Advertentie

Artikel

ReClick – Hoe maak je een scheve foto recht?

Pier Francesco Piccolomini

Gepubliceerd

Soms is het beeld niet perfect recht en is je mooie foto verpest. Gelukkig hebben wij hier twee apps waarmee je je opnames recht zet.

Foto van de week

Deze week helpen we Abel, die ons een foto van de beroemde Gouden Tempel in Kyoto stuurde. De foto heeft een bekend probleem: een mooi plaatje, maar wel scheef!

ReClick – Hoe maak je een scheve foto recht?

Tempio storto

Het lijkt misschien vreemd, maar als je mensen vraagt te zeggen wat er niet klopt aan een bepaalde foto, weten ze het niet te zeggen. Ze voelen instinctief dat er iets mis is, maar weten niet goed wat.

In dit geval is de scheefte vrij duidelijk en goed zichtbaar, maar in andere foto’s kan het soms verborgen blijven voor de leek.

Voor we verder gaan met het oplossen van scheve shots, willen we nog even zeggen dat deze foto’s niet noodzakelijk verkeerd zijn. Eén van de belangrijkste taken van een foto is het vertellen van een verhaal.

In dit geval, kan de scheefte de foto juist dynamisch maken. Het drukt beweging uit, misschien vaart een boot naar de tempel toe, in afwachten van het aanmeren.

Als je echter alleen de beroemde Gouden Tempel wilt laten zien, dan werkt de foto het beste als deze rechts is.

Met welke app kan ik dit doen?

Er zijn veel apps om foto’s te roteren. Wat belangrijk is, is er eentje te gebruiken die de kwaliteit van de foto zo weinig mogelijk aantast en die je de meeste controle over het hele gebeuren geeft.

Voor de iPhone is Photo Rotate & Crop één van onze favorieten. De app is eenvoudig te gebruiken. Kies de afbeelding die je wilt roteren en tik op Rotate.

Nu roteer je het beeld met twee vingers of gebruik je de  + 1 ° en -1 °knoppen.

Als de foto recht is, moet je waarschijnlijk nog wat van de zijkanten af halen. Dat kan ook met deze app. Selecteer Crop en haal alle overbodige elementen weg.

Strumento Crop

Als je tevreden bent, sla je de afbeelding op.

Tempio drittoDe foto is nu recht

Voor Android kies je voor Photo Editor.

Kies een foto, scrol naar beneden in het menu en selecteer Rotation / Straightening.

Tasto Rotation Straighten

Vervolgens tik je op de knop Straighten in de rechterbovenhoek. Gebruik je vingers om het beeld te draaien zoals jij wilt, of tik op de + 0,1 ° en -0,1 ° knoppen, waarmee je zeer nauwkeurig de foto kunt bijstellen.

Het is niet nodig om de randen handmatig te trimmen als je klaar bent, want dit gebeurt in real-time tijdens het rechtzetten. De zwarte randen worden automatisch verwijderd met een zo minimale mogelijk opoffering van pixels.

Linksboven zie je de grootte van de foto na het bijsnijden, dit wordt in real-time bijgewerkt.

Klaar en tevreden? Klik dan op Apply om je wijzigingen definitief te maken.

Foto dritta

Stuur ons je foto’s en wij helpen je ze te verbeteren met apps

In deze aflevering hielpen we Abel zijn foto recht te zetten, maar hebben we ook gezien dat een “vreemde” foto soms juist erg verhalend kan zijn.

Heb je ook een foto die wel wat hulp kan gebruiken? Stuur die dan naar ons op reclick@softonic.com en laat ons weten wat het probleem is. Wij helpen je dan met het vinden van de juiste app!

Meer weten over fotobewerking? Lees dan ook:

Misschien interesseert je ook