Advertentie

Artikel

Afkicken van Photoshop: wat zijn de gratis alternatieven?

Merijn de Boer

Gepubliceerd

Adobe Photoshop CS6 is de onbetwiste marktleider op het gebied van grafische bewerking. De gereedschappen zijn van hoge kwaliteit en je bewerkt met groot gemak een foto of zelfs video. Niet alleen professionals, maar ook hobbyisten werken moeiteloos met de software, die één knelpuntje kent: de prijs.

Gelukkig zijn er gratis alternatieven, in de vorm van GIMP of online met de diensten van Aviary. De pakketten ondersteunen lagen, zodat je gemakkelijk zaken uitknipt en in andere composities plakt. GIMP is professioneel en uitgebreid, Aviary Phoenix is een online bewerker voor snelle knip- en plakzaken. Hoe verhouden de pakketten zich tot elkaar?


Gelaagde software

Belangrijk bij een grafisch pakket is de mogelijkheid om te werken met lagen. Je moet nu eenmaal zaken over elkaar heen leggen of uitknippen en plakken op andere locaties. GIMP geeft die mogelijkheid en doet dit in de stijl van Photoshop. Je isoleert met gemak delen van een afbeelding of plakt tekst op een gewenste plek in een foto. Ook het vullen van bepaalde delen met patronen (steen, wol, noem het maar op) is een fluitje van een cent.

Photoshop heeft één grote troef ten opzichte van GIMP: content aware scaling & moving

Qua grafische bewerking kent het programma weinig beperkingen, al zijn er kleine verschillen ten opzichte van Photoshop. Content Aware scaling of moving (het verplaatsen van zaken waarbij Photoshop de leegtes intuïtief opvult) hoef je niet te verwachten bij GIMP.

Ook de functies voor video zijn beperkt. Photoshop heeft vrijwel een hele filmstudio aan boord, maar GIMP is écht op fotobewerking gericht. Toch is GIMP voor basiszaken erg geschikt. Je plakt gemakkelijk onderwerpen in een scène, stelt de mooiste posters of collages samen en ook animaties zijn in een wip gemaakt. Zoek je een alternatief voor alledaagse bewerkingen dat iets verder gaat dan Picasa, dan is GIMP je pakket.


Het kleinere alternatief

Heb je helemaal geen zin om software te installeren of wil je eens kennismaken met online bewerking, dan vormen de diensten van Aviary Phoenix een goed startpunt. Aviary Phoenix ondersteunt lagen en heeft een interface die fervente gimpers of photoshoppers bekend voorkomt.

Natuurlijk zijn er ook beperkingen: zo is het instrumentenpalet karig en zijn er weinig filters in de aanbieding. Aviary Phoenix is echter perfect voor snelle bewerkingen en is voor getrainde bewerkers (of geschoolde designers) minstens zo effectief als GIMP.  Aviary Phoenix is zelfs tijdens de vakantie te gebruiken, vanaf welke pc dan ook. Met gemak uploadt je een bestand, waarna je het online bewerkt en downloadt op een desktop naar keuze.

Hoewel de alternatieven hierboven veel werkzaamheden overnemen van Photoshop, blijft de laatstgenoemde het professioneelst. De kosten (vanaf ongeveer € 1.000) zijn echter een probleem voor velen en bijkomend nadeel is het verschil in prijs; op de ene website kost het pakket € 949,- en elders weer € 540,-. Wij raden aan in ieder geval eens met GIMP en Aviary aan de slag de gaan.

Ga naar de recensie van GIMP

Ga naar de recensie van Aviary Phoenix

Misschien interesseert je ook