Advertentie

Wat is Google Play Services?

Google Play Services is door Google ontworpen om de verschillende versies van Android samen te brengen. Maar wat doet de dienst precies? En wat heb jij eraan? Wij leggen het uit.

Fragmentatie

Android en 'fragmentatie' worden vaak in één adem genoemd. Waarom precies? Er zijn een hoop verschillende Android-versies in omloop, zoals Android 2.3 Gingerbread (geschikt voor goedkopere, minder krachtige telefoons), Android 3.0 Honeycomb, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Android 4.1 Jelly Bean en natuurlijk de recente 4.2- en 4.3-versies. Elke versie voor elke andere telefoon stelt weer andere technische eisen aan apps.

Google Play zegt zelf het volgende over Google Play Services:

Google Play-services wordt gebruikt om Google-apps en apps van Google Play bij te werken. Deze component geeft u toegang tot Google-instellingen en helpt apps bij het sneller uitvoeren van offline zoekopdrachten, het leveren van gedetailleerdere kaarten en het verbeteren van de prestaties.

Apps werken mogelijk niet als u Google Play-services verwijdert. U heeft deze component waarschijnlijk nodig.

Het komt er op neer dat de app Google-apps updatet om de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren, ongeacht op welke Android-versie je 'm gebruikt. Ook kan Google Play Services bepaalde onderdelen van Android updaten, zonder dat je een complete upgrade van je systeem hoeft uit te voeren. 

Data gebruikt door Google Play Services

De traditionele update

In tegenstelling tot iOS, dat enkel wordt gedistribueerd via Apple, is Android een open-source-product dat mag worden gebruikt door andere bedrijven dan Google. Amazon en Barnes & Noble bijvoorbeeld gebruiken hun eigen, sterk aangepast versie voor hun tablets.

Wil Google Android updaten, dan moet het een nieuwe 'release-versie' maken. Deze wordt als eerste beschikbaar voor Google's eigen Nexus-apparaten (denk Nexus 4, Nexus 7). Dit bestand wordt naar andere fabrikanten zoals Sony en Samsung gestuurd, die vervolgens een eigen versie van de update ontwikkelen met een eigen launcher (respectievelijk Xperia UI en TouchWiz). Dit kost tijd, waardoor veel apparaten pas laat een update krijgen.

Zo kan het voorkomen dat je een nieuwe smartphone koopt waar nog niet de nieuwste Android-versie op staat. Om toch gebruik te kunnen maken van de nieuwste functies, is er Google Play Services.

De Google Play Services-manier

Via de Google Play Services-app kan Google kleine updates naar gebruikers sturen, zonder je tot een complete update van je systeem te dwingen. Dat betekent niet het einde van de grote updates, maar geeft Google in ieder geval de mogelijkheden om kleine problemen te verhelpen en nieuwe functies toe te voegen zonder dat andere fabrikanten deze wijzigingen hoeven goed te keuren.

Google Play Services voert zijn werk uit op de achtergrond. Schakel je de app uit of verwijder je 'm, dan werken bepaalde Google-apps ook niet meer. Externe app-ontwikkelaars kunnen in Android 4.4 KitKat ook gebruik maken van de Google Play Services. De tagline van de grote update is niet voor niets: "Make an amazing Android experience available for everybody."

Google Play Services permissions (click for bigger)

App-permissies voor Google Play Services

Google Now is bijvoorbeeld een fantastische dienst voor Android-gebruikers, die op dit moment alleen beschikbaar is voor Android 4.1 en hoger. Dankzij Google Play Services wordt de app ook mogelijk voor oudere Android-versies. 

Verwacht vaker verbeteringen

Google Play Services wordt in de toekomst het kanaal via welke Google zijn apps update. Hoe diep de app is geïntegreerd in Android 4.4 is nog even afwachten, maar op dit moment verbindt de applicatie alle verschillende Android-versie met elkaar. En dat zien we graag. 

Deze oplossing is uiteraard alleen voor Google's eigen diensten. Wijzigingen aan fabrikant-eigen launchers van Samsung, HTC en Sony bijvoorbeeld zullen alsnog via een grote update gedistribueerd moeten worden. Omdat Google Play Services nu ook beschikbaar is voor externe ontwikkelaars, kan er ook interactie ontstaan tussen hun apps en Google-diensten. 

Android 4.4 staat momenteel nog gepland voor een lancering in oktober en waar sommige nieuwe features dus niet beschikbaar zijn voor oudere apparaten, kan Google Play Services daar verandering in brengen.

Welke Android-versie gebruik jij?

Lees meer:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie

Advertentie