Advertentie

Artikel

Photoshop Mix te beperkt? Dit zijn de beste 5 alternatieve iOS-apps

Photoshop Mix te beperkt? Dit zijn de beste 5 alternatieve iOS-apps
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Zonder Creative Cloud heeft de Photoshop Mix weinig waarde. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de iOS-app van Adobe die je wél foto’s tot in de kleinste details laten bewerken op de iPhone en iPad.

Adobe heeft een breed portfolio opgebouwd aan mobiele apps. Hun creatieve ecosysteem op smartphone en tablet is uitgebreid met Sketch, Line, Voice, Mobile Lightroom, Ideas, Kuler en Photoshop Mix.

Sommige van deze apps zijn een waardig alternatief voor verschillende grote desktop-programma’s van Adobe’s Creative Cloud. Lightroom bijvoorbeeld blinkt uit met zijn mobiele gereedschappen voor fotobewerking, zelfs wanneer je niet beschikt over een Creative Cloud-abonnement.

Zwakke schakel in het pakket is Photoshop Mix. De mogelijkheid om afzonderlijke lagen van een PSD-bestand te bewerken is interessant, maar de overige tools zijn schaars. Althans, ze zijn alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Ook voor hen blijkt de gereedschapskist van Photoshop Mix echter niet afdoende.

Voor elke functie van Photoshop Mix zijn er meerdere alternatieven te vinden:

Maskers, transparantie en lagen bewerken: layrs

layrs is een gratis app gevuld met een ongelofelijke hoeveelheid kwaliteitstools en een intelligente interface. Je voegt zoveel lagen toe als je wilt (serieus: er is geen limiet) en voegt effecten en filters toe aan elke losse laag.

layrs bevat filters, laat je kleur en helderheid corrigeren en nog veel meer. Elke optie is heel eenvoudig te gebruiken, zelfs op het kleine scherm van de iPhone.

Maskers stellen je in staat om delen van foto’s te isoleren. De functie werkt prima, maar zou nog net wat beter kunnen. Het vergt het nodige geduld om een nauwkeurige selectie te maken en vaak is die selectie alsnog wat onnauwkeurig en niet goed gescheiden van zijn achtergrond.

De oneindige hoeveelheid lagen echter maakt layr een waardig alternatief voor Photoshop Mix, dat het aantal beperkt tot twee.

Download layrs voor iPhone en iPad

Fouten en ongewenste elementen retoucheren: TouchRetouch

Photoshop voor desktop-computers heeft de optie Healing Brush, die je gebruikt om vlekken uit foto’s te verwijderen, zoals een opschrift, oneffenheid op de huid of andere kleine details.

TouchRetouch doet precies dat, en werkt eenvoudig en effectief. Kies een van de selectiegereedschappen en tik vervolgens op de Play-knop. Als bij toverslag zal de app de kenmerken van de oneffenheid herkennen en verwijderen alsof deze nooit heeft bestaan.

Photoshop Mix heeft ook de tool Content-aware Fill, die hetzelfde doet op een net iets andere manier. Photoshop Mix laadt de afbeelding in de cloud, verwerkt ‘m en stuurt vervolgens vier verschillende versies terug naar je iPad. Daarvan kies jij de meest overtuigende. De functie is alleen voor premium leden.

Kortom: Photoshop Mix doet langer over hetzelfde proces én vraagt er een vergoeding voor.

Download TouchRetouch voor iPhone en iPad

Juiste hoek en perspectief: Straighten

De tool om foto’s recht te zetten van Photoshop Mix werkt op dezelfde manier: de afbeelding wordt geladen in de Creative Cloud, bewerkt en automatisch opgeslagen op je toestel in vier verschillende varianten.

Straighten is een uitstekend gratis alternatief. Naast het handmatig rechtzetten van foto’s (met behulp van een beeldraster), kun je afbeeldingen ook bijsnijden en een andere beeldverhouding (aspect ratio) instellen. De metadata van je foto wordt behouden, zodat je je fotogegevens niet kwijtraakt in het bewerkproces.

Download Straighten voor iPhone en iPad

Foto’s rechtzetten Image Straightener

Image Straightener helpt je foto’s recht te zetten, met behulp van een handige indicator met een bereik tot op een tiende van een graad.

Op deze manier heb je volledige controle over hoe de afbeelding recht wordt gezet, met de meest nauwkeurige resultaten. Niet dat Photoshop Mix het slecht doet op dit vlak, maar de procedure is wederom langer, niet gratis en volledig automatisch; de app probeert voor jou te raden wat de juiste hoek is van het shot.

Met de hand bewerken is te allen tijde een stuk nauwkeuriger. En nog gratis ook.

Download Image Straightener voor iPhone en iPad

Foto’s scherper maken en meer: Snapseed

Snapseed combineert een enorme hoeveelheid uitstekende fotobewerkingstools in één enkele gratis app.

Net als layrs gebruikt Snapseed de mogelijkheid van het touchscreen maximaal. Afbeeldingen selectief bewerken is een fluitje van een cent en de app ondersteunt ook grote fotoformaten (zoals op derde generatie iPads en iPhone 5 (en hoger) geschoten foto’s van 20.25 megapixels).


De optie om je foto’s scherper te maken is een van de vele wonderen die Snapseed herbergt. De kwaliteit van de resultaten is indrukwekkend, daar kan zelfs Photoshop Mix met zijn Shake Reduction niet aan tippen.

Download Snapseed voor iPhone en iPad

Adobe is Adobe, maar…

Het feit dat er goede alternatieven voor Photoshop Mix bestaan, betekent niet dat de app geen waarde heeft. Photoshop Mix is een behoorlijke aanvulling op het Creative Suite-pakket en, indien beoordeeld als onderdeel van dat grotere pakket, een interessante applicatie.

Voor iOS-gebruikers die houden van fotografie zijn er echter betere en goedkopere alternatieven te vinden in de App Store, zoals wel blijkt uit het vijftal apps in dit artikel.

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini