Advertentie

Artikel

Zo blijf je Windows XP trouw zonder ondersteuning van Microsoft

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Microsoft stopt op 8 april 2014 met de ondersteuning van Windows XP. Wil je Windows XP toch veilig blijven gebruiken? Zorg dan dat je de goede voorzorgsmaatregelen neemt. Volg deze tips om Windows XP te beschermen tegen virussen en andere gevaren.

Als Microsoft binnenkort de stekker uit Windows XP trekt, komt er een officieel einde aan één van de populairste besturingssystemen ooit. Gebruik je nog Windows XP, dan biedt Microsoft slechts één oplossing: overstappen naar Windows 8.1. Maar die overstap heeft zijn nadelen: het kost geld, je moet een nieuw besturingssysteem onder de knie krijgen en sommige programma’s werken dan niet meer.

Zonder officiële updates en veiligheidspatches van Microsoft, kan Windows XP plots een hoop gevaren opleveren. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je XP-pc te beveiligen, ook zonder Microsoft-ondersteuning.

Percentage van geïnfecteerde computers: XP is kwetsbaar (Bron: Microsoft)

Wil je dus Windows XP blijven gebruiken, dan moet je zelf enige moeite doen om de deur voor virussen te sluiten. Dat is gelukkig niet moeilijk. Volg onderstaande tips en je gebruikt XP nog vele jaren zonder kopzorgen.

Check of je de laatste grote update voor XP hebt geïnstalleerd

Voordat je begint, controleer dan eerst welke versie van Windows XP je gebruikt. Om hierachter te komen, ga je naar Start > Uitvoeren en typ je vervolgens winver in. Druk op Enter en er verschijnt een venster met versie-informatie over je besturingssysteem.

Geen update meer nodig: SP3 is geïnstalleerd

De meest recente versie is Service Pack 3, met daarin de belangrijkste updates voor het besturingssysteem. Zie je in het venster dat je Service Pack 1 of Service Pack 2 hebt, update dan je systeem om infecties te voorkomen.

Reden tot upgraden? XP SP2 heeft gemiddeld veel meer last van infecties dan SP3 (Bron: Computerworld)

Installeer de laatste update

Hoewel Microsoft zijn Windows XP-ondersteuning officieel stilzet, blijven de oude updates gewoon te downloaden via Windows Update. Installeer alle beschikbare updates, inclusief (als je die nog niet hebt) Service Pack 1, 2 en 3.

Updates voor Windows XP downloaden is nog altijd mogelijk via de Microsoft-website

Een andere manier om alle updates in één keer te installeren is via WSUS. Selecteer in het programma de laatste XP-update(s), kies de taal (onder Windows XP / Server 2003 x64 Editions) en klik op Start om de updates te installeren.

Versie 8.9 van WSUS ondersteunt alle update-pakketten voor Windows XP

Wij vinden WSUS een veilige optie, omdat het programma het mogelijk maakt om Windows XP in offline-modus te updaten. Daarnaast raden we aan een vinkje te zetten bij NET Framework. Veel Windows-programma’s vereisen NET Framework om correct te werken.

Upgrade Internet Explorer en download een extra browser

Windows XP werd gelanceerd met Internet Explorer 6, een inmiddels prehistorische en onveilige browser. Om erachter te komen welke versie van IE je gebruikt, ga je naar het menu Help > Over.

Internet Explorer 6 in al zijn glorie (Bron: Wikipedia)

Gebruik je nog steeds Internet Explorer 6.0 (foei!), upgrade dan meteen naar Internet Explorer 8, de laatste versie die nog voor Windows XP beschikbaar is. Versie 8 is veiliger en werkt een stuk fijner met nieuwe websites. Er bestaat geen IE 9, 10 of 11 voor Windows XP en er zijn geen manieren bekend om deze nieuwere versies aan de praat te krijgen op het oude besturingssysteem.

IE8 is de laatste versie van Internet Explorer voor Windows XP

We raden je ook aan een alternatieve browser te downloaden. Er is keuze genoeg, met Chrome, Firefox en Opera. Deze browsers zijn snel en efficiënt, voorkomen een hoop malware en zien er een stuk moderner uit.

Verwijder onnodige en ongebruikte programma’s

Een snelle manier om kwetsbaarheden te voorkomen en Windows XP sneller te maken is het verwijderen van programma’s die je niet langer nodig hebt. Om zulke programma’s definitief van je harde schijf te wissen gebruik je CCleaner of Revo Uninstaller.

Revo Uninstaller is een krachtige programmaverwijderaar en werkt ook op Windows XP

Schakel daarnaast ook zoveel mogelijk opstartprocessen uit die je eigenlijk niet nodig hebt. Hoe minder programma’s er moeten worden opgestart en op je harde schijf staan, hoe minder zwakke punten je besturingssysteem heeft.

