgen zoals we gewend zijn van Photoscape.

Welk programma gebruik jij om je foto’s te bewerken op je Mac?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie