Advertentie

Mac: Drie backup-alternatieven voor Time Machine

Mac: Drie backup-alternatieven voor Time Machine

Time Machine is geweldig gereedschap om een back-up te maken van je Mac. Toch zijn er drie alternatieve opties beschikbaar om te overwegen, afhankelijk van je behoeftes.

Regelmatig back-ups maken van je harde schijf is een gewoonte die iedere computergebruiker zich eigen zou moeten maken. Programma’s van tegenwoordig maken het proces gemakkelijker dan ooit, dus eigenlijk heb je geen excuus meer om niet geregeld een reservekopie van je bestanden te maken.

Standaard biedt OS X Time Machine, die automatisch back-ups maakt van je Mac-systeem. Indien nodig, bijvoorbeeld bij een HD-crash of andere systeemfout, herstel je jouw Mac na reparatie tot perfecte staat.

Maar Time Machine is, juist door zijn gebruiksgemak, wat beperkt qua mogelijkheden. Wie weet heb je specifieke eisen aan je back-ups en moet het schijfherstel voldoen aan een aantal specifieke wensen.

Voor de veeleisende Mac-gebruiker zetten we daarom drie alternatieven voor Time Machine op een rij: SuperDuper!Carbon Copy Cloner en Paragon Drive Copy.

SuperDuper: Maakt je leven gemakkelijker

Ik herinner me goed dat ik zeven of acht jaar geleden het bestaan ontdekte van SuperDuper!. Op dat moment bestond Time Machine nog niet en was ik op zoek naar een goed programma voor back-ups. Ik las op internet over het nieuwe programma, dat werd aangeprezen als ‘idiot-proof’, in de zin dat iedere leek het kan begrijpen en gebruiken zonder een computerramp te veroorzaken.

Na een proefversie trok ik de portemonnee om de volledige versie te kopen en schreef ik een enthousiaste e-mail naar de ontwikkelaar met complimenten voor het uitstekende werk dat zij hadden geleverd. In al die jaren is er in mijn optiek weinig veranderd.

De schoonheid van SuperDuper! zit hem in de transparantie. Het hele programma functioneert rondom drie eenvoudige drop-down-menu’s. Als eerste kies je de harde schijf, als tweede waar je de kopie wilt opslaan en als derde begin je met kopiëren dan wel herstellen.

Afhankelijk van de keuzes die je maakt legt het programma in het hoofdvenster in eenvoudige bewoordingen uit wat het resultaat is van die keuzes.

Je verfijnt via het optiemenu je backup-proces door een aantal belangrijke instellingen te kiezen. De interessantste is misschien wel de Smart Update. Heb je al een volledige kopie van een schijf gemaakt op een andere plek, dan helpt deze tool je de twee te integreren. Simpel gezegd: je kopieert de bestanden van de vorige back-up die je mist op je huidige installatie, vervangt degene die zijn gewijzigd en laat de rest intact.

Hiermee maak je een actuele back-up en bespaar je veel tijd. Het systeem, genaamd incremental backup, is vergelijkbaar met dat van Time Machine, en zorgt voor regelmatige back-ups op je Mac-systeem zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Ook stel je in wat SuperDuper! moet doen wanneer de back-up-procedure klaar is: opnieuw opstarten met de back-up als opstartschijf, in sluimerstand zetten, of je computer uitschakelen en de back-up-schijf uitwerpen.

Alsof dit alles nog niet genoeg is biedt SuperDuper! een volledige proefversie zonder tijdsbeperking, die je gratis gebruikt met een paar beperkingen vergeleken bij de volledige versie. Incremental backups zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar in de gratis versie. De prijs is echter redelijk, zeker als je bedenkt dat SuperDuper! het resultaat is van jaren ontwikkeling.

De nieuwste versie van SuperDuper! is compatibel met OS X 10.6, maar op de officiële website zijn ook versies beschikbaar voor oudere systemen, zoals Mac OS X 10.2 Jaguar.

Carbon Copy Cloner: Almachtig alternatief

Carbon Copy Cloner, ook bekend als CCC is een historisch back-up-programma voor Mac. Het zet volledig in op de kracht van de bootable backup, oftewel een reservekopie die je als opstartschijf gebruikt. Het scenario dat de ontwikkelaars schetsen: je werkt aan een belangrijk project, je Mac maakt een ratelend geluid en plots valt de computer uit. Weg project.

