Advertentie

Artikel

Waarom antivirus in een crisis verkeert en hoe het daar weer uit komt

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Antivirussoftware verkeert in een crisis en is door sommigen al dood verklaard. Willen virusscanners overleven, dan moeten ze veranderen. Ik leg uit waarom.

Brian Dye, vice-president van Symantec, zei het al: antivirus is overbodig geworden en staat op het punt van uitsterven. Norton-maker Ted Schlein is het met hem eens en noemt de anitivirus ‘noodzakelijk maar ontoereikend’.

Waarom antivirus in een crisis verkeert en hoe het daar weer uit komt

Welke redenen liggen ten grondslag aan deze crisis? Wij zetten vier feiten op een rij die de staat van de antivirus op thuiscomputers tekenend samenvatten. Samen genomen verklaren deze factoren wat er precies aan de hand is en hoe we in de toekomst onze data dienen te beschermen.

Antivirussoftware herkent hedendaagse bedreigingen niet

Feit nummer één: virusscanners werken niet meer, omdat het probleem dat ze proberen op te lossen niet meer bestaat. Volgens een onderzoek van FireEye verdwijnt 82% van alle malware binnen een uur weer van je computer. Je virusscanner scharrelt dus door een grote begraafplaats van verlopen bedreigingen die eigenlijk geen bedreiging meer zijn.

Na twee uur zijn de meeste virussen alweer verdwenen (bron).

Antivirus-makers weten dit. Daarom vind er een evolutie plaats tot intelligentere manieren van detectie, gericht op het herkennen van verdacht gedrag. Het nadeel? Deze stijl van detectie vergt veel van je computer en vaak zijn de virusrapporten die de software geeft moeilijk te doorgronden voor de gemiddelde computergebruiker.

Antivirussoftware zoekt bestaansrecht in een breder takenpakket

Feit nummer twee: antivirussoftware is immens en traag geworden. Door de jaren heen is het functiepakket uitgebreid met bijvoorbeeld back-up-mogelijkheden en bestandverwijderaars. Dat zijn handige gereedschappen, maar hebben weinig meer te maken met de oorspronkelijke taakomschrijving.

Snelle portable antivirusprogramma’s doen denken aan de goede oude tijd.

De gedachte achter die overmoed is het behouden van bestaansrecht en het oprekken van de levensduur van het antivirusprogramma in het algemeen. Maar zelfs met een hoop extra opties verliest de software aan populariteit.

Internetaanvallen zijn complexer dan ooit

Feit nummer drie: je bewaart je data niet meer alleen op je pc zelf, maar ook in de cloud (via Dropbox of Google Drive bijvoorbeeld). Criminelen kunnen je daarom nu op twee manieren pakken: je computer zelf infecteren of je wachtwoord van jouw cloud-accounts proberen te achterhalen.

Ingebouwde antivirus in de browser is een slimme zet van Avast.

De meeste aanvallen vinden plaats tijdens het browsen. Malware poseert als legitieme webpagina of paginaonderdeel, met soms spectaculaire kwetsbaarheden als gevolg. Er is weinig dat je antivirus hier tegen kan doen.

Concurrentie van de browser

Feit nummer vier: de browser beschermt je beter dan een antivirus. Chrome bijvoorbeeld experimenteert met het verhullen van het webadres in de adresbalk, waarmee het phishing probeert te voorkomen.

De experimentele versie van Chrome verbergt bijna het complete webadres (bron)

Websites als Google, Facebook en Yahoo! filteren virussen en spam, en doen hun best om onze persoonlijke data te beveiligen. Op je eigen pc is gevaar minder prominent, maar absoluut het beveiligen waard. Een antivirus beschermt echter tegen onzichtbare aanvallen.

De antivirus als leraar en beschermengel

De antivirus is, inderdaad, noodzakelijk maar ontoereikend. Het vervult de rol van beschermengel, maar begeleidt niet bij verantwoord internetgedrag van de computergebruiker. Om te overleven moet de antivirus dus een educatief element toevoegen.

AVG Zen kijkt naar de toekomst: simpele taal en hulp bij het beheren van apparaten.

De toekomstige antivirus leert je surfen op het web en pro-actief zijn bij het beveiligen van je computer en gegevens. Het helpt je veilig om te gaan met al je apparaten die verbonden zijn met het internet. Andersom zou de antivirus van jouw gedrag moeten leren en dit weer terugkoppelen naar een passend advies. Hopelijk zien we dit jaar nog een nieuwe generatie antivirus.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook