Advertentie

Artikel

Alleen Windows is kwetsbaar voor virussen – Waar of niet waar?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Tijd om een eeuwenoude mythe te bevestigen dan wel ontkrachten. Is het waar dat alleen Windows vatbaar is voor virussen? Zijn Mac en Linux veilig voor digitale infecties?

Veel mensen geloven dat virussen alleen voorkomen in Windows. Het besturingssysteem van Microsoft wordt geplaagd door malware; andere systemen zoals Mac en Linux niet. Gebruikelijke uitspraken zijn:

Alleen Windows is kwetsbaar voor virussen – Waar of niet waar?
  • “Er zijn geen virussen voor Mac en Linux”
  • “Alleen Windows heeft last van virussen”
  • “Virussen worden niet gemaakt voor andere systemen dan Windows”

Is dat zo? Laten we eens kijken wat de waarheid is.

Waar: virussen komen het vaakst voor in Windows

Het is moeilijk om betrouwbare gegevens te vinden over het percentage virussen voor elk besturingssysteem, omdat zulke gegevens zelden openbaar worden gemaakt. Volgens een rapport uit 2010 van GData zijn 99,4% van alle bekende virussen gericht op Windows.

Windows is nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem op de computer. Gegevens van StatCounter tonen aan dat 89% van alle pc’s Windows draaien. Deze populariteit verklaart mede waarom zoveel virussen alleen Windows als doelwit hebben.

89% van de computers gebruikt Windows, wat de hoeveelheid virussen ten dele verklaart (bron).

De hoogste infectieaantallen vinden we in Windows XP; een situatie die zal blijven verslechteren nu het besturingssysteem niet meer wordt ondersteund met veiligheidsupdates door Microsoft.

Mate van infectie en malware (bron: .CRS Report Vol 15).

De afgetekende cijfers zijn daarnaast te wijten aan het feit dat Windows in het verleden zwak was beveiligd tegen malware. Die situatie is de laatste jaren sterk verbeterd, al spreken sommigen van de crisis van de antivirus.

Niet waar: er bestaan geen virussen voor andere besturingssystemen

Hoewel het waar is dat de overgrote meerderheid van de virussen alleen Windows infecteren, bestaat malware ook op Mac en Linux. En kan die malware even schadelijk zijn voor de computer. In een onderzoek van Sophos uit 2012 werd 2,7% van alle malware teruggevonden op Macs.

De meest voorkomende virussen op Mac (bron).

De data variëren, afhankelijk van de definitie van het begrip ‘virus’. Het ene onderzoek neemt ook malware mee in de analyse, het andere onderzoek niet. Wat we wel weten:

Hoewel virussen voor Windows vaak geen invloed lijken te hebben op Mac en Linux, kunnen deze alsnog vrij rond bewegen zonder dat een antivirus ze detecteert (20% van de Mac-virussen zijn van Windows afkomstig, aldus Sophos).

Conclusie: niet alleen Windows is kwetsbaar voor virussen

We kunnen concluderen dat malware niet alleen een probleem is voor Windows, maar juist steeds universeler wordt. Ook is het praten over alleen het begrip ‘virus’ tegenwoordig eigenlijk niet meer zinvol, nu er bedreigingen in alle vormen op computergebruikers worden afgestuurd.

Steeds vaker zien we cross-platform virusaanvallen, gericht op technologieën zoals Java of je browser. Ongeacht het systeem dat je gebruikt.

Lees ook: