Advertentie

Artikel

Waarom je niet op Windows 10 hoeft te wachten voor de nieuwe features

Markus Kasanmascheff

Gepubliceerd

Na de lancering van het geplaagde Windows 8 is Microsoft van plan om Windows 10 beter te maken. Maar veel van de aangekondigde functies voor het nieuwe besturingssysteem, zoals het Startmenu, apps in venstermodus en meer, kun je nu al eenvoudig gebruiken met behulp van externe apps.

Waarom wachten tot 2015? Vindingrijke app-makers hebben de gaten van Windows 8 al ingevuld en zorgen met eenvoudig te gebruiken programma’s dat Windows 10 eigenlijk nu al bruikbaar is. Laten we de functies even langslopen.

Waarom je niet op Windows 10 hoeft te wachten voor de nieuwe features

Het Startmenu in Windows 10

Al in april 2014 toonde Microsoft voor het eerst het Startmenu van Windows 10. Het is in principe het Startmenu van Windows 7 met ondersteuning voor Windows Store-apps.

Heb je Windows 8, maar kun je niet wachten om weer het goede oude Startmenu van Windows te gebruiken, dan download je apps als IObit StartMenu 8, Classic Shell of Start Menu Reviver. Hoewel de apps gebruikmaken van een ander ontwerp, bieden ze vrijwel dezelfde functionaliteit als het Windows 10-Startmenu, minus de app-tegels.

Windows Store-apps in windowed-modus

In Windows 10 is het eindelijk mogelijk om alle programma’s in ‘windowed mode’ te gebruiken. De strikte scheiding tussen de twee Windows-interfaces kwam de gebruiksvriendelijkheid van Windows 8 weinig ten goede, dus pakt Microsoft het probleem aan.

Gelukkig zijn er al programma’s die je in Windows 8.1 helpen met het probleem. Probeer eens ModernMix bijvoorbeeld, of Actual Multiple Monitors.

Windows 10 met of zonder Charms Bar

Veel Windows 8-gebruikers hebben een grondige hekel aan de zogenaamde Charms Bar. Microsoft belooft verbetering, maar is nog niet concreet geworden over de gehate zijbalk. Volgens geruchten wil het bedrijf de Charms Bar automatisch uitschakelen op systemen zonder touchscreen.

Maar zelfs in Windows 8.1 is de zijbalk met een slim trucje gewoon uit te schakelen. Klik simpelweg met je rechtermuisknop op de taakbalk en kies Eigenschappen. In het tabblad Navigatie haal je bij de bovenste optie het vinkje weg en klaar!

Windows 10 Task View in Windows 8.1

Eén van de weinige echt nieuwe features van Windows 10 wordt de Task View-functie, voor het eenvoudig schakelen tussen apps. Task View is handig, maar dus nog niet beschikbaar in Windows 8.1. Of toch wel?

Emcee voor Windows 8 is een van de beter apps om deze Mission Control-achtige functie ook op je huidige computerinstallatie te gebruiken. Desktopprogramma’s en Windows Store-apps verschijnen in een handig overzicht, dat ook te bedienen is met een touchscreen.

Zoals je ziet vindt Microsoft met Windows 10 niet bepaald het wiel opnieuw uit. Windows 10 is in de essentie Windows 8.1 met een aantal aangepaste functies die nu ook al mogelijk zijn, met behulp van enkele trucjes en externe programma’s.

Wanneer Windows 10 in 2015 op de markt komt is het ongetwijfeld een goed ontworpen besturingssysteem. Maar het gevoel van een onmisbare upgrade en de ultieme wow-factor lijkt het niet te gaan hebben.

Meer weten over Windows 10? Lees dan hier onze uitgebreide preview van de update!

Misschien interesseert je ook