Advertentie

Artikel

De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Mac-gebruikers hebben nogal wat gratis alternatieven voor Photoshop tot hun beschikking als ze foto’s willen bewerken. Dit zijn onze favorieten.

Adobe Photoshop is misschien wel de Heilige Graal, maar lang niet het enige fotobewerkingsprogramma voor Mac. Het systeem van Apple biedt een groot aantal foto-editors waarmee je kiekjes van smartphone en digitale spiegelreflexcamera retoucheert, knipt, plakt en pimpt.

Sommige van die alternatieven zijn schaamteloze kopieën van Photoshop, andere hanteren een eigen benadering. Wij zetten de beste op een rij, kijkend naar de kwaliteit en kwantiteit van fotogereedschappen, en het gebruiksgemak van de software.

GIMP: retoucheren als een pro

GIMP heet in de volksmond ook wel de gratis Photoshop en dat is niet voor niets. De software heeft die reputatie sinds zijn eerste versie in 1996 steeds weten te versterken.

Die evolutie was stabiel: van lelijk eendje groeide GIMP uit tot gratis zwaan. Zwak punt was altijd de interface, die te erg leek op die van Photoshop, maar dan zonder de finesse en afwerking van zijn grote voorbeeld.

Anno nu moeten we toegeven: de interface van GIMP is volwassen geworden. Zelfs ik, een fervent Adobe-gebruiker, weet alle geavanceerde tools van GIMP inmiddels probleemloos te vinden. Daarnaast is werken met lagen even gemakkelijk als in Photoshop.

GIMP is daarom een prachtige en volledige gratis kloon, perfect geschikt voor professionals. Want ja, net als Photoshop kost het tijd om het uiterste uit GIMP te halen.

Download GIMP voor Mac

De interface van GIMP

Seashore: eenvoudig retoucheren

Seashore is een verre neef van GIMP met aanzienlijk minder tools in zijn gereedschapskist. Daarmee is het een prima programma voor de beginner, die graag gebruikmaakt van een aantal klassieke instrumenten om foto’s te bewerken.

Seashore is absoluut geen speelgoed. Net als Photoshop en GIMP ondersteunt het lagen, en je vindt er klassieke effecten plus enkele geavanceerde tools om foto’s mee naar je hand te zetten. En een functie als Clone Stamp is verrassend genoeg ook gewoon terug te vinden in Seashore.

Seashore is daarmee de foto-editor voor huis-tuin-en-keuken-bewerkers. Een klein juweeltje.

Download Seashore voor Mac

De interface van Seashore

LiveQuartz Lite: artistiek bewerken

LiveQuartz is de foto-editor voor eenieder met een artistieke roeping. Handig is de mogelijkheid om foto’s om te zetten in kleine composities, met bijvoorbeeld tekst een toffe filters.

De effecten zijn niet destructief en worden toegepast op verschillende niveaus zodat je ze eenvoudig in- en uitschakelt. Een interessante benadering.

De linkerkolom in LiveQuartz is gereserveerd voor de lagen. De aanpak is simpel. Met een paar tools, toegepast op de juiste laag, heb je binnen paar minuten het resultaat waar je naar zoekt.

Retoucheren, corrigeren en verbeteren doe je niet met LiveQuartz, een uiting geven aan je creativiteit wel.

Download LiveQuartz voor Mac

De interface van LiveQuartz

Picasa: elementair bewerken

Deze fotobeheerder van Google geeft je niet alleen opties om je fotoboeken te organiseren, maar ook om je kiekjes te bewerken.

Bijsnijden, rechtzetten, contrast wijzigen, rode ogen verwijderen; Picasa zit vol met zulke klassiekers, aangevuld met een aantal meer geavanceerde gereedschappen. Het is geen geweldige hoeveelheid opties, maar – in tegenstelling tot LiveQuartz – genoeg om de leek te voorzien van de middelen om zijn hobbyfoto’s te verbeteren.

OK, tussen de filters zit de onvermijdelijke kitsch, maar over het algemeen is het aanbod nuttig. Hét grote pluspunt van Picasa is echter de gebruiksvriendelijkheid. Nou ja, en de mogelijkheid om met één druk op de knop je mooiste foto’s online te publiceren.

Download Picasa voor Mac

De interface van Picasa voor Mac

Ieder zijn eigen Photoshop-alternatief

Het mooie van computers is dat het software-aanbod breed is. Zo breed dat iedere soort gebruiker wel een programma heeft dat aansluit bij zijn of haar wensen. Vooral op het gebied van foto-editors is er een hoop te kiezen, van simpele bewerkers tot geavanceerde gereedschapskisten voor de pro’s.

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini