Advertentie

Artikel

Op bezoek bij Game Oven: “Dutch Game Garden is uniek in de wereld”

Niek Leermakers

Gepubliceerd

Nederlandse game studio’s doen het goed. Niet alleen de grote jongens als Guerilla Games genieten internationale aandacht, maar ook de kleinere studio´s die mobiele games maken verschijnen steeds vaker op de radar. Wat is de sleutel tot succes en hoe komt een nieuwe mobiele game tot stand? Om daar achter te komen brachten we een bezoek aan het kantoor van ontwikkelaar Game Oven, bekend van games als Bounden, Bam Fu en Friendstrap.

Op bezoek bij Game Oven: “Dutch Game Garden is uniek in de wereld”

De Nederlandse game-ontwikkelaar huist in een statig pand aan het Neude in hartje Utrecht. Je zou hierdoor denken dat Game Oven beschikt over een leger aan programmeurs en game artists, maar niets is minder waar.

Zodra we het gebouw binnenlopen wordt namelijk al snel duidelijk dat Game Oven niet de enige bewoner is van het pand. Samen met ruim dertig andere ontwikkelaars en game-gerelateerde bedrijven vormt Game Oven de Dutch Game Garden. Deze organisatie, gesteund door de overheid, helpt de Nederlandse game-industrie groeien.

Gezellige bende

Inmiddels aangekomen in het kleine, maar knusse kantoor van Game Oven, vertelt Producer Eline Muijres ronduit over welke rol de Dutch Game Garden speelt in de Nederlandse game scene: “Ten eerste hebben we natuurlijk het Dutch Game Garden-gebouw op het Neude. Omdat we met zo veel game studio’s bij elkaar in één pand zitten, kun je gemakkelijk bij elkaar binnen wandelen.”

De ontwikkelaars testen bijvoorbeeld de gameplay van elkaars spellen die nog in ontwikkeling zijn. Of Game Oven vraagt advies aan andere game studio’s over wat er nog aan het spel verbeterd kan worden.”Voordat we de game uitbrengen, organiseren we een zogenaamde play test. Op die manier kunnen we echte mensen het spel zien spelen en dan merken we het vanzelf wel als er iets kapot gaat,” vertelt Eline.

Voor advies over het uitbrengen van games kan Game Oven ook bij het kantoor van Dutch Game Garden terecht “De Game Garden is als het ware de game-incubator van Nederland. Ze helpen je met het financiële aspect van een bedrijf runnen of het organiseren evenementen, zoals de Indigo van afgelopen september, waar startende game-bedrijven hun nieuwste projecten presenteren.”

Kruisbestuiving

In de gemeenschappelijke ruimte van het gebouw is er hevige activiteit rondom de tafeltennistafel en zien we verschillende game-ontwikkelaars met elkaar lunchen. In het vier verdiepingen tellende pand is het een drukte van jewelste en de ongedwongen sfeer komt de creativiteit van de game-artiesten ongetwijfeld ten goede.

Van concurrentie is er echter geen sprake volgens Eline: “Als een andere studio succes heeft met een game, dan gunnen we ze dat van harte. We roepen bij onze projecten vaak de hulp in van freelancers, maar ook van andere bedrijven hier in het gebouw. Zo is er Claynote, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het creëren van muziek bij games.”

Over succes heeft ook Game Oven niet te klagen. Eline: “Met onze vorige games, zoals Bam Fu en Bounden, genoten we internationale persaandacht van zelfs The New York TimesThe Guardian en goede reviews op gerenommeerde tech-websites, zoals The Verge. Helaas zie je die internationale aandacht niet per se terug in onze verkoopcijfers”. De aandacht kan echter wel leiden tot belangstelling vanuit andere hoek: “Apple en Google lezen die artikelen ook en kunnen dan ineens besluiten om jou app in de spotlight te zetten. ”

Voor het zover is, moet de game natuurlijk wel eerst ontwikkeld worden. En dat gaat niet over één nacht ijs. “Als we eenmaal een idee hebben voor een game, programmeren we een werkend prototype. Zodra we daar tevreden over zijn, komt er een ‘laag’ met game art overheen en kan het animeren beginnen. Onze stagiair Tim is verantwoordelijk voor de animatie.”

Klein, maar fijn

Ook al is de game-industrie in Nederland booming, kom je niet zomaar binnen bij een game studio. Stel, je hebt de ambitie om als game-ontwikkelaar aan de slag te gaan; waar moet je dan op letten? “Het helpt natuurlijk als je een game-opleiding volgt, maar je moet vooral zelf zoveel mogelijk games maken,” legt Eline uit. “Zonder portfolio kom je er niet. Laat daarnaast vooral je gezicht zien bij game-gerelateerde evenementen. Nederland blijft klein, dus een stageplek is nooit ver weg.”

Toch pakken Nederlandse game-ontwikkelaars de release van hun spellen groots aan. “Een nieuwe game brengen we meteen internationaal uit. De game-industrie is immers internationaal. Zo simpel is het,” vertelt Eline.

De studio’s in het Game Garden-pand zijn echter niet te vergelijken met instituten als EA en Ubisoft. “We zitten hier met z’n drieën op kantoor en er zijn eigenlijk nog geen uitbreidingsplannen. We werken op projectbasis en kijken voor iedere game wat we precies nodig hebben. Ons volgende project is Jelly Reef, wederom een local game.” Hiermee doelt Eline op de rode draad in de releases van Game Oven.

De games van Game Oven spelen namelijk als een bordspel, waarbij meerdere spelers tegelijkertijd op één apparaat het spel spelen. Met Bounden leer je bijvoorbeeld een balletdans samen met je danspartner, terwijl je met z’n tweeën de smartphone vasthoudt. Bam Fu zorgt voor veel fysiek contact, omdat je met tot vier spelers tegelijkertijd een plekje probeert te bemachtigen op het telefoonscherm. Plezier gegarandeerd!

Uniek in de wereld

Na een afsluitende rondleiding door het gebouw wordt al snel één ding duidelijk: het pand van Dutch Game Garden is uniek. Niet alleen in Nederland, maar in de gehele wereld. “Ik heb nergens ter wereld een dergelijk gebouw gezien,” beaamt Eline.

Je vindt overal wel coworking-plekken, maar een pand met zoveel kruisbestuiving is nergens te bekennen. De buren van het Game Garden-pand mogen wel uitkijken. Als het zo door gaat wordt het ABN AMRO-gebouw op de hoek van Het Neude binnenkort opgeslokt door frisse initiatieven uit de snel groeiende Nederlandse gamewereld. En daar mogen we best wel een beetje trots op zijn.

Tekst en foto’s: Niek Leermakers / Softonic

Lees ook:

Misschien interesseert je ook

 1. WhatsApp Tutorial: zo verander je de status

  WhatsApp Tutorial: zo verander je de status

  Lees meer
 2. Met deze technologische trucjes vind en koop je de perfecte cadeau’s

  Met deze technologische trucjes vind en koop je de perfecte cadeau’s

  Lees meer
 3. Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

  Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

  Lees meer