Advertentie

Artikel

Softonic test: wat is de beste muziek streamingdienst van Nederland?

Softonic test: wat is de beste muziek streamingdienst van Nederland?
Niek Leermakers

Niek Leermakers

Bijgewerkt:

Muziek streamen op je pc, telefoon of tablet: anno 2014 kijkt niemand er meer raar van op in Nederland. De aanbiedingen van verschillende diensten vliegen je om de oren en iedereen wil een graantje meepikken.

Tegenwoordig halen Nederlandse platenmaatschappijen namelijk meer dan een kwart van de omzet uit streamingdiensten. Maar welke streamingdienst levert nu de beste service in Nederland?

Spotify is beschikbaar op vrijwel alle (mobiele) apparaten.

Waar vele artiesten deze nieuwe inkomstenbron inmiddels omarmen, is er toch nog steeds verzet vanuit de muziekindustrie. Om die reden ontbreekt het oeuvre van belangrijke artiesten (zoals The Beatles, Pink Floyd en Radiohead) en zijn sommige albums niet beschikbaar in de catalogi van de muziekdiensten. Toch zijn er per streamingdienst al snel 20 miljoen liedjes beschikbaar.

Waarom streamen?

De voordelen van muziek streamen zijn legio: het kost je geen opslagruimte, je hoeft niet te wachten op een download, je steunt je favoriete artiesten, het is legaal én je hebt alle muziek meteen tot je beschikking. Dat maakt muziek streamen ideaal voor onderweg of op een feestje met verzoeknummers.

De web-interface van Rdio.

Ook al zijn er verschillende Nederlandse streamingdiensten actief in het land, zijn deze ofwel niet voor iedereen beschikbaar (Ziggo muziek) ofwel niet compleet genoeg. Daarom vergelijken we de drie populairste (buitenlandse) clients, op basis van hun populariteit in de verschillende appwinkels en aantallen gebruikers: Spotify, Deezer en Rdio.

Waar kijken we naar? Ten eerste: de kosten. Welke dienst is het goedkoopst? En hoe zit het met de betalingsmogelijkheden? Daarnaast kijken we naar de kwaliteit van de desktop-software, web-versie en apps van de diensten. Welke app steekt er met kop en schouders bovenuit qua gebruiksvriendelijkheid? Tot slot nemen we ook de muziekcatalogus onder de loep. Welke dienst heeft de grootste database? Uiteraard vergeten we daarbij het Nederlandse aanbod niet.

Wat zijn de kosten en de betalingsmogelijkheden?

Over de kosten van alle drie de diensten kunnen we kort zijn: de premium-versies kosten 9,99 euro per maand. Hiermee krijg je toegang tot de volledige muziekcollectie, toegang tot de apps en kun je de muziek lokaal opslaan. Bij alle gratis versies krijg je zowel op het web, de desktop als in de apps te maken met reclame.

De desktop-client van Spotify.

De gratis versies verschillen licht van elkaar. Zo kun je bij Spotify met een tablet gebruik maken van alle functies, al staan daar wel reclameboodschappen tegenover. Hetzelfde geldt voor Deezer, al kun je de volledige versie ook op telefoons gebruiken. Wat Rdio betreft moet je een premium-account hebben om de app volledig te kunnen gebruiken.

Deezer gebruikt een ‘Tinder’-functie om je muzikale voorkeur te leren kennen.

Ook de manier waarop je de rekening betaalt verschilt per dienst. Zo betaal je bij Deezer en Spotify (sinds kort) eenvoudig via iDeal en kun je je Rdio-abonnement alleen met PayPal of creditcard betalen. Er zijn ook constructies waarbij een abonnement op één van de streamingdiensten is inbegrepen bij je mobiele telefoonabonnement. Op die manier betaal je dienst via je telefoonrekening. Deezer werkt bijvoorbeeld samen met T-Mobile in Nederland en Spotify heeft een partnership met telecomprovider Hi.

Hoe zit het met de kwaliteit van de apps, web-versies en desktop-clients?

