Advertentie

Zo verwijder je bestanden voorgoed van je Android-telefoon

Zo verwijder je bestanden voorgoed van je Android-telefoon

Als je je telefoon reset of apps verwijdert, worden deze niet altijd definitief gewist, maar blijven ze altijd nog ergens zweven, en is het dus mogelijk ze terug te halen. Waarom? Om een bestand te verwijderen, moet deze vele malen overschreven worden, iets dat veel geheugen en batterijen verbruikt. Gelukkig zijn er apps waarmee je elk bestand voorgoed kunt verwijderen.

Maar wat nu als je je telefoon wilt verkopen of weggeven? Of als deze in verkeerde handen valt? Al je persoonlijke bestanden kunnen mogelijk worden terug gehaald. Goed, de kans is niet heel groot dat iemand zoveel moeite neemt, maar wil je werkelijk het risico lopen dat iemand je gênante foto’s of lijst met wachtwoorden terug vindt? Als je helemaal zeker wilt weten dan niemand je weggegooide bestanden kan terughalen, moet je deze definitief verwijderen.

Lang leve de secure-apps

Er zijn genoeg apps waarmee je elk bestand op je Android-toestel definitief verwijdert. Door de technieken die zij gebruiken is bestandsherstel onmogelijk. Ons favoriete programma is Secure Delete, een eenvoudige app die alle bestanden in het interne geheugen of op de SD-kaart verwijdert. Je hebt hiervoor geen speciale root-permissies nodig.

Ook Secure Wipe is een aanrader. Deze app wist alle vrije ruimte op de telefoon. In deze vrije ruimte liggen vaak resten van eerder verwijderde bestanden, dus om te voorkomen dat ze op deze manier hersteld worden, is het van groot belang ook deze te wissen.

We laten je hier zien hoe je Secure Delete gebruikt om specifieke bestanden te verwijderen. Wil je je alle gegevens op je telefoon veilig wissen, ga dan naar stap 5.

1. Installeer Secure Delete

Secure Delete is gratis te downloaden in de Google Play Store. De app is compatibel met Android 2.3 of hoger, oftewel bijna alle Android-toestellen. Ook fijn: het programma neemt nog geen megabyte in beslag.

2. Selecteer het type bestanden dat je zoekt

Tik op het pictogram om Secure Delete te openen. Vervolgens krijg je een lijst met mappen te zien.

Eerst kies je welke bestanden je wilt verwijderen. Er zijn vier type bestanden: foto’s, downloads, apps en alles op de SD-kaart.

Wil je foto’s verwijderen, dan is het handig om de optie Picture Preview aan te vinken. Zo kun je eenvoudiger zoeken.

3. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen

Vink de bestanden aan die je definitief wilt verwijderen. Sorteer de lijst op alfabetische volgorde, als je dat handiger vindt.

4. Bevestig dat je de bestanden wilt verwijderen

Weet je zeker dat je deze bestanden wilt verwijderen? Druk dan op de groene knop onderin het scherm waarop secure delete staat.

Voordat het wissen begint, moet je de handeling bevestigen door een woord te typen (in dit geval yes). Door deze veiligheidsmaatregel voorkom je het per ongeluk wissen van je bestanden.

Als het woord hebt getypt en op OK druk, verwijdert Secure Delete de bestanden. Het veilig verwijderen van de bestanden duurt langer dan normaal, en als je veel bestanden hebt neemt dit vanzelfsprekend ook meer tijd in beslag.

Als je klaar bent en je hebt ook foto’s verwijderd, dan herinnert Secure Delete je eraan ook de thumbnails van de foto’s te verwijderen. Die vind je doorgaans in de map .thumbnails.

Als je foto’s verwijdert, vergeet dan ook de thumbnails niet!

5. Gebruik Secure Wipe om je telefoon veilig leeg te maken

Secure Delete is een ideale app om bestanden of mappen te verwijderen, maar voor het volledig leeg maken van je telefoon, heb je zwaarder geschut nodig. Wil je je mobiel weg geven of verkopen, gebruik dan Secure Wipe om je te helpen alles veilig te wissen.

Eerst zet je je telefoon terug op de fabrieksintellingen (Instellingen > Back-up & herstel > Fabrieksinstellingen herstellen) en gebruik vervolgens Secure Wipe om de vrije ruimte te wissen en alle sporen van oude bestanden te verwijderen.

Kies alle opties en druk op de start-knop om te beginnen. Doe dit alleen als je telefoon is opgeladen, het veilig verwijderen is nogal tijdrovend.

Pas op, soms is wissen niet genoeg

Worden je foto’s gesynchroniseerd met Google+ of een andere dienst, dan zijn ze nog altijd daar opgeslagen.

Het versleutelen van je telefoon, zoals hier wordt aanbevolen, is ook een optie om te overwegen. Weer anderen, zoals de ontwikkelaars van het prestigieuze programma BleachBit, raden zelfs aan om je schijf fysiek te vernietigen om er echt zeker van te zijn dat niemand je data meer kan terug halen.

Je PC verkoop-klaar maken? Lees hier hoe je je schijf veilig wist voor je je PC te koop zet.

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie