Advertentie

Artikel

Privacy op je iPhone en iPad: 5 apps die je beschermen tegen pottenkijkers

Pier Francesco Piccolomini

Gepubliceerd

Er zijn veel apps die je beschermen tegen digitale pottenkijkers of, erger nog, criminelen. Weet je niet precies welke apps je moet kiezen? We selecteren vijf apps voor je die de veiligheid van je iPhone en iPad aanzienlijk verhogen.

Je persoonlijke foto’s, contacten, berichten en e-mails zijn van jou en alleen van jou. Maar hoe bescherm je deze belangrijke persoonlijke data? In de App Store zijn werkelijk talloze apps te vinden die op verschillende manieren jouw privéleven privé houden. De één helpt je verzonden berichten achteraf van je telefoon te verwijderen, de ander voorkomt dat apps zonder toestemming op jouw Facebook-tijdlijn posten en weer een ander beveiligt je foto’s met een wachtwoord.

Privacy op je iPhone en iPad: 5 apps die je beschermen tegen pottenkijkers

Dit zijn volgens ons de vijf beste apps.

Wiper Messenger

Chatten, berichten sturen en gratis bellen, maar dan met geavanceerde tools voor privacybescherming; dat is Wiper Messenger in een notendop.

Videoclips en afspeellijsten van muziek delen doe je ook met Wiper Messenger, maar de app blinkt vooral uit qua communicatie. Het ding is: de app stelt je in staat berichten te wissen van je telefoon die je hebt verstuurd en ontvangen.

Telefoongesprekken (gratis en met goede kwaliteit audio) en chats zijn versleuteld en veilig. Wiper waarschuwt je daarnaast onmiddellijk wanneer een contactpersoon een screenshot van jullie gesprek maakt.

Clueful

Nog een geweldige tool om volledige controle over je privacy te houden op je iPhone is Clueful. De app kijkt naar andere apps op je telefoon en vertelt je welke gegevens zij verzamelen en versturen. Zo geeft Clueful bijvoorbeeld een beeld van welke apps jouw GPS tracken en zo jouw reizen bijhouden.

Clueful voor iOS is eigenlijk een webapp, maar installeert net als een normale applicatie. Om Clueful te installeren open je Safari op je iPhone of iPad, ga je naar cluefulapp.com en voeg je de pagina toe aan je home-scherm (Deelknop > Zet in beginscherm). Clueful verschijnt gewoon tussen je andere apps.

MyPermissions

MyPermissions mag op geen iPhone ontbreken. Het vertelt je welke apps toegang hebben tot je persoonlijke gegevens, live en tot in de kleinste details.

De informatie die je voor je kiezen krijgt is lekker duidelijk. Wanneer een app info over jou verzamelt (waar je bent, wie je vrienden zijn, je mailadres), dan waarschuwt MyPermissions en geeft het je de optie om die toestemming terug te trekken.

Secret Life PRO

Een app om je foto’s, video’s, contacten en notities te beveiligen met een wachtwoord… vermomd als een spelletje boter-kaas-en-eieren!

Secret Life PRO lijkt op een klassiek gezelschapsspel in app-vorm, maar houd je je vinger vijf seconden op het scherm dan krijg je toegang tot allerlei verborgen mappen. Bij de installatie voer je als extra bescherming een wachtwoord in.

In die geheime mappen plaats je foto’s, video’s, notities en contacten waar alleen jij toegang toe wilt hebben. Je geheime leven, dus. Vergeet niet de foto’s, contacten etc. te verwijderen van je telefoon nadat je ze naar Secret Life hebt gekopieerd; anders blijven ze gewoon zichtbaar voor iedereen die op je telefoon kijkt.

GetCocoon

GetCocoon is een browser om anoniem en veilig op het web te surfen op iOS.

Je browsegeschiedenis, wachtwoorden en persoonlijke gegevens worden beschermd tegen tracking en virussen. En GetCocoon plaats een virtuele cocon van SSL-beveiliging om je telefoon wanneer je het web op gaat, om je te beschermen tegen hackers en malware.

Nog een tool in het GetCocoon-pakket is de mogelijkheid om wegwerp-mailadressen te gebruiken om je te abonneren op diensten. Zo voorkom je spam! GetCocoon is in zijn geheel een essentiële aanvulling voor iedereen die geeft om privacy.

Een bevoegdheid kan geen kwaad

Na zoveel jaar te hebben rondgelopen met een smartphone op zak begint het bij iedereen door te dringen: privacy is een delicate zaak. Daarom zoeken we naar manieren om dingen voor onszelf te houden in deze wereld van social media en constante verbinding met het wereldwijde web.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om pottenkijkers te weren. Met de juiste apps stel je je privacy veilig. Wat is jouw favoriete digitale beschermengel?

Lees ook:

Misschien interesseert je ook