De Spotify-app was voor lange tijd alleen beschikbaar voor premium-gebruikers, maar sinds de app ook gratis beschikbaar is, heeft het Zweedse bedrijf meer aandacht besteed aan de mobiele versie. En dat is te zien. Het nieuwe design is elegant en werkt uitstekend. Ook al is de app visueel niet zo aantrekkelijk als de Deezer-app, biedt de mobiele versie en desktop-versie van Spotify nu in ieder geval hetzelfde gebruiksgemak.

Het mooie ontwerp van de Deezer-app – en ook het stijlvolle design van de Rdio-app, zorgen echter voor een minder gestroomlijnde gebruikservaring. De vele foto’s en album-hoesjes maken de apps een beetje onoverzichtelijk en de apps werken beduidend langzamer dan de Spotify-app.

De Android-apps van Deezer, Rdio en Spotify.

Hetzelfde geldt voor de desktop-client van Deezer. Waar de Rdio- en Spotify-client voor een iTunes-achtige ervaring zorgen, lijkt de Deezer-client meer op een website in een programma. Dat zorgt af en toe ook voor haperingen.

Het minimalistische design van Rdio’s desktop-client zal (voormalig) iTunes-gebruikers echter absoluut aanspreken. Als we het over functionaliteit (playlists, add-ons, radiofunctie, hitlijsten en muziekbeheer) hebben, moet Rdio echter zijn meerdere erkennen in Spotify. De desktop-client van Spotify heeft namelijk de meest uitgebreide functies. Ideaal voor de echte muziekfanaten. Daarnaast raadt het Nederlandse redactieteam van Spotify je leuke playlists aan die specifiek gericht zijn op de Nederlandse markt.

Welke streamingdienst heeft de grootste catalogus?

Zowel Spotify als Rdio koketteren met het feit dat ze beide meer dan 20 miljoen liedje in hun catalogus hebben. Dagelijks komen daar tienduizenden nieuwe nummers bij. Rdio doet daar echter nog een schepje bovenop en heeft inmiddels 30 miljoen liedjes beschikbaar.

De catalogus van Spotify herbergt zelfs de oudste albums van Marco Borsato.

Gelukkig zijn alle albums en losse liedjes in de catalogus in ieder land beschikbaar. Ook steeds meer Nederlandse en Belgische artiesten brengen hun muziek officieel uit op Spotify. We hebben getest of de gevestigde naam Marco Borsato en de opkomende artiest Jett Rebel te vinden zijn in de muziek-streamingdiensten. Verhip; beide artiesten zijn in alle drie de muziekdiensten te vinden. Uiteraard verschilt het totale aanbod enigszins van elkaar, maar we kunnen toch concluderen dat de catalogi van de streamingdiensten vrij up to date zijn.

Conclusie

Het is je misschien al wel opgevallen, maar de drie geteste streamingdiensten verschillen qua kosten, kwaliteit en catalogus vrij weinig van elkaar. Kort samengevat: voor 10 euro per maand krijg je de beschikking over meer dan 20 miljoen liedjes (ook van Nederlandse en Belgische artiesten) die je onbeperkt op ieder apparaat beluistert. Dat is het geval bij Spotufy, Deezer én Rdio.

De web-interface van Deezer.

Waarin verschillen de diensten dan van elkaar? Ten eerste is het ontwerp van de apps vrij verschillend. Wil je een minimalistische interface à la iTunes? Ga dan voor Rdio. Heb je een voorkeur voor mooie plaatjes en een fris design? Kies dan voor Deezer. Wil je vooral functionaliteit en een overzichtelijke interface? In dat geval is Spotify de juiste keuze.

De laatstgenoemde streamingdienst laat namelijk qua functionaliteit niets te wensen over. Vele handige add-ons, een uitgebreide deelfunctie waarmee je je vrienden laat zien wat je luistert en actuele playlists van de goed geïnformeerde redactie zijn slechts een kleine greep uit het aanbod. Daarmee wint Spotify – in combinatie met de overzichtelijke interface de gratis app met volledige functionaliteit – wat ons betreft de test.

Lees ook:

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Misschien interesseert je ook

 1. Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Lees meer
 2. Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Lees meer
 3. De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  Lees meer