Advertentie

Artikel

Windows sneller opstarten? Sluit automatisch opstartende programma’s!

Daniel Barranger

Gepubliceerd

Programma’s afsluiten die automatisch worden opgestart; het is een van de meest doeltreffende manieren om je Windows-pc sneller op te laten starten. Maar hoe krijg je dat precies voor elkaar?

Doet je pc lang over het opstarten van Windows, dan is dit vaak te wijten aan de hoeveelheid programma’s die moeten worden opgestart. Na maanden en jaren van gebruik breidt je software-bibliotheek zich langzaam maar zeker uit tot ongezonde proporties, ook al maak je van de helft waarschijnlijk niet eens gebruik. Maar zelfs op laptops of pc’s die je vers in de winkel koopt staat vaak vooraf al een hoop software geïnstalleerd die het systeem vertraagt.

Windows sneller opstarten? Sluit automatisch opstartende programma’s!

Veel van deze automatisch geopende software vind je terug in het systeemvak rechtsonder op de taakbalk van Windows. Hoe voorkom je dat deze programma’s opstarten? Wij zetten drie manieren voor je op een rij.

Gebruik het Windows-hulpprogramma

Windows heeft een ingebouwd hulpprogramma waarmee je automatisch opstartende programma’s uitschakelt. In Windows 8 vind je de functie ingebouwd in het Taakbeheer; in Windows 7 en eerdere versies gebruik je Msconfig.

Via deze weg loop je wel het risico om programma’s die belangrijk zijn voor het welzijn van je pc, zoals antivirus, uit te schakelen. Let dus goed op welke processen je uitschakelt en zoek desnoods eerst op Google naar de naam van een programma voor je een beslissing neemt.

Laten we de procedures in Windows 8 en Windows 7 nalopen.

Procedure 1: Windows 8

Maak je gebruik van Windows 8, ga dan naar het bureaublad, zet je muisaanwijzer op de taakbalk en klik op de rechtermuisknop. Kies uit het menu de optie Taakbeheer.

In het venster dat nu opent klik je op het tabblad Opstarten. Daar zie je een lijst met alle programma’s die Windows automatisch opent bij het opstarten. Wil je voorkomen dat een programma automatisch wordt gestart, selecteer het dan en klik op Uitschakelen.

Procedure 2: Windows 7

Msconfig is het geïntegreerde hulpprogramma dat je in oudere Windows-versies gebruikt op automatische processen uit te schakelen. Klik in Windows 7 op de Startknop, typ msconfig in en druk op Enter.

Eenmaal in het Systeemconfiguratie-venster, ga je naar het tabblad Opstarten en verwijder je de vinkjes voor de programma’s die je niet automatisch wilt openen wanneer je computer opstart. Klik op OK om te bevestigen.

Procedure 3: Gebruik speciale software

Er zijn een aantal programma’s die praktisch hetzelfde doen als het Windows Taakbeheer en msconfig. Software als TuneUp Utilities, Glary Utilities en CCleaner heeft een soortgelijke optie bijvoorbeeld ingebouwd in hun totaalpakket aan systeemgereedschap. Dan zijn er ook nog speciaal voor dit doeleind ontwikkelde programma’s, zoals het handige Soluto.

Het compromis: Startup Delayer

Het programma Startup Delayer biedt een alternatief compromis. De software schakelt niet zozeer automatisch opstartende programma’s uit, maar stelt het proces uit tot nadat je Windows-systeem eerst volledig is opgestart. Zo bepaal je zelf wanneer individuele processen worden geopend, bijvoorbeeld twee of drie minuten nadat je pc volledig is opgestart.

De eerste stap naar een snellere pc

Programma’s elimineren die automatisch worden uitgevoerde wanneer Windows start is een belangrijke eerste stap naar het optimaliseren van de snelheid van je pc. We raden je aan eens goed te kijken naar welke software je daadwerkelijk nodig hebt wanneer je Windows opstart; een paar automatische processen minder betekent vaak al een wereld van verschil!

Programma’s elimineren die automatisch worden uitgevoerde wanneer Windows start is een belangrijke eerste stap naar het optimaliseren van de snelheid van je pc. We raden je aan eens goed te kijken naar welke software je daadwerkelijk nodig hebt wanneer je Windows opstart; een paar automatische processen minder betekenen vaak een wereld van verschil!

Lees ook:

Misschien interesseert je ook