Advertentie

Artikel

16 apps voor docenten op elk onderwijsniveau

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Apps zijn je beste onderwijsassistenten. Ze geven tips voor in het klaslokaal en helpen je een echte leraar van de 21ste eeuw te worden.

Lesgeven is niet eenvoudig, zeker voor leerlingen die worden afgeleid door WhatsApp en Candy Crush. Maar technologie kan juist het perfecte hulpje zijn voor meer interactieve en interessantere lessen!

16 apps voor docenten op elk onderwijsniveau

De volgende apps zijn speciaal voor jou ontworpen: de professor, docent, juffrouw en meester. Ze verrijken je lesmethoden en helpen je op weg met vrijwel elk onderwerp.

Nearpod – lessen op elk apparaat

Stel je voor: je maakt een multimediapresentatie, deelt die met je leerlingen, die ‘m downloaden op hun telefoon. Ongeacht het merk of model. Zo werkt Nearpod, een app ontwikkeld om e-learning te vergemakkelijken.

Zowel de dienst als de Android- en iPhone-apps van Nearpod zijn gratis. Je meldt je via deze link aan. En heb je haast, dan creëer je niet zelf nieuw lesmateriaal maar ga je naar de officiële Nearpod-winkel.

Download Nearpod voor Android

Download Nearpod voor iPhone en iPad

Viper – plagiaat-detector voor Windows

Leraren komen steeds vaker geplagieerd werk van Wikipedia tegen; het is een algemeen probleem. Gelukkig bestaan er krachtige plagiaat-detectoren zoals Viper (Windows), die documenten vergelijkt met materiaal op internet.

Om Viper te gebruiken dien je een gratis account aan te maken. Eenmaal in het programma kies je de te analyseren documenten. Viper vergelijkt de tekst met wat het op internet weet te vinden en vertelt je wat de kans is dat het document is gekopieerd van online bronnen.

Download Viper voor Windows

Attendance – presentielijst voor op je mobiel

Een presentielijst op papier is handig, maar komt niet in de buurt van wat je allemaal kan met Attendance. De Android app geeft een visueel overzicht zodat je snel controleert wie wel en niet aanwezig zijn bij je lessen.

Enige nadeel is al het voorwerk dat Attendance vereist: namen, cursussen en foto’s dien je te uploaden voordat de app zijn werk doet. Maar heb je dat eenmaal gedaan, dan kent de Attendance zijn gelijke niet.

Download Attendance voor Android

TooNoisy – lawaaialarm voor in het klaslokaal

TooNoisy is een leuke geluidsdetector voor iPhone en Android die een alarmbel laat rinkelen wanneer het volume van de leerlingen een drempel overschrijdt.

De gevolgen bij het overtreden van die drempel? Die bepaal jij als leraar. Associeer je het alarm met een bepaalde actie (iedereen moet nablijven, bijvoorbeeld), dan kan het leerlingen zomaar stimuleren om net iets minder luidruchtig in de schoolbanken te zitten.

Download TooNoisy voor Android

Download TooNoisy voor iPhone en iPad

Thinglink – foto’s zeggen meer dan duizend woorden

Beelden zijn een uitstekende educatieve hulpbron, zeker wanneer ze interactief zijn. Thinglink doet precies dat: interactieve afbeeldingen maken.

Thinglink werkt in alle browser en is gratis. Het concept is eenvoudig: upload een afbeelding van je harde schijf of kies er eentje van Flickr of Facebook, en voeg vervolgens interactieve punten toe.

Probeer Thinglink in je browser

PDF Document Scanner – scanner op je telefoon

PDF Document Scanner is handig voor wie niet een kilo paperassen wil meesjouwen van en naar het werk. Met een tik op het scherm scant je mobiele camera documenten, die de app vervolgens opslaat als PDF-bestand, klaar om naar de pc te versturen.

De app biedt opties om bijvoorbeeld paginaformaat te kiezen (A4, brief, enzovoort) en de scan uit te snijden voordat je ‘m opslaat als PDF.

Download PDF Document Scanner voor Android

Evernote – notitiblok van nu

Notities maken op je pc of vanaf je mobiel, ze onderweg bewerken, sorteren en vervolgens delen met studenten of andere docenten; het kan allemaal met Evernote, ’s werelds populairste notitie-app.

Met Evernote voeg je afbeeldingen toe aan je notities, weblinks en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Download Evernote voor Windows

Download Evernote voor Mac

Download Evernote voor Android

Download Evernote voor iPhone en iPad

Box – harde schijf voor teamwork

E-mails versturen of USB-sticks gebruiken is toch veel te moeilijk; gebruik liever een online gedeelde ruimte. Met Box maak je gedeelde mappen waar leerlingen op elk moment documenten kunnen downloaden of uploaden.