Met een klassieke back-up gaat er al gauw een volledige dag over het kopen en installeren van een nieuwe schijf, het installeren van Mac OS en diverse programma’s en het herstellen van gegevens. Met CCC start je je Mac direct vanuit de back-up en ben je onmiddellijk operationeel. Zet de back-up desnoods op je nieuwe harde schijf en het is alsof er nooit een catastrofale crash heeft plaatsgevonden.

Dit apocalyptische beeld is minder treffend dan voorheen, omdat de bootable backup niet langer exclusief het domein is van Carbon Copy Cloner. Toch blijft het programma competitief ten opzichte van de concurrentie. Vergeleken bij SuperDuper! en Paragon Drive Copy is CCC wat ingewikkelder om te gebruiken, met als voordeel dat het je werkelijk alles aan laat passen naar wens.

Enkele van de vele instellingen van CCC

Voor ervaren gebruikers geniet CCC dan ook de voorkeur, maar dat betekent niet dat het programma onbruikbaar is voor de leek. Door een bronschijf en bestemming te kiezen plus een aantal standaardwaarden, heb je al gauw een volledige back-up van je Mac gemaakt.

Wil je je echter toch wagen aan de vele aanpasbare parameters, dan vind je een schat aan opties die je totale controle geven over elke back-up-operatie.

Alles is aanpasbaar in CCC

Carbon Copy Cloner biedt ook incremental back-ups, plus de mogelijkheid om de back-up als image-schijf op te slaan, mailnotificaties te krijgen bij elke nieuwe back-up en back-ups via een lokaal netwerk of via internet elders opslaan.

Nog een zeer nuttige functie: je kunt ervoor zorgen dat CCC je Mac wakker maakt op een bepaalde tijd (’s nachts bijvoorbeeld) om een back-up te maken en vervolgens weer in sluimerstand terug te keren.

Carbon Copy Cloner is daarom een uitstekend alternatief voor Time Machine voor iedereen die vertrouwd is met de technologie en met speciale eisen aan het maken van een back-up.

De nieuwste versie (3.5.4 op het moment van schrijven) is compatibel met OS X 10.6-10.9, maar op de officiële website vind je ook versie 3.4.7 die compatibel is met Mac OS X 10.4 en 10.5.

Paragon Drive Copy voor Mac OS X Beta: Jonge hond

Dit product is nog nieuw en, op het moment van schrijven, in open bèta. Die bèta is voor iedereen gratis te testen.

De interface van Paragon Drive Copy is in pure OS X-stijl: eenvoudig en vertrouwd voor een Mac-gebruiker, met een bediening die je zo onder de knie hebt.

Paragon Drive Copy onderscheidt zich van concurrerende producten met de mogelijkheid om je back-ups op te slaan als virtuele containers, in formaten als pVHD, VMDK, VHD en VDI. Dat betekent, in eenvoudige woorden, dat jouw back-ups te openen zijn als virtuele harde schijf voor bijvoorbeeld programma’s als VMware en VirtualBox.

Dus heb je twee opties met een back-up gemaakt met Paragon Drive Copy: je eigen computer herstellen, of jouw eigen systeem openen op een andere computer.

Andere aantrekkelijker eigenschap van Paragon Drive Copy is de mogelijkheid om met eenvoudige drag-and-drop de grootte van de schijfpartitie waarop je je back-up kopieert te bepalen. Zo hoef je geen extra ruimte te verspillen en past de schijfgrootte zich aan aan jouw back-up.

Paragon Drive Copy ondersteunt OS X 10.7 Lion, Mountain Lion 10.8 en 10.9 Mavericks. Probeer het eens!

Geen excuus meer

Samenvattend: de mogelijkheden om regelmatig automatische back-ups van je Mac-systeem te maken zijn talrijk, effectief en gemakkelijk te gebruiken. De drie bovenstaande alternatieven voor Time Machine zijn stuk voor stuk voor uitstekende kwaliteit en uiterst betrouwbaar.

Wil je duidelijkheid en transparantie? Kies SuperDuper!. Wil je volledigheid en snelheid? Kies dan Carbon Copy Cloner. Ga je liever voor eenvoud en innovatie? Dan is Paragon Drive Copy de juiste keuze.

De belangrijkste aanbeveling is: maak regelmatig een reservekopie van je HD, welk programma je er ook voor gebruikt.

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie

Advertentie