Waarom verlaten Nederlandse tieners Facebook en masse?

Waarom verlaten Nederlandse tieners Facebook en masse?

Niets is zo veranderlijk als het social media-gebruik van tieners, zo blijkt. Bijna elke Nederlandse 10- tot 17-jarige bezit een smartphone en de tieners switchen voortdurend tussen de verschillende apps. Nu zit Facebook in de hoek waar de klappen vallen. Waar gaan de tieners heen? We speculeren erop los.

Nederland voorop

Het lijkt wel of de meeste tieners niets anders doen dan hun Facebook-tijdlijn checken op nieuwe updates, de hele dag door. Dat beeld klopt echter niet helemaal. In een onlangs verschenen internationaal onderzoek blijkt namelijk dat de grote sociale media – met Facebook voorop – rap aan populariteit verliezen. Nederland prijkt bovenaan de lijst met Facebook-verlaters. In één jaar tijd is het aantal jonge Facebook-gebruikers met maar liefst 52 procent gedaald. Hoe is deze extreme daling te verklaren?

Nederland staat bovenaan de lijst met Facebook-verlaters.

Smartphones zijn overal

Eén van de mogelijke verklaringen is de enorme populariteit van social media-apps op smartphones. Met een smartphone-penetratie van meer dan 95 procent onder 10- tot 17-jarigen behoort Nederland tot de top van de wereld. De keuze aan sociale media-apps is enorm en de apps zijn voor vrijwel iedereen toegankelijk. In andere landen is het smartphone-gebruik onder jongeren minder, dus zijn zij meer aangewezen tot webbased social media, zoals Facebook en Twitter. Nederlandse tieners gebruiken vele verschillende apps naast elkaar en switchen naar de apps die hun vrienden ook gebruiken.

Of is Facebook niet ‘cool’ meer? Tot grote ergernis van veel jongeren is Facebook inmiddels zo populair dat hun ouders of zelfs grootouders inmiddels een profiel hebben. De meeste tieners zitten helemaal niet op deze ‘pottenkijkers’ te wachten. Ze willen een exclusief netwerk voor leeftijdsgenoten, waarmee ze ongegeneerd berichten uit wisselen.

Slechte publiciteit

Daarnaast komt Facebook de laatste tijd vooral negatief in het nieuws. Met name de privacy-regels veranderen voortdurend en veel gebruikers zijn bang dat hun gegevens op straat komen te liggen. Of erger nog: verkocht worden aan adverteerders. Na jaren van explosieve groei – zonder meteen winst te willen maken – richt Facebook zich steeds meer op de lucratieve advertentiemarkt. Zoals altijd zijn de gebruikers daar de dupe van.

De voorwaarden van Facebook zijn dus veranderd de afgelopen jaren en de concurrentie is toegenomen. Voor veel tieners kan dat de reden zijn om Facebook te verlaten en nieuwe, advertentievrije apps te omarmen.

Myspace was één van de eerste succesvolle sociale netwerken in Nederland.


De boosdoeners

Het Nederlandse sociale netwerk Hyves is vooral populair onder jonge kinderen. Nu Hyves helemaal stopt als sociaal netwerk, concluderen we dat Hyves niet de boosdoener is. Ook oudgedienden als MySpace en CU2 zijn gewoonweg vergane glorie. Sociale netwerken met complete profielen, inclusief foto’s en persoonlijke informatie, lijken hun langste tijd gehad te hebben.

Voortaan gebruiken tieners verschillende apps en sociale media voor verschillende doeleinden. Profielen bekijken? Tumblr! Foto’s delen? Instragram! Chatten? WhatsApp! Video’s delen? Vine! Korte berichten sturen? Twitter! Daten? Tinder! En zo kunnen nog wel even doorgaan. De recente smartphones zijn uitstekend geschikt om al deze apps vloeiend naast elkaar te gebruiken.

Tieners grijpen de macht

Het social media-landschap raakt misschien gefragmenteerd, maar de tieners bepalen nu zelf wát ze de wereld in sturen en met wie ze die content delen. De jongeren zien het niet meer zitten om hun hele ‘hebben en houden’ met behulp van één sociaal netwerk te delen met anderen. Eén groot sociaal medium met een monopoliepositie en veel macht is natuurlijk geen ideale situatie. En de Nederlandse jongeren voelen dat haarfijn aan.

Bron infographic: Getty Images

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden