Advertentie

Artikel

Gratis Android-app Brightest Flashlight gaf gebruikersdata aan derden

Sophie Notten

Gepubliceerd

De Amerikaanse overheidsinstantie US Federal Trade Commission (FTC) heeft afgelopen week een schikking getroffen met de ontwikkelaar van de Android-app Brightest Flashlight. Eerder werd ontdekt dat de zaklamp-applicatie informatie van gebruikers doorspeelde aan derden.

Brightest Flashlight is een gratis zaklamp-app die beschikbaar is via de Google Play Store. Het populaire programma werd tussen de 50 en 100 miljoen keer gedownload. In de beschrijving staat dat de app gratis is maar dat het bedrijf verdient door het toevoegen van een Zoekbalk aan het thuisscherm en de persoonlijke homepage.

Gratis Android-app Brightest Flashlight gaf gebruikersdata aan derden

In de privacyvoorwaarden staat dat gebruikers de ontwikkelaar, Goldenshores Technologies, toestemming geven om data te verzamelen. Deze informatie mag niet gebruikt worden om de gebruiker te identificeren, maar is bedoeld om producten en diensten te verbeteren. Veel gebruikers waren niet op de hoogte dat dit betekende dat persoonlijke informatie doorgespeeld kon worden. De FTC besloot in hun voordeel.

Eerder dit jaar werd bekend dat een aantal populaire lifestyle-apps gegevens doorverkochten. Nieuwsitems als deze wijzen Android-gebruikers op het risico van het delen van persoonlijke informatie. Bij het installeren van nieuwe software worden gebruikers aangeraden de privacyvoorwaarden goed door te lezen voordat je deze accepteert.

[Bronnen: Reddit, FastCompany, Google Play]

Misschien interesseert je ook