Extra handig is de mogelijkheid om reacties te plaatsen; ook is Box toegankelijk vanaf elke telefoon of tablet. Ideaal voor de moderne docent.

Download Box voor Android

Download Box voor iPhone

Trello – taken en projecten beheren

Trello is een virtueel prikbord dat je volhangt met ideeën, taken, afbeeldingen en weblinks. Het systeem is zo veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken dat het geschikt is voor het organiseren van elk type taak.

Denk aan het maken van een taakverdeling voor groepswerk, ideeën voor essays verzamelen, foto’s verzamelen of simpelweg het stellen van prioriteiten van je lesmateriaal.

Download Trello voor Android

Download Trello voor iPhone

Paper.li – je klaslokaal als interactief dagblad

Met Paper.li verzamelt de hele klas nieuws en creëren ze een soort krant of online dagboek. Jij als leraar bent de hoofdredacteur.

Een virtuele krant maken is eenvoudig: kies je bronnen, pas het uiterlijk aan naar wens en deel tot slot het resultaat via social media. Extra voordeel: het ziet er erg tof uit op mobiele platformen.

Probeer Paper.li in je browser

Socrative – examens in de webbrowser

Niet irritanter dan het nakijken van tientallen tentamens. Met Socrative kunnen leerlingen vragen beantwoorden op de mobiele telefoon, tablet of pc. De app is geïntegreerd met Google Drive en bevat zelfs educatieve games.

Socrative is een handig alternatief voor pen en papier. Niet alleen voor de examens, maar ook voor dagelijkse of wekelijkse tests. Het werkt snel en gemakkelijk voor leerlingen, en scheelt gekras met rode pen voor jou als leraar.

Download Socrative voor Android

Download Socrative voor iPhone en iPad

Screenr – videotutorials maken

Met Screenr maak je opnames van wat je ziet op het beeldscherm van je pc en voeg je via de microfoon commentaar toe. Video’s worden opgeslagen op het web en zijn gemakkelijk deelbaar met anderen. Alles wat je nodig hebt is een browser met Java.

Screenr is ideaal voor het geven van uitleg bij moeilijke programma’s (zoals Excel) of leerlingen wegwijs maken op de webomgeving van een opleiding. En het is ook nog eens veel gemakkelijker te gebruiken dan zijn dure concurrenten.

Probeer Screenr in je webbrowser

Calibre – ebook-manager van de bovenste plank

Papieren boeken zijn duur en zwaar. Maak je gebruik van e-books, breng je collectie dan op orde met Calibre. Met een muisklik verstuur je je lesmateriaal vervolgens naar de mobiel, tablet of e-readers van je studenten.

Calibre is de ultieme tool voor het beheren van al je digitale literatuur, converteren naar andere formaten en het maken van e-books op basis van andere bestandsformaten. Onmisbaar voor de virtuele bibliothecaris.

Download Calibre voor Windows

Download Calibre voor Mac

Animoto – moeiteloos video’s maken van tekst en foto’s

De video is een krachtig instrument in handen van een leraar. Met geluid, muziek en visuele effecten houd je de aandacht van je leerlingen bij de les; beter dan met een boek of het schoolbord.

Animoto maakt het maken van video’s met tekst, beeld en geluid ongelofelijk eenvoudig. Betaal je voor de Pro-versie, dan heb je toegang tot meer dan 2000 muzieknummers een hoop extra interactieve functies.

Probeer Animoto in je webbrowser

Google Forms – vragenlijsten van Google-kwaliteit

Wist je dat Google Drive een functie heeft om enquêtes en formulieren te maken? Het is op dit moment misschien wel de beste tool in zijn soort, en nog gratis ook!

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar Google helpt je een eind op weg met talloze sjablonen voor studenten en docenten. Ideaal!

Probeer Google Drive in je webbrowser

Remind – stuur herinneringen naar leerlingen en ouders

Remind voldoet in een zeer specifieke behoefte: herinneringen naar leerlingen sturen en tegelijkertijd ouders op de hoogte brengen. Zo zijn ouders te allen tijde op de hoogte van wat de school van hun kind verwacht. Groot voordeel is de privacy die Remind biedt: de app doet alles zonder telefoonnummers openbaar te maken.

Download Remind voor Android

Download Remind voor iPhone

Technologie is geen vervanging van je werk, maar een verrijking

Bovenstaande apps laten zien hoe zij als kleinschalige bondgenoten het leraarschap op dagelijkse basis een stukje makkelijker maken. Je gebruikt ze samen of afzonderlijk. Ze zijn handig als hulpje, maar geenszins een alternatief voor de docent en zijn of haar lessen.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook