Advertentie

Artikel

Wat zijn de voor- en nadelen van 64-bit-programma’s?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Er verschijnen steeds meer 64-bits-versies van je favoriete programma’s. Maar wat is het voordeel van een Adobe Photoshop of Google Chrome met 64-bit? In dit artikel leggen we je uit wat je voor- en nadelen zijn van 64-bit-programma’s.

Programma’s en besturingssystemen maken steeds meer gebruik van de 64-bits-structuur (x64) van moderne processoren in je computer. Maar wat zijn de voordelen van 64-bits tegenover de traditionele 32-bits-systemen (verwarrend genoeg gekwalificeerd als x86)? En zijn er ook nadelen?

Wat zijn de voor- en nadelen van 64-bit-programma’s?

De voordelen van 64-bit

Een 32-bits-besturingssysteem is gelimiteerd tot het gebruik van maximaal 3 gigabyte aan intern geheugen; 64-bits-systemen leggen die lat een stuk hoger. Windows 8 Pro 64-bit bijvoorbeeld, gebruikt tot 512 GB RAM.

32-bits-Windows gebruikt maximaal 3 gigabytes RAM, ook al heeft je computer meer.

Meer intern geheugen betekent dat je meer vensters en applicaties tegelijk kunt gebruiken, maar ook dat zwaardere programma’s, zoals videobewerkingssoftware, databases en games, vloeiender draaien. Ook browsers eisen meer en meer van je pc en dus van je intern geheugen (vandaag: Chrome 64-bit).

Nog een groot voordeel van 64-bits is betere beveiliging. Omdat je pc meer geheugen tot zijn beschikking heeft, hebben 64-bits-besturingssystemen meer rekenkracht om in te zetten tegen bijvoorbeeld virussen. Daar komt bij dat het overgrote deel van virussen momenteel vooral gericht is op 32-bits-systemen en zelfs geen schade kán doen aan een nieuwer systeem.

Technologieën zoals DEP zijn veel effectiever voor 64-bits-Windows.

En de nadelen van 64-bits?

Hoewel de meeste oudere applicaties vloeiend werken op een 64-bits-systeem, zijn sommige incompatibel. Hele oude software uit het 16-bit-tijdperk (voor Windows 3.1, Windows 95, etc.) werkt sowieso niet op een 64-bits-systeem. Probeer het toch en je krijgt een mooie foutmelding.

Prehistorische 16-bits-applicaties werken niet in Windows 64-bit.

Een ander veelvoorkomend probleem zijn drivers; stuurprogramma’s die ervoor zorgen dat je besturingssysteem kan communiceren met je printer, grafische kaart, enzovoort. Terwijl Windows 32-bit prima overweg kan met oudere drivers, is dat praktisch onmogelijk in Windows 64-bit.

Foutmelding wanneer je een 32-bit-driver installeert in Windows 64-bit (bron).

Bijkomend effect van 64-bits-programa’s is dat ze meer geheugen gebruiken dan hun 32-bits-varianten. Heb je een pc met genoeg intern geheugen, dan is dit geen probleem; bij een pc met weinig RAM werkt dit echter flink vertragend.

Kan ik 64-bits-programma’s gebruiken?

Om 64-bits-programma’s te gebruiken heb je een 64-bits-besturingssysteem nodig, dat weer vereist dat je een 64-bits-processor in je pc hebt zitten. Praktisch elke moderne computer heeft dat, maar wil je zeker zijn van je zaak dan gebruik je deze 64bit-checker.

Klik hier om de 64bit-checker te downloaden (geen installatie vereist).

Krijg je het testresultaat ’64 bits’, dan betekent dit dat je 64-bits-applicaties kunt gebruiken op je pc. Is het testresultaat ’32-bits’, dan dien je eerst een upgrade uit de voeren naar een 64-bits-besturingssysteem.

Wat betekent 64-bits?

Het getal 64 is niet willekeurig. 64 is tweemaal 32, dat weer tweemaal 16 is, enzovoorts; helemaal terug tot 2. Nummer twee is de basis van computertaal: computers calculeren in twee statussen: 0 is uit, 1 is aan. Zo’n status vorm een bit. Heb je dus een 64-bits-systeem, dan zijn dat 64 nullen of enen.

Doe je iets, wat dan ook, op pc, dan doet de processor het werk. RAM ondersteunt de processor door informatie (tijdelijk) op te slaan. Om die informatie te vinden, gebruikt de processor adressen (inderdaad, zoals een postbode). Is een processor 64-bits, dan kan hij meer en langere adressen gebruiken en terugvinden.

En met zulke langere adressen, kan een 64-bits-processor veel meer intern geheugen (RAM, dus) veel beter benutten dan een 32-bits-processor, omdat de datakanalen veel breder zijn. Hoeveel meer? De theoretische limiet is 16 exabytes; ongeveer evenveel als 17 miljard gigabytes.

In het kort, 64-bits-applicaties:

 • Vereisen een 64-bits-besturingssysteem
 • Maken beter gebruik van meer intern geheugen
 • Zijn daarom sneller
 • Zijn veiliger
 • Maar draaien niet op oude systemen

Lees ook:

Misschien interesseert je ook

 1. WhatsApp Tutorial: zo verander je de status

  WhatsApp Tutorial: zo verander je de status

  Lees meer
 2. Met deze technologische trucjes vind en koop je de perfecte cadeau’s

  Met deze technologische trucjes vind en koop je de perfecte cadeau’s

  Lees meer
 3. Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

  Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

  Lees meer