Installeer een update-programma

Niet alleen het besturingssysteem moet up-to-date gehouden worden, ook je geïnstalleerde applicaties hebben zo nu en dan een opfrisbeurt nodig. Een verouderd programma loopt vaak meer risico op virussen en andere infecties.

Er zijn genoeg hulpjes beschikbaar die je helpen al je programma’s up-to-date te houden. Eén daarvan is Softonic for Windows. Met een snelle scan vergelijkt de software de geïnstalleerde programma’s op je harde schijf met het versienummer op onze website.

Softonic for Windows detecteert verouderde programma’s en helpt je updaten

Softonic for Windows werkt als applicatiemanager en installeert ook de laatste updates voor je geïnstalleerde programma’s wanneer nodig.

Installeer een antivirus compatibel met Windows XP

Microsoft Security Essentials, de officiële antivirus van Microsoft, krijgt geen updates meer voor Windows XP na 14 juli 2015. Vanaf dat moment, maar eigenlijk al eerder, heb je dus een ander antivirusprogramma nodig.

Gelukkig zijn de meeste van die beveiligingsprogramma’s gewoon compatibel met Windows XP en blijven ze dat ook de komende jaren. In onze grote antivirusvergelijking 2014 testten we 15 gratis en betaalde antivirusprogramma’s. De beste waren AVG, Qihoo 360 en Avira.

Statistieken uit onze antivirusvergelijking 2014; alle programma’s zijn beschikbaar voor Windows XP

Kies vooral een anitivrus die effectief én lichtgewicht is. Een andere goede optie is het gebruiken van een ‘portable’ beveiligingsprogramma. Deze programma’s installeer je niet op je pc, maar gebruik je alleen wanneer je pc is geïnfecteerd.

Installeer een eenvoudig te gebruiken firewall

Om Windows XP met het volste vertrouwen te blijven gebruiken dien je niet alleen te weten welke programma’s worden geopend wanneer je Windows start, maar ook welke programma’s data verzenden en ontvangen via internet. Waarom? Sommige schenden wellicht je privacy of zijn kwetsbaar voor virussen.

Het excellente Comodo Firewall is compatibel met Windows XP

De twee firewalls die wij aanraden hebben zich inmiddels vaak genoeg bewezen: Sygate Personal Firewall en Comodo Firewall. Sygate heeft een wat modernere interface, maar beide programma’s doen hun werk even goed.

Stop met Outlook Express/Windows Live Mail

Ook al ben je wellicht fan van e-mailen op de oude manier, is het toch tijd om programma’s als Outlook Express en Live Mail van je computer te verwijderen. Deze applicaties zijn sterk verouderd en kwetsbaar voor infecties.

Wil je toch een mail-programma blijven gebruiken op Windows XP, probeer dan eens Outlook-kloon Mozilla Thunderbird (dat wel nog regelmatig updates krijgt). Liever raden we je aan om webmail te gebruiken, zoals Outlook.com of Gmail.

In de opties van Outlook.com voeg je POP- of IMAP-accounts toe

Beide opties laten POP3 toe, dus is het gewoon mogelijk om te blijven mailen zoals je dat gewend bent met je oude e-mailadres. Outlook.com en Gmail zijn webdiensten die je opent in je browser en die dus altijd up-to-date zijn met de beste bescherming tegen junkmail en malware.

Maak je eigen backup-plan

Heb je ervoor gekozen Windows XP te blijven gebruiken, dan ga je voor een avontuurlijk computerleven. Om te voorkomen dat je, ondanks al je voorbereidingen, toch plots al je data kwijtraakt na een crash of infectie raden we je aan regelmatig backups te maken. Gaat er dan iets fout (denk aan het Cryptolocker-virus), dan heb je je belangrijkste bestanden nog altijd achter de hand.

De beste manier om dit te doen is door regelmatig kopieën te maken op Dropbox (bestanden), Intel Anti (wachtwoorden) en Cobian Backup. Een andere optie is Macrium Reflect. Gebruik altijd meerdere backup-programma’s om het risico op verlies zo klein mogelijk te maken.

Optioneel: gebruik Windows XP via een virtual machine

Zoals je ziet is virusvrij blijven in Windows XP prima te doen, maar vergt het wel de juiste voorbereiding. Besturingssystemen evolueren echter en er komt een dag dat je afscheid moet nemen van je goede oude XP-vriend.

Het aantal XP-gebruikers is stabiel (Bron: Computerworld)

Heb je wel een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd maar is er geen andere optie dan Windows XP te gebruiken om bepaalde programma’s te kunnen draaien, dan is het een optie om een zogenaamde virtuele machine te gebruiken. Met VirtualBox of VMWare Player maak je zo een soort ‘pc in je pc’ en draai je Windows XP bijvoorbeeld nog even makkelijk ín Windows 8.1.

Blijf jij Windows XP gebruiken of ben je al overgestapt?