Advertentie

Artikel

Waarom XBMC het beste mediacenter ooit is

Waarom XBMC het beste mediacenter ooit is
Niek Leermakers

Niek Leermakers

Bijgewerkt:

XBMC is een multifunctionele mediaspeler voor al je apparaten. Of het nu gaat om een oude pc die is verbonden met je televisie, een Linux-computer, tablet of Mac: XBMC categoriseert al je media en speelt je films, series en muziek ook af. In deze tutorial leren we je stap voor stap hoe je XBMC installeert en gebruikt.

Wat is XBMC?

Heb je een grote collectie video’s en muziek op je harde schijf staan? En zoek je een simpele manier om al die media op je televisie af te spelen? Dan is XBMC (Xbox Media Center) de ideale oplossing. Het programma fungeert namelijk niet alleen als mediaspeler, maar ook als beheerder van je complete mediacollectie. En niet geheel onbelangrijk: XBMC is helemaal gratis!

XBMC heeft vele skins, waaronder de stijlvolle Aeon Nox-skin.

Wat maakt XBMC beter dan andere spelers?

XBMC doet eigenlijk hetzelfde als een externe mediaspeler (die vaak meer dan 100 euro kost), maar gebruikt daarvoor je huidige pc. Het is ook mogelijk om je oude pc op zolder in te zetten als XBMC-server, of bijvoorbeeld een mini-pc als de Rasperry Pi (à 35 euro) hiervoor te gebruiken.

De Raspberry Pi is een een veelzijdige én spotgoedkope mini-pc.

Zoals gezegd, kost de XBMC-software je helemaal niets en doet het programma weinig onder voor de vaak verouderde interfaces van mediaboxes. Groot voordeel: met XBMC kies je zélf de skin. Met name de HD-skins zijn een lust voor het oog. Daarnaast voeg je met de vele add-ons nieuwe functies toe aan XBMC, zoals de populaire YouTube-functie.

1. Klaar voor de start

Voordat je de software downloadt, bepaal je eerst welke XBMC-server (pc) je met een hdmi- of VGA-kabel aan je televisie (of ander beeldscherm) verbindt. Je bedient XBMC met je muis- en toetsenbord óf je schaft een speciale afstandsbediening aan. Het is ook mogelijk XBMC te bedienen met de gratis remote-app voor Android en iOS.

XBMC is beschikbaar voor vrijwel alle platformen.

Nu je eigen mediacenter in de startblokken staat, download je XBMC voor Windows, Mac, LinuxAndroid of iOS en installeer je het programma volgens de aanwijzingen. In deze tutorial gebruiken we de Windows-versie (update 12.3 Frodo).

2. Collectie importeren

Nadat je XBMC hebt geïnstalleerd, is het tijd om je mediacollectie te indexeren. Je kiest het betreffende mediatype in het hoofdmenu, bijvoorbeeld video’s, en klikt vervolgens op Add video’s. Nu importeert XBMC alle video’s uit de door jou aangegeven map.

3. De juiste plaatjes en beschrijvingen

Vaak hebben je video’s en muziek geen juiste album- of dvd-hoes en is er geen beschrijving beschikbaar. Gelukkig zijn er zogenaamde XBMC-scrapers die alle media herkennen en daar de juiste plaatjes en beschrijvingen automatisch aan toevoegen. De beste scraper is Media Companion, welke je hier gratis download. Op de website van Media Companion lees je hoe je de scraper installeert.

4. Media afspelen

Je hebt nu een XBMC-server paraat, de software geïnstalleerd, een XBMC-afstandsbediening geregeld én je mediacollectie is op orde. Niets houdt je nog tegen om je vanuit je luie stoel van je films, series en muziek te genieten. XBMC ondersteunt vrijwel alle mediaformaten en -codecs, dus daar hoef je je niet druk over te maken.

5. Geluid en ondertitels

Goede audio bij je video (en natuurlijk ook bij je muziek) is essentieel. En misschien wil je wel Nederlandse ondertitels bij je film? XBMC regelt ‘t voor je. Je downloadt de ondertitels apart, net zoals je dat gewend bent bij bijvoorbeeld VLC Media Player, en klikt op de filmrol om naar de instellingen te gaan (zie bovenstaande afbeelding). Hier selecteer je het het ondertitels-bestand met de knop Browse for subtitle.

Ultieme vrijheid

De vrijheid die XBMC met zich meebrengt, is voor de home theatre-fanaten natuurlijk een absolute pré. De keerzijde van de medaille is dat de gemiddelde gebruiker af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig biedt de zeer complete XBMC-wiki uitkomst. Heb je vragen over XBMC, laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel of raadpleeg de wiki-pagina’s. Veel kijk- en luisterplezier!

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Misschien interesseert je ook

 1. Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Lees meer
 2. Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Lees meer
 3. De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  Lees meer