Advertentie

Artikel

Interview met de maker van het verslavende puzzelspel 2048

Interview met de maker van het verslavende puzzelspel 2048
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Bijgewerkt:

Hij is nog maar negentien jaar oud, maar zijn puzzelspel 2048 is momenteel de favoriete game van miljoenen mensen. De jonge ontwikkelaar achter 2048 heet Gabriele Cirulli.

Gabriele woont in Italië, waar hij werkt als freelance programmeur. Hij geeft zelf toe dat het idee van 2048 niet echt origineel is. Games als 1024! en Threes hanteren hetzelfde concept, maar geen enkele spel had zoveel succes als 2048. Vanaf het moment dat Cirulli het publiceerde op Hacker News, ging het helemaal los.

Fabrizio: Waarom “2048”? Wat betekent het?

Gabriele: Bij het maken van 2048 werd ik geïnspireerd door twee spellen: 2048, van Saming, en 1024! van Veewo Studio. Ik wilde de eigenschappen van beide games combineren. Uiteindelijk besloot ik mijn versie ook 2048 te noemen.

F: Je zei op Twitter dat als je alle potjes van alle spelers bij elkaar optelt, er al 521 jaar tijd is doorgebracht in het spel.

G: Ik hoop dat ik mensen niet in de problemen hebt gebracht! Het is echt ontzettend moeilijk om te stoppen met spelen (ik heb er zelf ook last van) en soms vergeet je dan wel eens dat er ook belangrijker zaken te doen zijn.

F: Ben je niet bang dat het met jou ook zo afloopt als met de bedenker van Flappy Bird?

G: Ik heb die fase, hoewel op veel kleinere schaal, eigenlijk al meegemaakt. Tijdens de eerste week, door het onverwachte succes, zeiden mensen dat ik geld moest gaan verdienen met reclame of het maken van een app. Dat wilde ik niet, maar het kostte me twee stressvolle dagen om de keuze te maken geen geld te verdienen met het spel. Toen ik dat besluit eenmaal had genomen, voelde ik me een stuk minder ongemakkelijk.

“Het originele spel zal altijd gratis blijven.”

F: Heb je ooit gewonnen?

G: Helaas! Mijn huidige record is 16000 punten. In dat potje kon ik zelfs nog twee 64’s matchen om te winnen, maar ik zag het niet op tijd…

F: Weet je of het al iemand gelukt is om 32784 in één veld te halen?

G : De hoogste scores die ik tot nu toe heb gezien zijn 4096 of 8192. De hoogste totaalscore ooit is 73000.

F: Waarom wil je geen geld verdienen met apps?

G: Daar zijn twee redenen voor. De eerste is ethisch: ik wil geen geld verdienen aan iets dat ik niet zelf heb bedacht. Dat zou ik niet eerlijk vinden. De tweede is technisch: het spel is open source, wat betekent dat iedereen de broncode kan gebruiken om zelf een app te publiceren. Concurrentie op dit gebied is niet nodig, dat leidt alleen maar tot verzadiging van de markt. Het originele spel is nog altijd gratis beschikbaar op ontwikkelaarsplatform Github.

F: Wat is je favoriete versie van het spel?

G: Vandaag ontdekte ik de “doge” versie van 2048 en die vond ik erg grappig. Ook vind ik de kunstmatige intelligentie die in 2048-AI wordt gebruikt om het spel te verslaan erg goed, zeker omdat het mij nog niet gelukt is om te winnen.

“Ik wil geen geld verdienen aan iets dat ik niet zelf heb bedacht.”

F: Hoeveel mensen hebben het spel tot nu toe gewonnen?

G: Op een totaal van 51 miljoen games, zijn er pas 530000 spellen gewonnen. Dat is ongeveer 1 procent.

F: Wat is de beste techniek om 2048 te winnen?

G: Op internet ontdekte ik een techniek (die tot nu toe voor mij nog niet werkt) waarbij je slechts drie richtingen gebruikt en het hoogste aantal in één hoek zet. Daarmee veroorzaak je kettingreacties waarmee je gemakkelijker hoge getallen bereikt, omdat ze in feite al klaar staan.

F: Wat zijn je toekomstplannen? Kunnen we nieuwe games verwachten?

G: Momenteel houd ik me bezig met de freelance projecten waar ik aan werkte voor 2048 uitkwam. Ik heb nog geen nieuwe plannen gemaakt, maar denk eigenlijk niet dat ik nieuwe games ga maken.

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Misschien interesseert je ook

 1. Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Lees meer
 2. Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Lees meer
 3. De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  Lees meer