Advertentie

Artikel

Wat zijn #hashtags?

Arthur van Vliet

Gepubliceerd

Twitter heeft ze. En Google+, Instagram, Tumblr en YouTube. Sinds kort doet zelfs Facebook mee.

Maar wat is een hashtag nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? En wat doe je ermee? Wij leggen het uit.

Wat is een hashtag?

Een hashtag is een woord met daarvoor een hekje, zoals je dat kent van je telefoontoestel. Dat simpele hekje is inmiddels uitgegroeid tot een begrip op internet.

In het Nederlands zou je een hashtag kunnen vertalen als ‘etiket’ of (toch een beetje Engels) ‘label’. Hoewel dat niets zegt over het hoe en waarom van het hekje, is het wel een goede uitleg van het gebruik van de hashtag op sociale netwerken als Twitter en Facebook.

Plaats je een hashtag in of achter een geschreven bericht, dan wordt dat woord een link die verwijst naar berichten waarin dezelfde term wordt gebruikt. Zie de hashtag daarom als een deur naar alles wat er op een sociaal netwerk gezegd wordt over een specifiek onderwerp.

Waar komen hashtags vandaan?

Toen chatten op internet nog ging via IRC (wie kan zich die tijd nog herinneren?), stond # voor de naam van een chat-kanaal. Mensen zochten zo op thematische kanalen als #movies of #politics, en raakten zo met elkaar in gesprek.

Hekjes in het fossiele chat-programma mIRC

Op 23 augustus 2007 opperde Chris Messina, ontwikkelaar bij Google, het gebruik van hekjes om kanalen of ‘groepen’ te beginnen op Twitter. Zo zouden gebruiker binnen een ‘kleine kringen’ conversaties kunnen beginnen.

De oorspronkelijke tweet van Chris Messina

De rest is geschiedenis. Al snel implementeerde Twitter deze nieuwe functie, die vrijwel direct populair werd onder Twitter-gebruikers.

Hoe gebruik je hashtags?

Op de meeste webpagina’s die hashtags ondersteunen werkt het zo simpel als wat: typ een hekje (#) gevolgd door een woord en verstuur je bericht of reactie. De hashtag wordt direct en automatisch verbonden aan soortgelijke berichten.

Op Twitter bijvoorbeeld wordt het woord dat je achter een hekje typt blauw, om aan te duiden dat je een hashtag toevoegt. De hashtag is daarna klikbaar, zodat je met één klik op de muis ziet wat de rest van de wereld te zeggen heeft over hetzelfde onderwerp.

Hoewel hashtags handig en leuk zijn, raden we je aan ze niet té veel te gebruiken. Gebruik je er meer dan twee of drie, dan wordt je bericht al gauw een codebrei en je loopt het risico te worden gezien als spammer.

Do’s

Hashtags hebben een dubbele functie: je berichten zijn makkelijker te vinden en je doet mee aan lopende conversaties. Door (goede) hashtags zien mensen wat je te zeggen hebt, hoe veel of weinig volgers je ook hebt.

Hashtags worden vaak gebruikt op de volgende manieren:

‘Trending topics’ zijn de meest besproken hashtags of onderwerpen van het moment. Wordt een label dus door duizenden twitteraars rond hetzelfde tijdstip gebruikt, dan vind je ‘m terug links in beeld bij Trends.

Hashtags zijn overigens geen wondermiddel om je online populariteit te garanderen. Je bericht wordt klikbaar, vindbaar en zichtbaar, maar als je niets interessants te melden hebt, te laat bent of meedoet aan zo’n populaire conversatie dat je bericht verdrinkt tussen de anderen, dan heeft een hashtag weinig effect.

Wil je graag weten wat er speelt, waar men het op specifieke locaties over heeft en welke onderwerpen vaak terugkomen, dan raden we je aan eens te kijken op Twubs, Top Hashtags of tagDEF.

Don’ts

Hashtags zijn makkelijk te gebruiken, maar ook makkelijk te misbruiken. Overmatig of misplaatst gebruik van hashtags kan leiden tot het verliezen van volgers of aangemerkt worden als spam.

Wij raden je aan:

 • Maak je hashtags niet te lang (#vanavondlangsbijmamakoffiedrinkenfilmpjekijken)
 • #Niet #elk #woord #hoeft #een #hashtag #te #zijn
 • Gebruik geen willekeurige ongerelateerde hashtags #koningslied (SPAM!)

Waar gebruik je hashtags?

Op het moment van schrijven worden hashtags gebruikt op enkele van de populairste websites en sociale netwerken op het internet:

En daar houdt het niet op. Zelfs als je op andere websites of zelfs offline hashtags gebruikt weten (veel) mensen wat je bedoelt.

Hoe gebruik jij hashtags?

Misschien interesseert je ook

 1. WhatsApp Tutorial: zo verander je de status

  WhatsApp Tutorial: zo verander je de status

  Lees meer
 2. Met deze technologische trucjes vind en koop je de perfecte cadeau’s

  Met deze technologische trucjes vind en koop je de perfecte cadeau’s

  Lees meer
 3. Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

  Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

  Lees meer