Advertentie

Verder kijken dan GTA 5: De beste minder bekende games van 2013

Verder kijken dan GTA 5: De beste minder bekende games van 2013

GTA 5, Bioshock Infinite, The Last of Us… Niemand twijfelt aan de kwaliteiten van deze topgames, maar 2013 was ook een jaar vol onderbelichte juweeltjes. Wij gaan op zoek naar de games die een stuk minder aandacht kregen, maar deze eigenlijk wel verdienen.

The Stanley Parable (PC)

2013 was een goed jaar voor indie-games. De meest in het oog springende van deze onafhankelijke titels was The Stanley Parable, een remake van wat ooit begon als Half-Life 2-mod.

In The Stanley Parable speel je als kantoorklerk Stanley, die er plots achterkomt dat al zijn collega’s zijn verdwenen. Wat volgt is een waanzinnig avontuur, waarin alles wat je weet over games plots op zijn kop wordt gezet. The Stanley Parable is moeilijk te beschrijven, je moet de game zelf spelen om ‘m te begrijpen. Wij zijn in ieder geval fan. [ONDERSTAAND PLAATJE IS VAN DE MOD, NIET DE 2013-GAME!]

Monaco (PC)

Behalve Payday 2 en GTA 5 was er nog een game die ons dit jaar in de schoenen zette van een dief: Monaco!

Monaco is het resultaat van een klein budget en grootse ideeën. De game combineert stealth, infiltratie en diefstal met een unieke sfeer, eigen persoonlijkheid en frisse kijk op gamegenres.

Rogue Legacy (PC, Mac)

‘Rogue-like’ games (games met willekeurig gegenereerde werelden waarin je tegen talloze vijanden vecht en je vaardigheden verbetert) vormen een groeiende hype, bijvoorbeeld dankzij Rogue Legacy. Het toffe van Rogue Legacy is dat elke nieuwe held een afstammeling van je vorige is, met geërfde skills en zwakheden.

Gecombineerd met charmante graphics en heerlijke controls is Rogue Legacy daarom een game die helemaal geen groot ontwikkelbudget nodig heeft, om alsnog te eindigen in ons rijtje favoriete games van 2013.

The Swapper (PC)

Houd je van science-fiction, dan zit je goed bij The Swapper. De game is misschien geen Mass Effect, maar staat bol van de goede ideeën, interessante puzzels en een hilarisch verhaal over klonen.

The Swapper lijkt complex, maar speelt heel eenvoudig. De game ziet er werkelijk fantastisch uit, dankzij de uit klei opgebouwde omgevingen en personages.

Ridiculous Fishing (iPhone, Android)

Ben je Candy Crush na zoveel uur wel zat? Is het tijd voor een nieuwe game op je smartphone? Probeer dan eens het in Nederland (Utrecht) ontwikkelde Ridiculous Fishing (voor iOS en Android).

Zoals de titel suggereert is Ridiculous Fishing een game over… vissen. Gelukkig is het spelletje al net zo gestoord als de naam beloofd, wat leidt tot een ongenadig hoge verslavingsfactor.

Rayman Legends (PC, PS3, Xbox 360, Wii U, PS Vita)

Niet alles in deze lijst is indie. Rayman Legends bewijst dat ook mainstream-games uniek en bijzonder kunnen zijn. De game volgt dezelfde opzet als Rayman Origins en blinkt uit in goed leveldesign en prachtige vormgeving.

Achter dat uiterlijk schuilt een uitdagende en verslavende game zoals we die nog maar weinig zien tegenwoordig. Sowieso heb je geen excuus om Rayman Legends niet te spelen; de game verscheen op bijna elk denkbaar platform.

Injustice Gods Among Us (PC, PS3, Xbox 360)

De absolute hoogtijdagen van het fighting-genre liggen dan wel in de jaren ’90, dat betekent niet dat er geen toffe fighters meer uitkomen deze dagen. Eén daarvan is Injustice: Gods Among Us.

Of je nu fan bent van de personages van DC Comics of gewoon van een goede fighting game houdt, je zit goed bij Injustice. De game maakte in ieder geval een stuk meer indruk dan Mortal Kombat, de vorige game van NetherRealm Studios.

Football Manager 2014 (PC)

Deze game krijgt nog wel eens beschuldigingen als ‘saai’, ‘lelijk’ en ‘te serieus’ naar zijn hoofd geslingerd, maar feit is dat de Football Manager-serie jaar in jaar uit beter en beter wordt. Dankzij een uitgeklede Classic-modus en Challenges is Football Manager 2014 ook geschikt voor beginners.

Die beginners vinden in Football Manager 2014 een diepgaande simulatie van de voetbalwereld; zo diep als FIFA of PES bijvoorbeeld nooit zal gaan. Daarnaast besteedde ontwikkelaar Sports Interactive de nodige aandacht aan het uiterlijk van Football Manager 2014, zodat de game er dit jaar beter dan ooit uitziet.

Surgeon Simulator 2013 (PC)

Naast alle boeren-, vrachtwagenchauffeur- en stofzuigersimulatoren was er één game die met hersenschudding en gebroken schouderbladen boven de rest uitstak: Surgeon Simulator 2013. In die game trek je je doktersoutfit aan en neem je de scalpel te hand om een reeks operaties uit te voeren onder de nodige tijdsdruk.

Dat leverde dit jaar, bovenal dankzij de ongelofelijk moeilijke besturing, talloze hilarische situaties op. Surgeon Simulator 2013 is daarom, onbedoeld, misschien wel de grappigste game van dit jaar.

Verbreed je horizon!

Bovenstaande games wisten misschien niet de verkoopcijfers van een GTA 5 te evenaren, maar dat is helemaal niet erg. 2013 was een goed jaar voor zowel grote als kleine games, zoals deze lijst wel bewijst. Wij zijn daarom benieuwd:

Welke van bovenstaande games heb jij gespeeld? Wat vond je ervan?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie