Advertentie

Artikel

iOS 7: apps van derden met een fris nieuw uiterlijk

Arthur van Vliet

Gepubliceerd

Het regent app-updates in iOS 7. Steeds meer applicaties krijgen een flinke metamorfose om zo mee te gaan met het nieuwe uiterlijk van Apple’s mobiele besturingssysteem.

Met een nieuw design verandert er in veel apps ook het nodige qua interface. Waar zitten die goeie ouwe opties tegenwoordig verstopt? Wij behandelen zes belangrijke apps en hun nieuwe uiterlijk.

iOS 7: apps van derden met een fris nieuw uiterlijk

Facebook

Het grootste sociale netwerk ter wereld kreeg direct bij de introductie van iOS 7 een flinke update. Niet alleen oogt de app ‘platter’ en hoekiger, ook een hoop functies zijn verschoven naar een andere plek.

De belangrijkste functies vind je nu niet meer in het linkermenu (dat je voorheen opende met een veeg van links naar rechts), maar zijn nu altijd zichtbaar. Onderin vind je je nieuwsfeed, vriendschapsverzoeken, berichten, meldingen en overige opties; boven vind je heel prominent in beeld de uitgebreide zoekfunctie. De achtergrond van alle menu’s is nu wit.

Visueel sluit de Facebook-app naadloos aan bij iOS 7. Qua lay-out zijn we inmiddels gewend aan de nieuwe plaatsing van alle functies en de stabiliteit lijkt er alleen maar op vooruitgegaan. Vooral dat laatste is een mooie opsteker voor Facebook: de app liep voorheen veel te vaak vast.

Evernote

De zenit der digitale notitieblokken heeft ook een flinke opfrisbeurt gekregen voor iOS 7. En laten we eerlijk zijn: daar was Evernote wel aan toe.

Heel makkelijk navigeren was het namelijk niet in de vorige versies van de iPhone-app. Er waren te veel functies voor het kleine smartphone-scherm, die stuk voor stuk nét niet lekker in beeld kwamen met het oude design.

De restyling ter gelegenheid van de komst van iOS 7 blijkt een complete metamorfose van de Evernote-app. Het resultaat is prachtig.

De nieuwe Evernote heeft een vrijwel perfect startscherm, waar je elke optie met één tik op het scherm vindt. De tabbladen zijn verdwenen en de laatste twee notities die je hebt gemaakt zie je direct in beeld. De organisatie van de layout is dynamisch en afhankelijk van de tools die je het meeste gebruikt.

Via Quicknote (een paneel aan de onderkant van het scherm) schrijf je snel een notitie, neem je een foto, of maak je een herinnering aan, zelfs de Notebook- en Tag-schermen zijn verbeterd, en het smaragdgroene uiterlijk maakt de app helemaal af. Kortom, iOS 7 is een zegen voor de mobiele Evernoters.

Twitter

Twitter pakt het rustiger aan. De iOS 7-update brengt weinig meer vernieuwingen dan een volledig blauwe balk bovenin. Dat is mooi, maar de app had verder geen grote veranderingen nodig. Weinig sensationeels dus, op het mobiele Twitter-front.

Twitter comparison

Foursquare

Foursquare heeft een likje verf gekregen, meer niet. De interface is in harmonie met het uiterlijk van iOS 7, inclusief een nieuw app-icoon. De lijntje zijn wat dunner. Verder is dit de oude vertrouwde Foursquare-app.

Foursquare comparison

Instagram

Heel groot zijn de wijzigingen bij Instagram niet. Er is net wat meer ruimte voor de foto’s op je feed, profielfoto’s zijn nu rond in plaats van vierkant en de blauwe balk bovenin neemt nu ook de iPhone-systeembalk over. En toch, de app oogt veel rustiger en ruimer dan voorheen. Instagram is daarom een mooi voorbeeld van hoe je veel kunt doen met weinig.

Instagram compared

eBay

De pictogrammen in de eBay-app zijn aangepast naar de platte iOS 7-stijl en de balk onderin is nu wit in plaats van zwart. Ook gebruikt de app nu het typische iOS 7-lettertype.

Net als bij Instagram oogt eBay nu een stuk rustiger en ruimtelijker. De functies zelf zitten verder op dezelfde plek, dus lang zul je niet te hoeven wennen aan de app-update.

eBay comparison

Van deze zes populaire apps zijn de meeste slechts van een cosmetische update voorzien en dat komt het uiterlijk van de applicaties flink ten goede. Wat de layout-veranderingen van Evernote en Facebook betreft kunnen we ook niet anders dan positief zijn: het werkt allemaal net even lekkerder en de bestaande opties vind je net wat sneller.

Daarom hopen we dat meer ontwikkelaars flink aan de slag gaan met hun apps, om in iOS 7 een nog betere gebruikservaring te creëren op de iPhone, iPad en iPod Touch.

Ben jij al overgestapt naar iOS 7?

Lees meer over iOS 7:

iOS 7 installeren op mijn iPhone en iPad: hoe doe ik dat?

Direct upgraden naar iOS 7: slim of niet?

iOS 7: Moeten we betalen voor app-updates?

iOS 7 vs Android 4.3: een eerlijke strijd

Oorspronkelijke artikel geschreven door Pier Francesco Piccolomini.

Misschien interesseert je ook