Software-clinic: “YouTube-video’s laden traag”

Software-clinic: “YouTube-video’s laden traag”

Maarten merkt dat YouTube-video’s te langzaam worden geladen en hij heeft geen idee waarom. De verbinding is goed en zijn pc is nog fonkelnieuw.

Elke keer als ik een YouTube-video open moet ik ‘m om de twee seconde verversen, want hij laadt zo langzaam. Ik gebruik Firefox en mijn ADSL-verbinding is 20 mbps. Andere pagina’s, zoals Wikipedia, laden vrijwel direct; alleen YouTube heeft moeite. Wat moet ik doen?

Maarten

Beste Maarten,

Elke keer wanneer YouTube een video laadt, verstuurt het als het ware een groot videobestand naar je pc. Zit de verbinding ook maar ergens vast, dan wordt de laadsnelheid van YouTube beïnvloed en duurt het langer om een video volledig te versturen.

Een groot deel van de traagheid is moeilijk te controleren, omdat het toch afhankelijk is van je internetprovider. Op piekmomenten, wanneer iedereen in jouw buurt verbonden is, kan de ‘pijplijn’ verstopt komen te zitten.

Zoals Google hier uitlegt, leiden eventuele knelpunten tot vertraging

Maar het probleem kan ook afhangen van je pc. Het afspelen van HD-video vraagt wat van het besturingssysteem en je browser, zeker wanneer je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent. Laden je YouTube-video’s te langzaam, probeer dan de volgende stappen.

Sluit je tabblad en herstart je browser

Een kennis van mij schakelde nooit zijn computer uit en sloot nooit zijn browser. In dat geval kunnen de prestaties van elk programma, dus ook van je browser, flink verslechteren. Sluit daarom tabbladen en herstart je browser en eventueel je hele pc om te zien of de situatie verbetert.

Probeer een andere browser

Maak je gebruik van een verouderde browser, dan is YouTube wellicht het perfecte excuus om iets anders te proberen. Lees onze browser-vergelijking om te zien welke het beste past bij jouw behoeftes.

Upgrade je Adobe Flash-plugin

Veel mensen laden nog steeds video’s met behulp van de Adobe Flash-plugin. Zorg er daarom altijd voor dat je de laatste versie geïnstalleerd hebt. Een oudere versie vertraagt niet alleen het laden van video’s, maar stelt je computer ook bloot aan virussen.

Probeer de HTML5-versie van YouTube

De HTML5-technologie vereist geen plug-ins: video’s worden direct geladen in de browser, wat een positief effect zou moeten hebben op de prestaties. Gelukkig ondersteunt YouTube HTML5. Wil je het proberen, ga dan naar deze pagina en klik op de knop.

Optimaliseer je Wi-Fi-verbinding

Maak je verbinding met internet via Wi-Fi, dan zijn er allerlei problemen die ervoor kunnen zorgen dat YouTube-video’s niet snel en vloeiend geladen worden. Lees daarom mijn lijst van 7 tips om bijna elke Wi-Fi-probleem op te lossen.

Met vriendelijke groet,

F.

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je een handje. E-mail je vraag naar  vraaghetfabri@softonic.com of contacteer ons via Twitter met de hashtag #vraaghetfabri.

Lees ook:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden