Advertentie

Artikel

Softonic test: wat is de beste nieuws-app van Nederland?

Niek Leermakers

Gepubliceerd

Als we puur naar het aantal downloads kijken van de populairste nieuws-apps van Nederland, kunnen we rustig stellen dat vrijwel iedere smartphone- of tabletbezitter een nieuws-app heeft geïnstalleerd. De concurrentie is, net zoals bij offline-media, groot tussen alle beschikbare applicaties. Wij kijken welke Nederlandse nieuwsbron het beste uit de bus komt.

Softonic test: wat is de beste nieuws-app van Nederland?

Of je nu een Telegraaf-lezer bent of toch liever Trouw digitaal doorspit; vrijwel iedere krant of televisiestation heeft al enkele jaren geleden de stap naar internet gemaakt. Daarnaast zijn er ook nieuwe spelers in de nieuwsmarkt die zich specifiek op nieuws op het internet richten, met als belangrijkste voorbeeld Nu.nl.

De nieuws-apps van de belangrijkste mediabedrijven zijn de afgelopen tijd sterk verbeterd: meer content, video’s en overzichtelijke interfaces. Met name de apps van Nu.nl, RTL Nieuws en NOS bieden een complete nieuwservaring. Maar welke app heeft nu de meeste toegevoegde waarde? We nemen deze 3 populaire nieuws-apps onder de loep en vellen ons oordeel.

Nu.nl

De godfather van alle nieuws-apps, Nu.nl, blijft zichzelf verbeteren en uitbreiden. De technologietak NuTech en de sportsectie NuSport hebben nu zelfs een eigen app, maar deze content is ook nog in de algemene applicatie te vinden.

De belangrijkste troef van Nu.nl is de enorme hoeveelheid actuele nieuwsartikelen. Waar kranten-apps vaak niet alle beschikbare journalistieke middelen in de nieuws-app steken, heeft Nu.nl dit probleem niet. Alles is gericht op internetnieuws en er hoeven geen exclusieve artikelen bewaard te worden voor de krant of betaalmuur.

Qua design heeft Nu.nl grote stappen gemaakt: zowel de Android- als iOS-app hebben een minimalistisch en modern design. De interface heeft een rustige witte achtergrond, maar het lettertype is aan de kleine kant, wat een nadeel kan zijn op kleine schermen. Ook is er wel erg veel informatie tegelijkertijd op het scherm aanwezig.

Een belangrijke pré van Nu.nl is het feit dat alle content in één keer geladen is; je opent de app, wacht en paar seconden en vervolgens scrol je zonder haperingen door alle artikelen. Ook al wordt de kwaliteit van de videosectie NuVideo steeds beter op de Nu.nl-website, zien we naar nog niet zoveel van terug in de app. Hier valt nog veel terrein op te winnen.

NOS

De nieuws-app van de NOS is simpel, maar doeltreffend: zodra je de app opent, zie je het belangrijkste nieuws meteen verschijnen, al dan niet vergezeld van videofragmenten van het televisiejournaal. Ook kun je alle journaaluitzendingen in de app terugkijken.

Als je de app voor het eerst gebruikt, wordt er aan je gevraagd of je bepaalde rubrieken wel of niet wilt zien in de app. Daarnaast vinden we ook de uitgebreide sportsectie van Studio Sport en de weersectie terug in de app, welke beide van zeer hoge kwaliteit zijn. In het thuisscherm navigeer je snel naar de tussenstanden van de voetbalwedstrijden, terwijl je ook met één tik het weerbericht leest óf kijkt.

Het design van de NOS-app oogt rustig en overzichtelijk: veel wit, duidelijke knoppen en niet te veel tekst in één scherm. Ook het gebruik van mooie foto’s geeft de app een chique uitstraling.

Uiteraard focust de NOS zich voornamelijk op het televisiejournaal, maar de laatste jaren is het aantal nieuwsberichten op internet flink verhoogd. Ook de NOS-app profiteert daarvan. Bovendien is de enorme hoeveelheid videobeelden (van de hoogste kwaliteit) een absolute pré, al zul je deze video’s wel via een wifi-verbinding moeten kijken vanwege de hoge datakosten.

RTL Nieuws

Ook RTL Nieuws heeft een ruimte voorraad aan video’s van het televisiejournaal die in de app beschikbaar zijn. De video’s zijn echter niet zo prominent aanwezig en vaak is het even zoek naar een bijbehorend filmpje.

Over het algemeen is de RTL Nieuws-app onder te verdelen in twee secties: topnieuws en live nieuws. Met name de live nieuws-functie is uniek en erg handig als je goed op de hoogte gehouden wilt worden van belangrijke gebeurtenissen. Daarnaast kun je ook push-notificaties instellen.

Een nadeel van de RTL Nieuws-app is de lange laadtijd bij artikelen. Vooral als je onderweg bent en geen snelle internetverbinding hebt, is de app soms onbruikbaar. Daar staat dan weer tegenover dat je in de app ook terecht kunt voor roddels (RTL Boulevard), financieel nieuws (RTL Z), sport (RTL Sport) en achtergronden (Editie NL).

De RTL Nieuws-app is bijna niet meer terug te herkennen met het flitsende make-over. Het lettertype en de moderne kleuren zijn op het eerste gezicht wat overweldigend, maar na een tijdje werkt de app erg prettig. Met de vernieuwde app is RTL klaar voor de toekomst.

Conclusie

De Nederlandse nieuws-apps worden steeds beter: de van oudsher televisiejournaals van NOS en RTL Nieuws storten zich sinds enkele jaren ook succesvol in het internetnieuws, terwijl de marktleider op internet Nu.nl zich nu ook op video focust. Uiteraard kun je voor nieuwsvideo’s op je smartphone of tablet beter terecht bij NOS en RTL, maar ook qua geschreven nieuws is de kwaliteit en hoeveelheid bij beide apps de afgelopen tijd sterk verbeterd.

Welke app geeft je nu de beste gebruikservaring? Dat is volgens ons de NOS-app. Ook al vind je in de Nu.nl veruit de meeste content, is de wijze waarop het nieuws in de NOS-app wordt gepresenteerd een stuk gebruiksvriendelijker. Voor het weerbericht en het sportnieuws kun je ook bij de NOS-app terecht. De RTL Nieuws-app is absoluut geen slechte app, maar de laadtijden zijn af en toe een doorn in het oog en de video’s zijn niet altijd even snel terug te vinden.

Wil je een complete nieuws-app met alles erop en eraan? Kies dan voor de NOS-app!

Lees ook:

Misschien interesseert je ook