Advertentie

Artikel

Zorgeloos torrents downloaden met ‘s werelds enige legale torrent-client

Niek Leermakers

Gepubliceerd

BitThief is een zogenaamde free ride torrent-client, waarmee je bestanden alleen downloadt en niet uploadt. Dat komt goed uit, want downloaden (ook ‘illegale’ content) is legaal in Nederland. Uploaden is dat echter niet. Wil je zonder zorgen torrents downloaden? Dan is BitThief wat voor jou! We nemen in deze tutorial al je twijfels weg en leren je werken met BitThief; ‘s werelds enige volledig legale torrent-client.

Wetgeving in Nederland

Voordat we beginnen met de tutorial, neem ik graag nog even de Nederlandse wetgeving rondom downloaden en uploaden met je door. Op die manier kun je met een gerust hart het programma BitThief gebruiken. ICT-jurist Arnoud Engelfriet, schrijver van twee boeken over internetbeveiliging, gaat in op de perikelen rondom de sluiting van The Pirate Bay door Stichting Brein:

“Het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik is legaal, ook als de bron illegaal is. Het maakt daarbij niet uit of je het origineel in de kast hebt liggen. Je mag alleen niet uploaden – en dat is het probleem bij BitTorrent. Vrijwel iedereen die via BitTorrent downloadt, uploadt ook meteen weer wat hij net gedownload heeft. Dat gaat automatisch, maar dat is juridisch niet relevant. Je neemt dus een risico als je illegaal aanbod via BitTorrent opvraagt.”

BitThief is ontwikkeld door de Technische Hogeschool van Zürich, Zwitserland.

Zorgeloos torrents downloaden

We weten nu dat andere torrent-clients je verplichten de torrents ook te uploaden. Ook al is uploaden illegaal, valt er volgens het peer-to-peer-principe (p2p) zonder uploaders niets te downloaden. Op het wereldwijde web wil je namelijk geen leecher genoemd worden, wat zoveel betekent als ‘zuiger’.

Leechers zijn internetgebruikers die torrents downloaden, de inhoud via peer-to-peer binnen hengelen en vervolgens niet delen met anderen. En dat is precies wat BitThief doet. Oké, je speelt met BitThief misschien een beetje vals, maar wat maakt dat uit? Ik geniet persoonlijk graag van alle films, games, muziek en series die torrent-websites aanbieden. Tegelijkertijd wil ik de wet niet overtreden, maar juist risicoloos vanuit mijn luie stoel de wekelijkse Game of Thrones-aflevering bekijken.

Reden genoeg om BitTorrent-alternatief BitThief eens een kans te geven. Daar gaan we!

1. Installatie

Zodra je het kleine bestand (1,5 MB) hebt gedownload, open je BitThief met een dubbele klik. Je hoeft dus geen installatieproces te doorlopen, want het programma werkt meteen. Vervolgens klik je op File > Download Magnet URI om je eerste torrent te downloaden.

De simpele interface van BitThief.


2. Magnet-link zoeken

Nu is het tijd om de magnet-link, de link die je naar de torrent leidt, te selecteren. Je zoekt een torrent met de bijbehorende magnet-link op The Pirate Bay, TorrentReactor of een andere torrent-website. Klik met je rechtermuisknop op de magnet-link en open de link in een nieuw tabblad. In dat tabblad kopieer je het adres met ctrl+c of rechtermuisknop > Kopiëren.

Magnet-links herken je aan het magneet-icoontje.


3. Link invoeren

Je voert de link in het zoekveld van BitThief in en kiest de doelmap waar je het bestand wilt opslaan. Met een klik op ‘Start Download’ begin je de download van de torrent.

Onder de knop ‘Browse’ selecteer je een doelmap voor je bestanden.

4. Toestemming geven aan Windows Firewall

Zoals met alle nieuw geïnstalleerde programma’s die verbinding maken met internet, vraagt Windows of je een uitzondering wil maken voor BitThief. De Windows Firewall blokkeert namelijk de communicatie van BitThief met het internet en in dit geval wil je dat natuurlijk niet. Klik daarom op Toegang toestaan.

Maak de weg vrij voor BitThief.


5. T4T-protocol uitschakelen

Nadat je toestemming geeft aan de Windows Firewall, gaat je download pas van start. Klik nu met je rechtermuisknop op de torrent en kies voor Configuration. Hier schakel je het zogenaamde T4T-protocol uit, door het vinkje bij Use T4T Protocol weg te halen. Dit protocol zorgt ervoor dat je jouw torrent niet met de buitenwereld deelt, maar wél met andere BitThief-gebruikers. Ook dat willen we niet, vandaar dat we deze optie uitschakelen.

Schakel het T4T-protocol uit.

De enige keuze

Zoals ICT Jurist Arnoud Engelfriet al aangaf, is het onmogelijk om het uploaden bij populaire torrentclients als uTorrent en BitTorrent uit te schakelen. Je uploadt de torrents altijd met minimaal 1 kb/s. Om die reden is BitThief de ideale torrent-client voor Nederlandse internetgebruikers. Ook al kost het invoeren van de magnet-links wat moeite, weegt dat niet op tegen het grootste voordeel van BitTorrent: het zorgeloos genieten van alles wat er op torrent-gebied te vinden is. Wie wil dat nou niet!?

Heb jij BitThief al geprobeerd?


Misschien interesseert je ook