Advertentie

Review: GTA V, completer dan Second Life

Review: GTA V, completer dan Second Life

Grand Theft Auto 5 is uitgekomen en daarmee is de meest complete GTA ooit een feit. We gaan terug naar Los Santos, de stad waar GTA: San Andreas zich afspeelde. Groter, mooier en uitgebreider dan welk spel dan ook… Is dit wellicht de beste game ooit?

Goed uitgewerkt verhaal

GTA 5 draait om 3 mannen, Franklin, Michael en Trevor. Franklin is een gangster uit de getto, die het hogerop wil zoeken (mede om zijn ex-vriendin te imponeren), Michael is een succesvolle, gepensioneerde bankrover die problemen heeft met zijn gezin. En dan is er Trevor, een compleet gestoorde redneck die zijn bedrijf Trevor Philips Industries gebruikt om meth te verkopen.

Trevor en Michael kennen elkaar van vroeger, Franklin leert ze gedurende de game kennen. Uiteindelijk gaan de 3 samenwerken om aanslagen te plegen en heel veel geld bij elkaar te roven.

Doordat je constant wisselt tussen de personages leer je ze gaandeweg steeds beter kennen. De verschillende karakters hebben hun eigen problemen, dit zorgt voor een gevarieerd verhaal. In plaats van het gevoel naar een film te kijken lijkt GTA V meer op een zender met verschillende series. Waar je je als Franklin in een gangster show waant, is Michaels verhaal meer een soap. Trevor lijkt zich meer in een comedy te bevinden, of is het toch een horrorshow?

Los Santos en omgeving

In San Andreas speelde je in 3 steden, Los Santos, San Fierro en Las Venturas. In GTA V komt alleen Los Santos terug. Maar niet getreurd, Los Santos is immens! De stad lijkt net zo groot als Liberty City in GTA IV en ziet er prachtig uit. De vergelijking met Los Angeles is nog sterker dan voorheen. Het vliegveld lijkt exact op LAX, je merkt de gelijkenissen wanneer je Hollywood en de rijke buurten daar omheen inrijdt en het strand herken je van Baywatch.

Is het je eindelijk gelukt om deze enorme stad te verlaten, dan wacht je een enorm landschap waar je vrij in rondrijdt. In het noorden heb je Mount Chilliad, een reusachtige berg. Het kost al flink wat tijd om erheen te rijden. De kaart van GTA V is net zo groot als GTA: San Andreas, Red Dead Redemption en GTA IV bij elkaar. Met 2 dorpen, een meer, bergen en verschillende type landschappen is de wereld van GTA V daadwerkelijk gevarieerd en prachtig.

Een geweldige ervaring

Qua gameplay torent GTA V hoog boven andere games uit. De drie personages bieden een rijke ervaring, ieder heeft zijn eigen missies en de gezamenlijke missies zijn een genot om te spelen.

Het lijkt er op dat Rockstar leentjebuur heeft gespeeld en enkele elementen uit andere games heeft toegevoegd aan GTA V. Zo is het autorijden aanzienlijk verbeterd, dit voelt haast aan als Driver: San Francisco. Het gevechtssysteem toont gelijkenissen met die van Max Payne 3, wat een heerlijke shooter was. De omgeving buiten Los Santos ziet er uitstekend uit; het lijkt alsof je in Red Dead Redemption rondloopt. De laatste 2 games zijn ook van Rockstar Games, dus het was niet moeilijk om deze kwaliteiten te implementeren. Belangrijker is overigens dat ze goed geïntegreerd zijn; alles lijkt te werken in GTA V. Het is ook opvallend dat er zo weinig bugs te vinden zijn in zo’n enorme game.

De wereld in GTA V mag dan enorm zijn, er is wel degelijk oog voor detail. Zo duurt het wat langer om een auto te stelen, want je moet eerst de motor aan de praat krijgen. Wanneer je rondvliegt is er kans dat je met turbulentie te maken krijgt. Verder is er zoveel te doen in de game dat het volgen van het verhaal maar een klein onderdeel is. Je kunt lekker een potje tennissen of even golfen. Wil je het nog rustiger aan doen dan laat je je hond uit in een van de mooie gebieden buiten de stad. Ben je meer atletisch aangelegd, dan doe je mee in de verschillende triatlons. Daarnaast zijn er autoraces, kun je darten of even wat stoom afblazen in de stripclub.

Gaandeweg haal je steeds meer geld binnen met je overvallen. Dit geef je uit aan onroerend goed, een flinke tatoeage in je nek of je speculeert op de beurs. Door bepaalde missies uit te voeren beheers je de aandelenkoers van enkele bedrijven, waar je zelf handig op in kan springen. Voor je het weet heb je geld genoeg om je eigen privéjet aan te schaffen.

De mogelijkheden in GTA V lijken oneindig en daarmee lijkt het een completere game dan The Sims of zelfs Second Life. Natuurlijk, er komt veel geweld in voor, maar dat is vooral tijdens de verhaalmissies. Als jij geen zin hebt in geweld en actie, dan vermaak je je nog uren in GTA V.

Ons oordeel

GTA V is simpelweg een geweldig spel. De omvang, het verhaal, de graphics, de details, de vele mogelijkheden…. noem het maar op. Alles lijkt te kloppen in deze game. Goed, de hints bovenin beeld leiden in het begin van het spel af en het lettertype is erg klein, maar verder is GTA V perfect. Als GTA Online op 1 oktober ook zo goed werkt als de singleplayer, kunnen we met zekerheid zeggen dat dit de beste game tot nu toe is.

Score: 10/10

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie