Advertentie

Artikel

Welk besturingssysteem staat er op mijn tablet en welke versie heb ik?

Welk besturingssysteem staat er op mijn tablet en welke versie heb ik?
Daniel Barranger

Daniel Barranger

Bijgewerkt:

Stel, je hebt een nieuwe tablet, gekregen dan wel zelf gekocht, maar je weet niet welk besturingssysteem erop staat geïnstalleerd. iOS 7? Android 4.4? Windows? Wij helpen je erachter te komen, want voor goed gebruik komt kennis van het besturingssysteem vaker van pas dan je misschien denkt.

Eerst een veelvoorkomende denkfout uit de weg helpen: het merk van je tablet is niet hetzelfde als het soort besturingssysteem (OS) dat erop staat. De hardware (het apparaat) en software (het besturingssysteem dat het apparaat aanstuurt) zijn twee compleet verschillende dingen.

Samsung, Apple, LG, Kindle zijn bijvoorbeeld hardwarefabrikanten: zij maken de tablet, het scherm, de processor enzovoorts. Dit verschilt van het besturingssysteem (zoals Android, iOS en Windows), dat je in staat stelt apps te downloaden, games te spelen en te surfen op het web.

De toepassingen die je op je tablet installeert, het uitvoeren van deze applicaties en praktisch elke andere actie die je uitvoert op het scherm is dankzij het besturingssysteem/OS (Engels: operating system). Daarom is het cruciaal om te weten welk besturingssysteem er op je tablet staat geïnstalleerd. Om je besturingssysteem te identificeren, behandelen we de drie belangrijkste en populairste varianten.

Ook leggen we je uit hoe je erachter komt waar je het versienummer van het besturingssysteem vindt. Dit bepaalt namelijk weer wat je precies wel en niet kunt. Sommige apps zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor de allernieuwste versie van je besturingssysteem, terwijl bepaalde functies voor oudere versies nog niet te gebruiken zijn.

Laten we kijken welke besturingssystemen er zijn en hoe je het versienummer kunt herkennen!

Android

Android is het populairste besturingssysteem voor tablets op dit moment. De software is ontwikkeld door Google en vind je op toestellen zoals de Samsung Galaxy Tab 2 en 3, de Nexus 7 en 10 en de Kindle Fire, maar ook op vele andere modellen.

Het icoon van Android is het welbekende groene robotje dat je hier links ziet. Heb je een tablet met dit besturingssysteem, dan zie je linksboven in beeld het woord ‘Google’ staan. Zie de schermafbeelding hieronder.

Om er zeker van te zijn dat je een Android-tablet in je bezit hebt, zijn er twee methoden om achter het versienummer van je besturingssysteem te komen.

Methode 1

Ga naar de website whatismyandroidversion.com op je tablet. Op de pagina die wordt geopend, zie je welke versie van het besturingssysteem is geïnstalleerd op het toestel. Krijg je de melding “Android niet gedetecteerd”, dan heeft je tablet een ander besturingssysteem.

Methode 2

Open Instellingen via het pictogram rechtsonder in beeld, of via het Instellingen-icoontje tussen je apps.

Op het volgende scherm scroll je naar beneden in de linker kolom naar de allerlaatste optie: Over deze tablet. Tik erop. Aan de rechterkant, onder het kopje Android-versie, zie je een cijfer. Dat is de Android-versie die op je tablet staat geïnstalleerd.

Wat is Android-firmware?

Niet op elk Android-apparaat is direct de update naar het nieuwste versie van het besturingssysteem beschikbaar. Dit is afhankelijk van of de firmware (de code die aan de basis ligt van het systeem) is ‘gemerkt’ door de fabrikant van de tablet. Dat wil zeggen, of zodra een nieuwe Android-versie uitkomt, deze eerste wordt aangepast door de fabrikant (bijvoorbeeld Samsung, HTC).

Zie het zo: een model spijkerbroek is gemaakt in een fabriek, waarna het vervolgens naar kledingwinkels als de H&M en Zara wordt verstuurd. Die winkels verkopen de broek pas wanneer zij een eigen merk op het kledingstuk hebben genaaid. Hetzelfde geldt voor veel versies van Android. Koop je bijvoorbeeld een Samsung-tablet, dan moet je wachten tot Samsung een branded versie van de nieuwe Android-versie klaar heeft.

iOS

iOS, het Apple-besturingssysteem, is exclusief voor de iPad-tablet. Het symbool van dit systeem is hetzelfde als van de producent: de appel met een hap eruit. Zet je tablet aan, aanschouw de appel en je weet zeker dat je een iPad met iOS erop in je bezit hebt.

Om honderd procent zekerheid te hebben ga je naar het hoofdscherm, dat eruit ziet als op de afbeelding hieronder. Tik op het pictogram Instellingen om erachter te komen welk besturingssysteem plus versienummer er exact op geïnstalleerd staat.

Tik links op het kopje Algemeen en vervolgens in het rechtermenu op Info.

Je ziet bij Versie een getal staan. Dat is het versienummer van je iOS-installatie.

Voor meer informatie over het besturingssysteem van Apple, lees je op Softonic.nl het laatste nieuws, video’s en inzichten over iOS.

Windows 8 en RT

Met de release van Windows 8 maakte Microsoft de sprong naar de tablet. Op de touchscreen is het uiterlijk identiek aan het Windows 8 dat op je thuis-pc of laptop staat geïnstalleerd. Daarom is Windows op je tablet ook direct gemakkelijk te herkennen.

Weet je het toch niet helemaal zeker? Let dan goed op bij het opstarten. Als het goed is krijg je een scherm zoals hieronder te zien:

De versie van Windows die op je tablet staat geïnstalleerd is 8 of RT. Om erachter te komen wat je precies hebt, veeg je met je vinger van rechts naar links over het scherm om de zogenaamde Charms Bar te openen. Tik op het vergrootglas in deze zijbalk.

In het zoekveld typ je winver en druk je op Enter, of klik je op het programma-icoon dat links verschijnt.

Het programma brengt je naar de bureaubladweergave. In het geopende venster zie je of je Windows 8 of Windows RT hebt, plus het versienummer van je besturingssysteem.

Aan de slag

Nu je hebt ontdekt welke versie en welk versienummer van het besturingssysteem er op je tablet staat geïnstalleerd, is het tijd om echt aan de slag te gaan met je nieuwe apparaat. Of je nu een Android-tablet, iPad of Windows-apparaat hebt, weet dat de software altijd de basis is van de gebruikservaring. De tweede stap is om vertrouwd te raken met het besturingssysteem en je eerste apps te installeren. Veel plezier!

Welk besturingssysteem heeft jouw voorkeur?

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Misschien interesseert je ook

 1. Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Lees meer
 2. Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Lees meer
 3. De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  Lees meer