Advertentie

Artikel

Software-clinic: “Hoe formatteer ik mijn harde schijf?”

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Susan heeft alle bestanden van haar pc verwijderd, omdat ze haar pc wil verkopen. Ze is echter bang dat de volgende eigenaar haar bestanden terug kan halen.

Beste Fabri,

Software-clinic: “Hoe formatteer ik mijn harde schijf?”

Ik ben van plan mijn Windows 7-pc te verkopen. Daarom heb ik alle bestanden verwijderd, maar ik ben er niet gerust op dat alle bestanden nu voorgoed zijn verwijderd. Het is niet mogelijk om de Windows-partitie te verwijderen. Misschien kan ik mijn pc formatteren? Al weet ik niet precies hoe dat moet.

Susan

Hoi Susan,

Windows heeft je bestanden niet verwijderd, maar slechts verstopt, zodat de bestanden overschreven kunnen worden. Dat betekent dat iedereen die een programma als Recuva inzet, je foto’s en documenten weer boven water kan halen.

De veiligste manier om je harde schijf te formatteren is de data te volledig te vernietigen. Het programma dat ik je aanraadt is DBAN. Dit programma wordt opgestart met een boot-cd en zorgt ervoor dat al je bestanden voorgoed verdwijnen.

1. Download DBAN

DBAN wordt geleverd als ISO-bestand. Dit is als het ware een virtuele cd-rom. Je moet dit bestand op een cd of dvd branden. Met Windows 7 en 8 brand je cd’s zonder extra software. Dit doe je als volgt: stop een beschrijfbare cd in je cd-drive en klik in het venster wat verschijnt op Bestanden op schijf branden met Windows Verkenner.

Het is natuurlijk ook mogelijk om DBAN met speciale software op een cd te branden. Voor Windows raad ik Nero, CDBurnerXP of ImgBurn aan. Deze programma’s zijn allemaal in staat om ISO-bestanden op schijf te branden.

2. Start de pc op

Stop de vers gebrande DBAN-cd in de pc die je wilt ‘neutraliseren’. Zodra je pc opstart, herkent de computer de DBAN-cd. Als dat niet zo is, dan verander je de boot-volgorde in de BIOS (zie onderstaande afbeelding).

In deze gids lees je hoe je de boot-volgorde verandert in de BIOS.

Nu DBAN is opgestart, verschijnt het welkomscherm. Hier kun je om meer informatie vragen via de F2- en F3-knop.

3. Formatteer je harde schijf

Vervolgens gaan we de harde schijf compleet wissen. Hiervoor druk op je F3-knop en typ je één van de volgende commando’s:

  • dod: formatteer je harde schijf met dezelfde rigoureuze methoden die worden gebruikt door de regering van de Verenigde Staten.
  • dodshort: dezelfde methode als ‘dod’, maar dan sneller.
  • gutmann: veiliger, maar langzamer.
  • quick: snel formatteren, maar minder veilig.

We raden je aan om het commando dodshort te gebruiken. Met dit commando verwijder je alle gegevens op je harde schijf op een veilige manier. Daarnaast hoef je met dodshort niet in te leveren op snelheid. Daar gaan we! Typ dodshort in het venster en druk op Enter.

Nadat je op Enter hebt gedrukt, zie je een hoop vreemde tekens verschijnen op het scherm. Maak je niet druk, want dit betekent dat je DLAN hard aan het werk is. Na een tijdje zie je een statusscherm waar je het verwijderen van de data bevestigt.

4. Even geduld

Het is nu wachten op DBAN voordat al je bestanden zijn verwijderd. Hoe lang je moet wachten hangt af van de grootte en snelheid van je harde schijf.

Achter Remaining zie je de hoeveelheid tijd het verwijderproces nog in beslag neemt.

Als DBAN klaar is met het grondig verwijderen van al je data, verschijnt er een bericht met de begin- en eindtijd van het verwijderproces.

Let op: dit proces is onomkeerbaar

DBAN beschadigt je harde schijf niet, maar het programma handelt zo grondig dat je bestanden onmogelijk zijn terug te halen. Zorg er dus voor dat je eerst een back-up maakt van je belangrijke bestanden, voordat je met DBAN aan de slag gaat.

Met vriendelijke groet,

Fabri

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je een handje. E-mail je vraag naar  vraaghetfabri@softonic.com of contacteer ons op Twitter met de hashtag #vraaghetfabri.

Lees ook:

  • Software-clinic: “Hoe haal ik verwijderde bestanden op mijn telefoon terug?
  • Software-clinic: “Hoe verplaats ik mijn WhatsApp-chats naar een andere telefoon?”
  • Software-clinic: “Windows vraagt me om een wachtwoord bij het installeren van software”
  • Software-clinic: “Ik ben een Word-document kwijt; kan ik het herstellen?”

    Misschien interesseert je ook