Advertentie

Artikel

30 jaar Windows: terug in de tijd met deze Windows-emulators

Arthur van Vliet

Gepubliceerd

Windows viert zijn dertigste verjaardag. Wij vieren het feestje mee, met een aantal web-emulatoren waarmee je anno 2013 terug in de stijd springt. Naar Windows 1.0, 3.0, 95, ME, 2000, XP en Vista welteverstaan!

Op 10 november 1983 onthulde Microsoft het besturingssysteem Windows voor het grote publiek. Voor het bedrijf was dat een mijlpaal, al zou het nog twee jaar duren voor het systeem echt op gang kwam. Vergeleken bij Windows van nu, zijn de vroege versies van het systeem natuurlijk ongelofelijk licht en daarom gemakkelijk te draaien op je huidige computer. Hoe dan? Bijvoorbeeld via de PCE.js-emulator van James Friend, of één van de vele andere emulatoren die je gewoon in je browser opent.

Windows 1.01-emulator in je browser

De eerste versie van Windows werd gelanceerd op 20 november 1985. Het enthousiasme van het publiek bleef uit, want zonder dure hardware als een muis, harde schijf en geheugenuitbreiding had je weinig aan Windows. Tegenwoordig heb je niets meer nodig dan een browser en Java. Dankzij PCE.js emuleer je een IBCM PC XT met floppy drive en Windows 1.01. Zoals je ziet is die eerste Windows-variant niet moeders mooiste, maar je kan er in ieder geval een spelletje Reversi op spelen.

Windows 3.0-emulator in je browser

Ook via PCE.js open je ook Windows 3.0 in je browser. De derde versie van Windows betekende het eerste grote commerciële succes van het besturingssysteem. Voorganger Windows 2.0 was geëindigd in een auteursrechterlijk geschil met Apple, over het kopiëren van enkele functies.

De Windows 3.0-emulator werkt helaas niet met je muis. Daarom moet je ouderwets navigeren met de ALT- en TAB-knoppen op je toetsenbord, om zo te schakelen tussen openstaande menu's en vensters. Heb je dat weer onder de knie, dan start je natuurlijk snel een potje patience op!

Ook maakt de emulator het mogelijk om de verschillende tussen Windows en Macintosh eens goed te bekijken. Op de website vind je een emulator op basis van het 7.0.1-systeem uit 1993. In datzelfde jaar werd Windows 3.1 uitgebracht. De Mac-emulator werkt overigens wel met de muis.

Windows 3.1-simulator in je browser

Geen emulator, maar een slimme websimulatie van Windows 3.1 vind je op de website www.michaelv.org. Het is een handige manier om je onder te dompelen in deze legendarische Windows-variant. De maker heeft zijn best gedaan om programma's als Mijnenveger en de Rekenmachine terug te halen naar het heden. Eén geniepig trucje gebruikt 'ie wel: de videospeler is een verkapt YouTube-scherm.

Windows 95-simulator web-app

Deze Windows 95 "Simulator" toont o de instabiliteit van het oude besturingssysteem op humoristische wijze. Windows 95 was een grote Windows-mijlpaal dankzij de ondersteuning voor 32-bit processors en multitasking, maar ook de vele crashes van het systeem hoorden erbij.

Simulatoren voor Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Vista en XP

Bij TotalEmulator vind je simulatoren voor Windows 98 tot en met Windows Vista. Het is geen emulator in de pure zin, maar neemt je mee terug naar deze recentere versies van het populaire Windows-besturingssysteem. Zo zie je bij elke nieuwe versie hoe Windows evolueert van primitief naar geavanceerd. 

De Windows ME-simulator van TotalEmulator

Windows als Flash-applicatie

Een heel ander type emulatoren vinden we op de website Newgrounds. De site biedt kleinschalige Flash-apps waarin je aan de slag gaat met nieuwe Windows-versies als XP, Vista en Windows 7. De simulatoren zijn compleet met crashes en veiligheidswaarschuwingen. Dan is er ook nog Windows Doors, gebaseerd op Windows Vista. Deze heeft zelfs een radio-app op de widget-balk voor de nodige achtergrondmuziek.

Op de overzichtspagina vind je nog meer van zulke simulatoren, met namen als Windows Mista, Windows ABC SP2 en Windows 6012.

Na te hebben gespeeld met al deze versies van Windows werden ons één ding duidelijk: qua gebruiksgemak hebben we de slechtste tijden achter ons. Windows 8.1 is stabiel, krachtig en veelzijdig, en navigeren is makkelijker dan ooit. 

Wat is jouw favoriete Windows-versie?

Oorspronkelijke artikel door Markus Kasanmascheff.

Misschien interesseert je ook