Advertentie

Artikel

World of Warcraft: 10 jaar vriendschap

World of Warcraft: 10 jaar vriendschap
Maria Baeta

Maria Baeta

  • Bijgewerkt:

World of Warcraft bestaat alweer tien jaar en zonder het te beseffen bracht ik een decennium door met vrienden in een fantasiewereld gevuld met idyllische landschappen en spannende uitdagingen. Ik beleefde vele onvergetelijke momenten en de sensatie van het overwinnen voelde anders en echter dan bij welk spel ooit. WoW was en is voor mij meer dan een spel: het is een leven vol avontuur met vrienden.

Tien jaar samenvatten is erg moeilijk. Er zijn simpelweg teveel anekdotes om te vertellen. Onvergetelijke verhalen, hevige gevechten tegen epische vijanden…

Wat is het eerste waar je aan denkt bij tien jaar WoW? Gek genoeg is dat niet een grote overwinning, maar iets veel eenvoudigers: alle eerste keren.

De eerste momenten

Wat bedoel ik? Nou, bijvoorbeeld de eerste keer dat je Duskwood binnenrijdt en het net is alsof je in “Sleepy Hollow” zit. Of als je in de Redridge Mountains net voorbij de eerste heuvel het idyllische stadje Villa del Lago ontwaart. Of als je de oceaan oversteekt en een nieuw continent ontdekt, met alle nieuwe vijanden die daarbij horen.

Ook het kopen van mijn eerste mount was een memorabele eerste keer. Je moest er level 40 voor zijn, en maar liefst 600 gouden munten hebben gespaard.

Spelen in gezelschap

Je ontdekt al gauw dat World of Warcraft niet alleen bestaat uit missies en het ontdekken van gebieden, er zijn ook grotere, epische avonturen te beleven. Eén van de eerste is “The Deadmines”. Ik weer nog goed dat ik er binnenliep en meteen op dat moment het piratenschip verscheen. Op dat moment was er nog geen tool om een groep te vinden, dus moest je in de steden op zoek naar mensen die zich bij je wilden voegen om dit avontuur aan te gaan.

Met meerdere mensen spelen was ook tien jaar geleden niet nieuw, maar nooit eerder gebeurde het op zo’n eenvoudige en intuïtieve manier.

Het avontuur wordt groter

Twee jaar later komt de eerste uitbreiding en is WoW-concept al behoorlijk gerijpt. In het originele spel was je nog vooral bezig met het ontdekken van de continenten, de spelmechaniek en enkele personages, maar met de eerste uitbreiding kwam het verhaal veel meer op de voorgrond te staan.

Het spel werd verbeterd en er werden grote personages geïntroduceerd. Denk bijvoorbeeld aan Illidan uit de tweede uitbreiding of Arthas in deel drie.

Ik denk dat iedereen zich deze epische confrontaties nog wel kan herinneren. Zoals de drie fasen van Arthas – onmogelijk te vergeten.

Val en wederopstanding

Na de derde grote update, Cataclysm, kon WoW me eigenlijk niet zoveel meer boeien. Het was tijd om nieuwe opties te proberen, zoals The Lord of the Rings Online, Star Wars: The Old Republic en Wildstar. Toch gaven deze spellen me niet hetzelfde gevoel als World of Warcraft.

Waarschijnlijk komt dit omdat Blizzard een moeilijk genre als de online roleplaying game heeft weten te democratiseren. Groepen maken is veel gemakkelijker geworden, niet alleen voor kleine avonturen, maar ook voor grotere. Zo werd het mogelijk Black Wing – de laatste vijand in Cataclysm – in een epische showdown te verslaan.

Ook werden er verschillende wijzigingen aangebracht in de PVP. Slagvelden van verschillende grootte, maar bijvoorbeeld ook de confrontatie tussen mounts. Deze wezens waren eerst puur esthetisch, maar konden nu ook in het gevecht gebruikt worden.

De recente gebeurtenissen

Mists of Pandaria, de voorlaatste uitbreiding, betekende voor mij nog een verandering in de serie. Naast een vereenvoudigd klassensysteem bracht Mists of Pandaria de verhalen terug. De geschiedenis van World of Warcraft was altijd een beetje gefragmenteerd en in deze uitbreiding werd op een veel meer lineaire manier verteld. Voor mij als speler was het veel eenvoudiger te volgen en ik raakte ook weer enthousiast over het spel.

En nu is er dan Warlords of Draenor. Ik heb het nog maar weinig gespeeld, maar wat ik tot nu toe heb gezien, bevalt me erg goed. Ik vond oude vrienden terug, ging weer opnieuw op avontuur in Azeroth… Het voelt bijna weer als de eerste keer.

Maria Baeta

Maria Baeta

Het nieuwste van Maria Baeta