Advertentie

Artikel

Android, iOS of Windows Phone: wat is het beste besturingssysteem voor games?

Maria Baeta

Gepubliceerd

Speel je graag mobiele games? In dit artikel vertellen we je welk besturingssysteem daar het meest geschikt voor is.

Nu er nieuwe versies van de drie mobiele besturingssystemen uitkomen, kun je overwegen om van mobiel te switchen. Speel je vaak games op je telefoon, lees dan hier welk besturingssysteem het beste is voor mobiele gamers: Android, iOS of Windows Phone.

Android, iOS of Windows Phone: wat is het beste besturingssysteem voor games?

Beschikbare spellen

Google Play (Android), App Store (iOS) en Windows Phone Store (WP): je hoeft maar even een blik te werpen in één van deze stores en je ziet dat een groot deel van de catalogus bestaat uit games. Maar wie wint er op het gebied van kwantiteit en kwaliteit?

Door de statistieken van StatisticBrain, WP7Applist en AppBrain te raadplegen, kunnen we je de volgende cijfers geven. Alle gegevens zijn bij benadering – elke dag komen er wel nieuwe apps bij, maar zo zie je een algemeen beeld van de situatie in elke store.

Zowel Google Play als de App Store hebben elk meer dan een miljoen actieve apps in de catalogus. Ongeveer 25% hiervan bestaat uit games, wat neerkomt op minimaal 250.00 titels per platform.

De Windows Phone Store haalt het niet bij deze cijfers. Van de 140.000 apps zijn er 23% games, dus iets meer dan 32.000.

Kwantiteit is echter niet hetzelfde als kwaliteit. Hoe zit het met de kwaliteit van de aangeboden titels? Als we naar de meest gedownloade games in de drie stores kijken en hoe deze beoordeeld worden, blijkt dat gebruikers van iOS en Windows Phone hun downloads hoog beoordelen, vaak tot wel vierenhalve ster. Android-gebruikers zijn kritischer en geven hun games maar tot vier sterren,

Op dit vlak winnen zowel Android en iOS. Er is nauwelijks verschil tussen de twee reuzen.

Exclusieve spellen

Zoek je een nieuw besturingssysteem, kijk dan ook eens naar de exclusief beschikbare spellen voor het systeem dat je op het oog hebt.

Android heeft weliswaar veel games in haar catalogus, maar biedt zelden exclusieve games aan, zoals de App Store dat wel doet. Apple heeft afspraken gemaakt met vele ontwikkelaars zodat hun games als eerste voor iOS uitkomen.

De meest recente voorbeelden daarvan zijn Plants vs Zombies 2 van EA en Cut The Rope 2 van ZeptoLab. In beide gevallen waren de spellen al maanden uit voor iOS voordat ze op Android verschenen.

De App Store heeft ook games die exclusief voor iOS zijn. Deze spellen stijgen meestal ver boven het gemiddelde uit, zowel qua graphics als qua smeedbaarheid. Zo is er de RPG-serie Infinity Blade en aanpassingen van triple-A spellen voor consoles en PC, zoals XCom en binnenkort Bioshock Infinite.

Windows Phone kan zich wederom niet meten met de concurrentie. Vele topgames voor Android en iOS zijn simpelweg niet verkrijgbaar voor het besturingssysteem. Minecraft, Candy Crush Saga of Modern Combat spelen op je Windows Phone? Vergeet het maar. Je moet het doen met klonen zoals Survival Craft, Super Sweet Crush of Call of Dead: Modern Duty.

Aan de andere kant biedt Windows Phone wel weer exclusieve games, waarvan je sommige al kent van de Xbox. Zo is er een aangepaste versie van Halo: Spartan Assault of Kinectimals.

Op dit vlak is iOS de overduidelijke winnaar. Android biedt niet genoeg exclusieve spellen en bij Windows Phone ontbreken games die op de andere platforms wel verkrijgbaar zijn.

Gratis spellen

Kwantiteit en kwaliteit zijn belangrijke aspecten voor de speler, maar je denkt ook vaak aan je portemonnee. In welke store geef je het minste geld uit?

Wat opvalt, is dat vele games die gratis te verkrijgen zijn op Google Play, geld kosten in de App Store. Zo hangen er bijvoorbeeld kosten aan Angry Birds, Cut the Rope en Pou voor iOS.

Bij Windows Phone gaat het een beetje hetzelfde. Ze plakken de naam Xbox op de games en ineens betaal je voor een spel dat op Android gratis is, zoals het eerder genoemde Angry Birds.

Betaalde games variëren in prijs, maar zijn over het algemeen niet erg duur. De prijzen komen bij alle besturingssystemen redelijk overeen, maar het loont om te kijken naar specifieke aanbiedingen.

Voor in-app aankopen zijn de tarieven in alle besturingssystemen gelijk.

Als het om geld gaat, dan is Android de grote winnaar. Dit besturingssysteem heeft vele gratis games waar je bij de concurrentie voor moet betalen.

Andere factoren

Tot dusver hebben we alleen naar de meest meetbare factoren gekeken, maar hoe zit het met de toegevoegde waarde van elk besturingssysteem? Soms maken hele kleine dingen net het verschil.

Promoties en aanbiedingen

Op dit gebied neemt Android de overhand. iOS en Windows Phone hebben weliswaar ook vaak aanbiedingen, maar die zijn veel minder zichtbaar in de stores. Android heeft zelfs een speciale afdeling voor afgeprijsde apps die een belangrijke plaats inneemt in de webversie van Google Play.

Retro-games en emulators

Ben je wat ouder, dan denk je vast met veel liefde terug aan je oude spelcomputers. Met een emulator speel je je lievelingsspellen van vroeger op je mobiel. Dat wil zeggen, als je Android of Windows Phone gebruikt. Voor iOS zijn er weliswaar emulators te vinden, maar alleen buiten de App Store om, wat een flink risico met zich meebrengt.

Connectiviteit met andere apparaten

Vele games hebben tegenwoordig zogenaamde companion apps, die worden gebruikt als aanvulling op je pc en console games. Zowel iOS als Android bieden companion apps voor alle grote spellen, zoals Assasins Creed 4, Watch Dogs, GTA V en Battlefield. Windows Phone heeft er maar een paar.

Het systeem van Microsoft compenseert dit echter met hun totale connectiviteit met ander systemen, zoals Windows pc’s en Xbox-consoles. Alle spellen met het Xbox-label kun je overal spelen, zonder er meerdere keren voor te hoeven betalen.

Windows Phone profiteert dus van het grote ecosysteem van Microsoft en wint zo van zijn rivalen.

Van de drie aspecten die we hier hebben belicht, scoort Windows Phone het hoogst op twee van deze. Het besturingssysteem van Microsoft wint in de rubriek overige factoren.

iOS: het beste systeem voor mobiele spelers

Zowel Android en iOS staan bekend om hun uitgebreide game-catalogus, iets waar Windows Phone nog wat van kan leren.

Hoewel Google Play meer gratis games aanbiedt, wint de App Store op het gebied van exclusiviteit.

Windows Phone blinkt uit in de integratie met andere platformen, maar dit is wellicht niet heel belangrijk voor iemand die voornamelijk mobiel speelt.

In deze grafiek zien we alle aspecten nog eens op een rijtje:

Als het draait om exclusieve titels van hoge kwaliteit, dan is wat ons betreft iOS het beste besturingssysteem voor mobiele gamers.

Meer games voor iOS? Check dan het volgende artikel:

Misschien interesseert je ook