Advertentie

Artikel

Softonic test: wat is de beste lees-app van Nederland?

Niek Leermakers

Gepubliceerd

Lezen op telefoons, en met name op tablets, is al lang niet meer uitzonderlijk. Steeds meer bibliotheken en boekhandels bieden hun boeken tegenwoordig ook digitaal aan en zijn er voldoende goede lees-apps beschikbaar. We hebben al meerdere keren de beste internationale lees-apps onder de loep genomen (zie de lijst onderaan dit artikel), maar wat is nu de beste lees-app van Nederlandse makelij?

Softonic test: wat is de beste lees-app van Nederland?

Oké, er zijn genoeg reader-apps beschikbaar in de verschillende app-winkels. Met deze reader-apps lees je e-books in verschillende formaten en van verschillende (illegale) verkooppunten. In dit artikel bekijken we echter drie apps die je een complete leeservaring bieden. Je koopt de boeken, houdt je collectie bij en leest de boeken in één app. De verschillende apps van de grote boeken-websites ontlopen elkaar niet veel qua collectie en gebruiksvriendelijkheid. Maar als we toch één winnaar moeten kiezen; welke app biedt dan de beste gebruikservaring?

Bruna Tablisto

De oude, vertrouwde Bruna heeft de afgelopen jaren met veel succes de stap naar internet gemaakt. Naast de webshop heeft de boekhandel ook een eigen lees-app voor tablets ontwikkeld, genaamd Bruna Tablisto. Het concept van Bruno Tablisto draait om de ‘leestafel’ waar je al je aangekochte boeken bewaart.

De app heeft een huiselijke uitstraling dankzij het gebruik van warme tinten en afbeeldingen van boekenkasten en andere huiskamervoorwerpen. Ondanks de gezellige drukte, blijft de app overzichtelijk. De navigatie-knoppen zijn namelijk logisch geplaatst en de app maakt gebruik van grote cover-afbeeldingen.

Om daadwerkelijk boeken te kunnen kopen, moet je je eerst registreren bij Bruna.nl. In het kiosk-gedeelte van de app blader je door de ruimte collectie boeken (en tijdschriften). Omdat de kiosk je als het ware doorstuurt naar de mobiele website van Bruna, verloopt niet alles even snel. Heb je eenmaal een publicatie gevonden, dan reken je af met je Apple ID (iOS) of iDeal (Android). Daarnaast zijn er ook een aantal gratis publicaties in Bruna Tablisto te vinden.

Bol.com ebooks

Waar Bruna een lange geschiedenis kent met fysieke winkels, is Bol.com sinds het prille begin alleen maar online te vinden. Daarom kon een speciale lees-app natuurlijk niet uitblijven. Omdat veel mensen wel eens iets hebben besteld bij Bol.com, is het waarschijnlijk geen probleem dat je voor het gebruik van de Bol.com ebooks-app een Bol.com-account nodig hebt. Naast een Bol.com-account heb je echter ook een Adobe ID-nodig om alle e-books te kunnen downloaden (vanwege de digitale auteursrechten).

Eenmaal ingelogd (of geregistreerd) kom je in het beginscherm terecht, maar is het (in de iOS-versie) tevergeefs zoeken naar een kiosk waar je de publicaties kunt aanschaffen. Hiervoor surf je naar de website van Bol.com om vervolgens je bestelling in de app te ontvangen. Dat is dus een extra stap die je moet maken om een e-book te kunnen lezen in de Bol.com-app.

Het ontwerp van de app is typisch Bol.com: veel wit, blauw en zonder franje. Je navigeert soepel door de verschillende hoofdstukken en met de slider spoel je snel door naar een latere passage. Verder onthoudt de app op welke pagina je gebleven bent.

Lees dit boek

Lees dit boek gooit het over een andere boeg. De app heeft geen enorme collectie in huis, zoals bij Bruna en Bol.com wel het geval is, maar laat je alleen een selectie van populaire boeken zien. Deze boeken zijn geselecteerd door redacteuren, hebben vaak een aantrekkelijk prijskaartje en zijn altijd actueel.

Lees dit boek heeft een doodeenvoudige interface: je ziet de covers, klikt op het boek en vervolgens verschijnt er meer informatie over de publicatie. Wil je even door het digitale boek bladeren? Lees dan de eerste twintig pagina’s gratis.

Ook het betalen van de boeken is vrij simpel. Als je de Android-versie gebruikt, betaal je via je Google-account (Google Books). iOS-gebruikers betalen het boek met hun Apple-ID, via de iBook Store.

Conclusie

Ook al verschilt het concept van Lees dit boek met het concept van Bruna Tablisto en Bol.com, kunnen we toch maar één winnaar kiezen. We zijn immers op zoek naar een app die de meest complete gebruikservaring biedt. Wat ons betreft is dat Bruna Tablisto vanwege de grote collectie, de vloeiende interface en de duidelijke betalingsmogelijkheden.

De iOS-versie van Bol.com ebooks is daarentegen meer een ebook-reader dan een complete lees-app. Je moet je namelijk buiten de app begeven om een aankoop te doen. Wat Lees dit boek betreft, is het idee achter de app bewonderenswaardig, de uitvoering ook, maar doet de beperkte collectie aan boeken de app toch de das om.

Kortom; wil je één app voor het kopen, beheren én lezen van je complete e-book-collectie? Ga dan voor Bruna Tablisto.

Lees meer over ebooks en e-readers:

Misschien interesseert je ook