Advertentie

Hoe installeer ik programma’s op een netbook?

Stel, je hebt een prachtige nieuwe netbook en wilt deze direct volgooien met al je favoriete programma’s. Dat kan lastig zijn, want hoe installeer je de software die je op een ceedeetje hebt staan op een netbook zonder cd-romspeler?

Zo’n kleine computer die geen schijven accpeteert stelt gamers nog voor een ander probleem. Hoe speel je een game als veel spellen vereisen dat je de cd in het station plaatst? Gelukkig zijn er enkele handige oplossingen die ervoor zorgen dat jouw mini-computer straks alle programma’s draait die jij wilt.

Het maken van een ‘image’

Heb je een vriend of vriendin die wel een schijfstation heeft, dan biedt Imgburn soelaas. Je gebruikt het programma om jouw cd-rom om te zetten naar een ‘image’, een exacte kopie van je schijf, maar dan als digitaal bestand. Deze plaats je nu op een USB-stick en je netbook heeft toegang tot de software. Je computer lukt het echter nog niet om deze kopie op te starten, daar heb je een ander programmaatje voor nodig.

Het opstarten van een ‘image’

Daemon Tools is een gratis stukje software waarmee je jouw computer in het ootje neemt. Dit programma ‘mount’ image-bestanden. Dit houdt in dat het de netbook laat  geloven dat de exacte kopie die jij op je USB-apparaat hebt staan, een schijf is. Het werkt lekker eenvoudig: je klikt met je rechtermuisknop op het icoontje rechtsonder in de werkbalk, kiest dan voor Mount om vervolgens het bestand te selecteren dat je opgestart wilt zien. Het lijkt nu net alsof je een cd-rom draait. Daemon Tools verbergt zich verder op de achtergrond en vreet vrijwel geen geheugen, dus je hebt er nooit last van.

Vind je dit alles wel mooi maar heb je liever een alles-in-één-programma? Probeer dan eens Alcohol, de software-variant bedoel ik dan.

Met Alcohol 52% (dit is een gratis versie, terwijl de betaalde Alcohol 120% ook schijven brandt) maak je images, die je ook opstart. Het grote verschil met Daemon Tools is echter dat het redelijk veel van je systeemgeheugen vraagt.

Het kan nog makkelijker

Jawel, er is nog een oplossing! Het meest eenvoudige is namelijk om gewoon het bestand te downloaden via Softonic. Je installeert de software dan direct op je computer en een schijf is daarom niet nodig. Netbook-bezitters hoeven zich dus totaal niet achtergesteld te voelen; je draait elk programma dat je wilt.

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie

Advertentie