Advertentie

Artikel

Smartphone verloren of gestolen? Vind ‘m terug met deze apps

Pier Francesco Piccolomini

Gepubliceerd

Ben je je smartphone kwijt? Is je telefoon gestolen? Met deze apps vind je je trouwe metgezel weer terug.

Met een smartphone op zak wordt jouw locatie op vele momenten geregistreerd. Maakt deze gedachte je ongemakkelijk, denk dan ook eens aan het positieve aspect: als iemand je telefoon steelt of je ‘m kwijtraakt, is er een goede kans dat je de telefoon terugvindt.

Smartphone verloren of gestolen? Vind ‘m terug met deze apps

Zowel iOS als Android bieden diensten en apps om je iPhone, iPad of Android te lokaliseren, blokkeren, alle gegevens erop te wissen of het apparaat een geluid te laten maken. Daarnaast zijn er talloze apps die fungeren als verdediging tegen diefstal. Je kunt namelijk beter het zekere voor het onzekere nemen.

Lookout Security & Antivirus

Lookout is een beveiligingspakket dat de locatie van je verloren telefoon bijhoudt en automatisch backups maakt. Weet je dat je telefoon ergens thuis ligt maar niet waar precies, dan laat je via de app het apparaat een geluid maken zodat je ‘m op kunt sporen.

Met een betaald premium-abonnement krijg je wat meer hulpmiddelen, zoals de backup van foto’s, e-mailnotificaties van de locatie van je telefoon, het opmerken van onregelmatigheden die mogelijk wijzen op diefstal en de mogelijkheid om je telefoon te tracken via drie verschillende apparaten.

Android Lost

Het meest interessante aspect van Android Lost: de app heeft geen invloed op je batterijverbruik. In plaats van voortdurende je positie te controleren, schakelt de app pas in wanneer jij dat (op afstand) zegt.

De acties die je uitvoert met Android Lost zijn legio: laat een alarm afgaan op je telefoon of tablet, de GPS activeren wanneer deze is uitgeschakeld, de locatie van je telefoon op een kaart tonen, sms-notificaties, e-mail blokkeren of zelfs je complete Android resetten. En dat alles door simpelweg een sms’je naar de verloren telefoon te sturen. Kijk op deze pagina voor een lijst met opdrachten om in je SMS te zetten.

In zijn categorie is Android Lost misschien wel de interessantste, omdat de app niet constant actief is en dus niet je accu leegslurpt.

Prey Anti Theft

Prey heeft een goede reputatie opgebouwd de laatste jaren. De dienst is volledig gratis, geeft de locatie van je verloren telefoon aan maximaal drie andere apparaten, laat een alarm klinken, laat je berichten sturen naar je verloren telefoon en geeft je de precieze locatie wanneer GPS is ingeschakeld.

Besluit je de Pro-upgrade te kopen, dan krijg je onder andere SSL-encryptie voor alle gegevens op je smartphone, geeft de app uitgebreide rapporten op aanvraag en stuurt het een service die toezicht houdt op al het dataverkeer van je verloren telefoon.

Where’s My Droid

Nog een app met zo’n goede reputatie. Naast de bekende functies van alle apps uit zijn soort, laat Where’s My Droid je je telefoon vergrendelen met een gewijzigd wachtwoord, geeft de app een notificatie wanneer de dief je SIM-kaart vervangt en verbergt het inkomende berichten op je gestolen telefoon.

De meest bijzondere features zijn alleen beschikbaar voor Pro-gebruikers: foto’s maken op afstand met de camera van je gestolen telefoon, het apparaat op afstand vergrendelen en de gegevens op je SD-kaart wissen. Antivirus-apps hebben nogal eens de neiging om Where’s My Droid als virus te identificeren. Stel in dat geval de makers op de hoogte; zij nemen contact op met de ontwikkelaars van de antivirus-app.

Lost Phone Tracker – Lookout PlanB

Deze app is uniek, want het is de enige die je je telefoon laat volgen zonder dat je de app vooraf hebt geïnstalleerd. Ben je je telefoon verloren, dan heb je via andere apparaten nog wel toegang tot je Google Play-account. Installeer Plan B op een afstandje en de app houdt je per e-mail op de hoogte van wat er gebeurt met het verloren apparaat.

Plan B is geschikt voor oudere Android-versies 2.0 tot en met 2.3 en werkt prima ook wanneer GPS uitgeschakeld staat. Een klein wonder!

Marco Polo

Marco Polo is van andere orde. De app beschermt je niet tegen criminelen, maar helpt je op grappige wijze je telefoon te vinden als je ‘m thuis kwijt bent.

Het werkt eenvoudig: roep ‘Marco’ en je iPhone of Android reageert met ‘Polo!’ Nadeel van deze grappige insteek is dat je microfoon te allen tijde geactiveerd moet zijn, wat natuurlijk wat eist van je accu. Ook moet je nogal hard roepen voordat Marco Polo je herkent.

Wacht niet tot morgen

Van alle apps die we hebben genoemd is er één app (Lost Phone Tracker – Lookout PlanB) die je uit de brand helpt, als je nog geen tracker-app hebt geïnstalleerd op je verloren telefoon. Daarom is het slim om op voorhand al een geschikte app te downloaden, zodat je zeker weet dat je bij diefstal of verlies je geliefde smartphone terug kan vinden.

Onze telefoons zijn gewilde objecten voor dieven, dus is het noodzakelijk om wat bescherming in te bouwen op het apparaat. En onderschat de zwaartekracht niet! Een telefoon glipt zo uit je broekzak of tas. Met bovenstaande apps hoef je niet te vrezen en volg je je verloren maatje op de voet.

Lees ook: