Advertentie

Artikel

Waarom je als Chrome-gebruiker Opera een kans moet geven

Waarom je als Chrome-gebruiker Opera een kans moet geven
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

De browser Opera maakt gebruik van dezelfde technologie als Google Chrome, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Wij vertellen je waarom Opera anders is dan andere browsers en waarom je ‘m eens een kans moet geven op je pc of Mac.

Chrome en Opera zijn sinds 2013 technisch met elkaar verbonden, in die zin dat de twee browsers gebruikmaken van dezelfde techniek om webpagina’s op je beeldscherm te toveren. Als beide dezelfde techniek gebruiken, waarom zou je dan kiezen voor het minder populaire Opera?

Opera: klassiek en intuïtief

Op het eerste gezicht zie je direct een aantal verschillen tussen Chrome en Opera. De eerste en duidelijkste is de positie van het menu: Chrome heeft het menu rechts van de adresbalk, Opera links.

Vergelijkbaar, maar niet gelijk: de topbalk van Opera en Chrome

De thema’s van de Opera zijn ook anders. Een thema gebruik je in Opera om je beginscherm en configuratieopties op te fleuren. Dat werkt sowieso een stuk gemakkelijker dan in Chrome. Je selecteert simpelweg een afbeelding op je harde schijf, kies een lettertype en verandert eventueel de achtergrondkleur van de tekst. Thema’s werken hetzelfde voor de Windows- en Mac-versies van Opera.

Een thema maken voor Opera is zo gemakkelijk als het maar kan

Een ander opvallend verschil is de zogenaamde Speed Dial, een overzichtsscherm van je favoriete websites. Een bekend idee, maar veel kleurrijker en meer aanpasbaar dan in andere browsers. De miniaturen zijn groter en de aangepaste achtergrond mooier; een aantrekkelijkere startpagina dan de standaard van Chrome.

Groter, mooier en beter aan te passen: dit is de Speed Dial van Opera

Opera heeft de functies Discover en Stash

Twee unieke eigenschappen van de Opera Speed Dial zijn de functies Stash en Discover. De eerste is een tijdelijke lade voor je favorieten, waar je pagina’s markeert om later te lezen. Het is een functie in de stijl van de app Pocket, maar dan geïntegreerd in de browser. Zonder dat je er extensies voor nodig hebt.

Wil je een pagina later lezen? Voeg ‘m toe aan je Stash

Discover daarentegen is een selectie van het nieuws uit verschillende bronnen, perfect om snel even bij te lezen over wat er gebeurt in de wereld. Je vindt er typische categorieën als economie, gezondheid, sport en technologie, en kunt oneindig door scrollen; onderaan het overzicht wordt gewoon meer nieuws ingeladen. Discover is verslavend en informatief tegelijk.

Discover is als een kiosk op de startpagina van je browser

Opera heeft Turbo-navigatie

Voor mensen met een langzame verbinding is Opera Turbo een geschenk uit de hemel. Hoe kan Turbo zo snel websites laden met een trage verbinding? Dat doet de browser door plaatjes en andere bestanden te comprimeren. Het resultaat is dat websites tot wel 80% sneller worden ingeladen met minimaal kwaliteitsverlies.

Schakel Opera Turbo in voor maximale browsesnelheid

Opera heeft zoeksuggesties van meerdere zoekmachines

Bij het zoeken via de adresbalk toont Opera niet alleen resultaten van Google, maar ook van Yahoo!, Amazon, Bing en andere zoekmachines. De tijd die je bespaart met deze kleine toevoeging is fijn voor eenieder die constant zoekmachines gebruikt om te navigeren op het web of voor wie graag zoekresultaten vergelijkt.

Eén klik en je ziet de zoeksuggesties van Yahoo!, Bing of Wikipedia

Opera verbruikt minder geheugen dan Google Chrome

In onze prestatievergelijking van webbrowsers toonde Opera een kracht gelijk aan die van Chrome. Logisch: onder de motorkap zijn de browsers hetzelfde. Eén groot voordeel: Opera verbruikt minder geheugen.

Opera gaat beter om met je geheugen dan Chrome; alleen Firefox is effectiever

Het is één van de optimalisaties die Opera succesvol heeft toegepast op de Google-machine onder de motorkap, waarmee de browser zich onderscheid van de grote naam onder de browsers.

Chrome zonder Google

Bij het gebruik van Opera krijg je het gevoel dat je te maken hebt met een neutrale browser. Geen van de grote internetbedrijven (Microsoft, Apple of Google) zit achter de ontwikkeling, maar wel maakt de browser gebruik van dezelfde hoogwaardige technologie als Chrome.

Een reden om Chrome te gebruiken is de verregaande integratie met Google-diensten, maar voor veel mensen is het ook een reden om Chrome te mijden. Wil je niet teveel hannesen met extensies en add-ons, dan is Opera ook een betere neutrale keuze dan concurrent Firefox.

Benieuwd naar meer informatie over browsers? Lees dan ook:


Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti