Advertentie

Artikel

Wereldverbeteren vanuit je luie stoel: gebruik deze handige doneer-apps

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Er bestaan apps die je in verbinding stellen met zij die jouw hulp nodig hebben. Die apps maken doneren sneller, gemakkelijker en veiliger.

Het is zo simpel: je koopt een mobiele game, opent de browser of registreert je hardloopsessie met je telefoon. Waarom niet hetzelfde gemak wanneer je geld overmaakt naar een goed doel. Je tikt op een knop en het bedrag wordt overgemaakt.

Wereldverbeteren vanuit je luie stoel: gebruik deze handige doneer-apps

Wij hebben een selectie gemaakt van de beste apps om geld te doneren. Achter de apps zitten grote NGO’s en bedrijven die hun krachten hebben gebundeld om via software een nog niet eerder aangesproken sentiment aan te spreken van de smartphonegebruiker: vrijgevigheid. Wil je de wereld een beter plek maken, probeer dan de volgende apps.

Charity Miles: verander kilometers in euro’s

Onrecht doet pijn. En als we boos worden, willen we alles eruit rennen. Daarom bestaat er een app die jouw gerende kilometers omzet in donaties. De app heet Charity Miles en is beschikbaar voor iOS en Android.

Hardlopen met Charity Miles is eenvoudig: je maakt een account aan, kiest het goede doel en begint met trainen. Stap je op de fiets, dan doneert de app 10 cent per kilometer. Ga je wandelen of lopen, dan doneert Charity Miles 25 cent. Hoe het werkt? De app toont berichten van sponsors, zoals Johnson & Johnson en Timex, en verdient zo zijn geld.

Met Charity Miles kun je alleen uitvoeren of deelnemen aan een team

Het idee is briljant: terwijl je iets goeds doet voor je lichaam, doe je tegelijkertijd iets goeds voor anderen. En als je je vrienden of collega’s weet te overtuigen om met jouw team mee te doen, kun je zomaar het gulste team ter wereld worden.

Humble Bundle: spelen voor een goed doel

In 2010 had iemand een briljant idee: verkoop een pakket met indie-games en deel de opbrengsten met de makers en een aantal NGO’s. Het initiatief, genaamd Humble Bundle, bleek een groot succes en de lijst van vrijgegeven bundels blijft groeien. Momenteel is er elke week een nieuw bundelthema te vinden.

Je bespaart tot wel 95% op je games én draagt bij aan een goed doel

Er is geen minimum bedrag: je betaalt wat je wilt en krijgt minimaal drie games voor pc, Mac of Android via Steam-codes die je inwisselt wanneer je maar wilt. Door te betalen kies je zelf hoeveel van je geld naar de makers en naar de betrokken NGO’s gaat. Betaal je meer dan het gemiddelde, dan beloont de Humble Bundle je met extra games.

Koop de bundel voor jezelf of doe ‘m cadeau

Tot nu toe is het concept een doorslaand succes, met ruim 20 miljoen opgehaalde euro’s voor het goede doel. Ben je op zoek naar een manier om anderen te helpen en er zelf plezier aan te beleven, dan is de Humble Bundle wat je nodig hebt. Doneer veel en je verschijnt in de top 10 donors.

Tab for a Cause: elk nieuw tabblad spaart een boom

In onze webbrowers openen we dagelijks tientallen nieuwe tabbladen, vaak zelfs zonder ‘m te gebruiken. In plaats van een lege pagina of advertentie, is het nu mogelijk om automatisch geld te doneren aan goede doelen. Zo verbeter je de wereld, één tabblad per keer.

Dat is Tab for a Cause, een extensie voor Chrome en Firefox, in een notendop. De extensie toont advertenties in elk nieuw tabblad. Klik erop en de helft of meer van het bedrag dat wordt verdiend met de advertentie wordt overgemaakt naar organisaties als Save the Children en Human Rights Watch.

In 2013 verdiende Tab for a Cause genoeg geld om water te geven aan 5.688 mensen en 73 hectare regenwoud te redden; dat alles door 50 miljoen geopende tabbladen. Stel je voor wat ze kunnen doen als iedereen de extensie in hun browser installeert.

GoFundMe: crowdfunding om anderen te helpen

Boeken, games of andere kunstprojecten financieren via crowdfunding is gemeengoed geworden, maar het systeem is ook bruikbaar voor goede doelen. Denk aan het betalen van medische rekeningen voor ernstig zieken, of beurzen voor studenten die het zich niet kunnen veroorloven.

GoFundMe is een crowdfunding-platform dat het mogelijk om geld te investeren in hen die in humanitaire nood verkeren. Via de officiële app voor Android en iPhone houd je bij welke projecten er lopen; om te doneren klik je door naar de officiële website.

Doneren is ongelofelijk eenvoudig. Het moeilijke is kiezen tussen de tientallen projecten die geld nodig hebben. GoFundMe deelt de projecten in in verschillende categorieën, zodat het iets makkelijker wordt om projecten te vinden die jij wilt steunen. Elk project heeft een uitgebreide beschrijving, zodat je weet waar je geld naartoe gaat.

Op weg naar een besturingssysteem voor goede doelen

Ook de grote softwarebedrijven zijn tonen toewijding aan vrijgevigheid. Toepassingen als Microsoft HelpBridge en Google One Today tonen het enorme potentieel van smartphones als een platform voor het algemeen nut.

One Today en HelpBridge zijn helaas alleen nog beschikbaar in de VS

Wie weet. Misschien is de mogelijkheid tot het helpen van zwakkeren in de toekomst wel geïntegreerd in Android, Windows Phone en iOS. Tot die tijd moeten we het doen met de inventieve altruïstische apps die we hierboven met je hebben gedeeld.

Ken jij nog andere donatie-apps? Laat het ons weten in de reacties!

Misschien interesseert je ook