Advertentie

Artikel

Software-clinic: “Ik ben een Word-document kwijt; kan ik het herstellen?”

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Vind je het ook zo frustrerend als je een Word-document kwijtraakt waar je al uren aan zat te werken? Deze week heeft Manuela een vraag aan Software-dokter Fabri over dit veel voorkomende probleem. Manuela kan een .docx-bestand waaraan zij zat te werken niet meer vinden. Het document lijkt voorgoed verdwenen en staat ook niet tussen de recent geopende bestanden in Word. Gelukkig heeft Fabri een oplossing!

Hallo Fabri,

Onlangs viel de elektriciteit uit, terwijl ik werkte aan een Word-document. Nu kan ik het bestand niet meer vinden. Ik weet niet wat er is gebeurd. Is er een manier om het document te herstellen?

Manuela

Hallo Manuela,

Er zijn twee methoden om verdwenen Word-documenten te herstellen: je zoekt naar het origineel of de kopie op je harde schijf, óf je herstelt het verwijderde bestand. Laten we beide methoden eens bekijken.

Methode 1: Zoek het document op je harde schijf

Misschien is je document nog ergens op de harde schijf te vinden. Of wellicht heb je het per ongeluk verwijderd. In dat geval vind je ‘m terug als back-up of tussen de tijdelijke bestanden.

Om naar je document te zoeken, kun je de Windows-zoekmachine in Verkenner gebruiken, maar we raden je aan Everything te proberen. Everything is een compacte, snelle en gratis zoekapplicatie. Eenmaal geïnstalleerd, dan typ je de volgende commando’s in om zo alle Word-documenten op je harde schijf te vinden:

 • *. DOC
 • *. DOCX
 • *. ASD
 • *. WBK
 • *. TMP
 • ~ (Druk op Alt, gevolgd door 0126)

Met deze opdrachten zoekt Everything naar bestanden van Word 2003 (DOC), Word 2007 (DOCX), herstelbestanden (ASD), Word-backups (WBK) en tijdelijke bestanden (TMP en ~).

Zoekmachine Everything spit snel door al je bestanden.

Nu vind je ongetwijfeld een enorme berg bestanden. Sorteer de resultaten op datum door te klikken op de vierde kolom en kijk vervolgens naar het moment waarop de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd. Komen datum en tijd overeen met het moment dat je aan het document werkte?

Dubbelklik dan op het document. Maak je geen zorgen: Word opent alle bovengenoemde bestandsformaten. Ga alle mogelijke kandidaten af en hopelijk zit je document ertussen!

Office 2013 geeft deze melding wanneer je een herstelbestand (ASD) probeert te openen.

Je vindt het bestand, maar het bestand is niet te openen

Laten we aannemen dat je het juiste bestand hebt gevonden. Dan kan het voorkomen dat Word het bestand niet opent, bijvoorbeeld omdat het bestand is beschadigd. In dit geval raad ik aan om, voor je aan een herstel begint, eerst het bestand te kopiëren naar een andere map.

Maak een kopie (CTRL + slepen) voor je aan het herstel begint.

Gebruik je Windows Vista, 7 of 8, klik dan met de rechtermuisknop op het bestand, klik op Eigenschappen en ga naar het tabblad Vorige versies. Er verschijnen één of meerdere automatische back-ups, die je met één druk op de knop Herstellen herstelt.

In Windows Vista, 7 en 8 herstel je eenvoudig eerdere versies van een bestand.

Het is ook mogelijk om een beschadigd document te openen via Word. Klik op Open en kies vervolgens in het uitrolmenu de optie Tekst uit een willekeurig bestand herstellen.

Als dát niets oplevert probeer je de ruwe tekst uit het bestand te onttrekken met behulp van het programma Damaged DOCX2TXT. Open het beschadigde bestand en je krijgt de ruwe tekst te zien, die je vervolgens kopieert en plakt naar een nieuw Word-document.

Damaged DOCX2TXT herkent tekst uit documenten van Word 2007, 2010 en 2013.

Methode 2: Herstel je verwijderde bestanden

Heb je gezocht maar niet gevonden, dan zit er weinig anders op dan je verwijderde bestanden te herstellen. De beste keuze op dit gebied is het herstelprogramma Recuva. Volg de stappen van onderstaande GIF-afbeelding om je harde schijf te scannen op verwijderde bestanden.

Gifje! Documenten herstellen met Recuva.

Soms is het document er eenvoudigweg niet meer: het bestand zonder spoor verdwenen van je harde schijf. De enige optie die je dan nog hebt, is contact op te nemen met een deskundige. Voordat je een deskundige inschakelt, moet je je echter wel even afvragen of dat het geld echt waard is. Is je document zó belangrijk dat je veel geld wilt betalen om het bestand te herstellen?

Vermijd verlies van Word-documenten

Er is een vrij eenvoudige manier om te voorkomen dat je zomaar Word-documenten verlies na bijvoorbeeld een crash, stroomuitval of onoplettendheid: verhoog de autosave-interval naar eens per één of twee minuten, in plaats van de standaard tien minuten.

In de Word-opties stel je zelf in hoe vaak het programma automatisch backups maakt

Autosave alleen is niet genoeg. Zorg ervoor dat je vaak handmatig je document opslaat, simpelweg via de Opslaan-knop of door op CTRL + S te drukken. Voor nog meer zekerheid: sluit altijd je computer goed af en regel overspanningsbeveiliging voor je stekkerdoos.

Groet,

F.

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je een handje. E-mail je vraag naar  vraaghetfabri@softonic.com of contacteer ons op Twitter met de hashtag #vraaghetfabri.

Lees ook:

 • Software-clinic: “Hoe haal ik verwijderde bestanden op mijn telefoon terug?
 • Software-clinic: “Hoe verplaats ik mijn WhatsApp-chats naar een andere telefoon?”
 • Software-clinic: “Windows vraagt me om een wachtwoord bij het installeren van software”

  Misschien interesseert je ook