Advertentie

Artikel

Softonic test: wat is de beste weer-app van Nederland?

Niek Leermakers

Gepubliceerd

Niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Het ene moment geniet je op het terras van een aangenaam herfstzonnetje, terwijl je een kwartier later op weg naar huis moet schuilen voor een plotselinge plensbui. De juiste informatie over het weerbeeld van de komende uren is daarom geen overbodige luxe. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de weersectie van de Nu.nl-app of Google Now, maar een gespecialiseerde weer-app met uitgebreide informatie en een buienrader is natuurlijk een betere optie.

Softonic test: wat is de beste weer-app van Nederland?

De weer-apps bevinden zich niet zonder redenen al jarenlang in de bovenste regionen van de app-ranglijsten. Nederlanders zijn graag op de hoogte van de weersomstandigheden. Maar welke weer-app geeft nu de beste gebruikerservaring? We testen drie populaire weer-apps en vellen ons oordeel.

Weeronline

Weeronline, misschien wel de populairste weer-website van Nederland (1.5 miljoen bezoekers per week), heeft ook een app voor Android, iOS en Windows Phone. Waar de website uitblinkt in veelzijdigheid, is de mobiele applicatie echter wat beperkt. Alle noodzakelijk informatie is aanwezig, maar het is af en toe zoeken naar het juiste tabblad. Gelukkig vinden we met een beetje zoeken de handige 24-uurs voorspelling met intervallen van 2 uur terug.

De applicatie voelt aan als een mobiele website en ziet er gedateerd uit. Weeronline heeft geen duidelijke navigatieknoppen die je wel terugvindt in andere apps. Het duurt vaak enkele seconden om van de ene sectie naar de andere sectie te navigeren. Is de Weeronline-app dan echt zoveel minder dan zijn grotere web-broertje? Nee. De app gebruikt namelijk de (radar)data van moederbedrijf Meteovista. Deze multinational staat bekend om zeer accurate voorspellingen. En dat is toch waar het uiteindelijk om draait.

Weer Nu

Weer Nu is een weer-app die de officiële data van het KNMI gebruikt. De app bundelt de gegevens van de tientallen weerstations in Nederland en geeft de weerinformatie weer in een overzichtelijke app. Verwacht geen vloeiende animaties of andere poespas: Weer Nu ziet er sober uit en het lijkt alsof de weer-app volledig in het Android-besturingssysteem is geïntegreerd.

Je navigeert snel door de verschillende weerkaarten van het KNMI en ook de officiële buienradar (én de KNMI-radar) ontbreken niet. Je vindt in Weer Nu zelfs de radarbeelden van de Eumetsat, waarbij je door de ogen van een satelliet naar het weerbeeld in geheel Europa kijkt. Voor de echte weer-fanaten onder ons heeft Weer Nu ook nog eens een verzameling recente KNMI-grafieken over de luchtdruk, luchtvochtigheid en andere parameters.

Helaas zie je bij de gratis versie van Weer Nu een reclamebalk in het scherm. Met een in-app aankoop kun je deze advertentie verwijderen en krijg je ook de beschikking over widgets die je op je startscherm kunt plaatsen.

Het Weer (Weather)

Simpelheid is troef bij Het Weer. Niet alleen de naam van de app, maar ook het uiterlijk is minimalistisch. De leeg ogende, maar stijlvolle app heeft mooie animaties waarmee je in één oogopslag ziet of het gaat regenen of zonnig blijft. Met name op tablets ziet de interface van Het Weer er gelikt uit.

Welke informatie vinden we allemaal terug in de app? Het Weer heeft drie tabbladen: het hoofdscherm bestaat uit niets meer dan een animatie van het weertype en de temperatuur, het tweede scherm laat de voorspelling voor de komende uren zien en in het derde scherm zie je de weersverwachtingen voor de komende week. Als je op zoek bent naar gedetailleerde informatie over het weer, dan kun je Het Weer beter overslaan.

Het is niet geheel duidelijk waar Het Weer de weerdata vandaan haalt, maar getuige de gebruikersrecensie en onze eigen ervaringen zijn de voorspellingen vrijwel altijd accuraat. Daarnaast heeft Het Weer een leuke extra in huis: je kunt de huidige temperatuur weergeven in de statusbalk, zodat je op ieder moment van de dag weet of je die winterjas mee moet nemen of toch juist niet.

Een duidelijke winnaar

Het moge duidelijk zijn: iedere weer-app is gericht op een specifieke gebruiker. Ga je vooral voor gebruiksgemak? Dan is Het Weer een interessant alternatief. De overzichtelijke app heeft namelijk een beperkte hoeveelheid informatie die je razendsnel raadpleegt. Daarmee is Het Weer qua informatievoorziening echter niet veel anders dan de weer-sectie van reguliere nieuws-apps.

De bekendste weer-app in deze vergelijking, WeerOnline, slaat de plank een beetje mis. Met een trage en gedateerde app haal je helaas niet alles uit de uitstekende database van de website. Ons advies: surf met je mobiele browser naar de (responsive) website van WeerOnline waar je wél alle informatie vindt, ook al is het moeilijker navigeren met de kleinere knoppen.

Wil je álles weten over de windsterkte voor je zeiltrip of ben je gewoon benieuwd of het benauwde zomerdag wordt, dan ben je bij Weer Nu aan het juiste adres. Weer Nu heeft namelijk een oneindige voorraad aan grafieken, satellietbeelden en andere weergegevens. Bovendien wordt deze grote hoeveelheid informatie overzichtelijk gepresenteerd in de simpel vormgegeven app. Daarom is Weer Nu ook geschikt voor iedereen die alleen even snel het huidige weerbeeld wil opzoeken. Dat de meteorologische data afkomstig is het officiële weerinstituut KNMI is natuurlijk een mooi steuntje in de rug.

Weer Nu is volgens ons de beste weer-app op de markt.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook