Advertentie

Artikel

Softonic Special: wat is de beste camera-app voor je Android?

Niek Leermakers

Gepubliceerd

Wat is het beste alternatief voor de reguliere camera-app van je Android? Softonic-redacteuren Suzie, Tim en Niek gaan op pad om daar achter te komen en testen drie populaire camera-apps voor Android op drie verschillende locaties. Wat is de beste app?

Om het beste alternatief te vinden testen we drie van de belangrijkste gratis Android-camera-apps van dit moment: ProCapture FreeFocal en A Better Camera.

Softonic Special: wat is de beste camera-app voor je Android?

Deze test is niet bedoeld om erachter te komen welke app het meest geschikt is voor geavanceerde gebruikers, maar juist welke perfect past bij dagelijks gebruik in uiteenlopende situaties. Met de standaard camera-app van Google als richtlijn testen we drie factoren:

1)      De kwaliteit van de foto’s onder uiteenlopende omstandigheden (veel licht, weinig licht, kunstmatig licht);

2)      De snelheid van de camera bij het nemen van actiefoto’s;

3)      Het gebruiksgemak van de camera qua functies en interface.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe we de apps hebben getest; lees verder om erachter te komen welke app als beste uit de test komt!


De opzet

Om de drie apps te testen bezoeken we drie verschillende locaties in onze thuisstad, het zonnige Barcelona. We gingen naar het strand om foto’s in daglicht en met beweging te nemen, naar een bar voor foto’s met weinig licht en keerden terug naar ons eigen Softonic hoofdkwartier om foto’s van kleurrijke objecten onder kunstmatig licht te maken. De camerasnelheid en interface testten we onderweg.

We gebruikten de Motorola Moto G om foto’s te nemen en een HTC One om achteraf te checken of de camera-hardware geen invloed had op de testresultaten (dat had het niet).

We zetten de smartphone op een statief en namen de foto’s achter elkaar, met dezelfde omstandigheden en met de verschillende apps, voor de betrouwbaarheid en consistentie.

Daarnaast deden we een benchmark-test om beter zicht te krijgen om de beeldkwaliteit. Onze bevindingen hebben we echter vooral gebaseerd op onze eigen observaties, met de benchmark-resultaten als eventuele bevestiging of verwerping van onze bevindingen. Klik hier om de volledige benchmark-test te bekijken.

De test

Het strand: natuurlijk licht en beweging

In de vroege ochtend liepen we naar het strand van de oude visserswijk Barceloneta, om daar twee variabelen te testen: natuurlijk licht en beweging op de foto. Voor de eerste variabele lieten we de zon het werk doen: tijdens onze test was er een helderblauwe lucht. Om beweging te testen zetten we Suzie op een Bicing-fiets, het openbare fietssysteem van Barcelona. Tim nam een foto telkens wanneer het achterwiel op gelijke hoogte was met de stam van de palmboom.

Een van de belangrijkste factoren bij het nemen van een actiefoto is touch-to-focus, waarmee je met een tik op het scherm je beeld scherpstelt voor je een foto neemt.

ProCapture bleek direct zeer beperkt op dit gebied: de touch-to-focus-optie is alleen beschikbaar in de betaalde versie. Dat betekent dat de app alleen scherpstelt wanneer je daadwerkelijk een foto neemt. Hoewel Suzie niet bepaald snel fietste, had ProCapture hierdoor zoveel vertraging dat ze al bijna buiten beeld was wanneer de foto eindelijk werd genomen.

De standaard Google-camera, Focal en A Better Camera zijn beter aan elkaar gewaagd qua focussnelheid en sluitersnelheid, met veel betere resultaten.

Die resultaten zijn gelijkwaardig: helder, clean en scherp. Maar vergeet niet dat we ook checkten voor natuurlijke belichting.

In dit geval bleek A Better Camera inderdaad een betere camera, zowel qua kleur als contrast. ProCapture scoorde ook goed qua kleur, ook al ontbrak fietser Suzie op de meeste foto’s. Foto’s gemaakt met Focal leken overbelicht, zij het gebalanceerd en scherp. De benchmark-test bevestigt dat beeld. De Google Camera-app pakt de laatste plaats, met overbelichte foto’s, weinig contrast en kleurverzadiging.

Het oordeel: het gaat om focus

Letten we op touch-to-focus in combinatie met beeldkwaliteit – beide belangrijk voor het nemen van actiefoto’s – dan wint Focal deze eerste ronde. Op lichte overbelichting en wat weinig kleurverzadiging na blinkt de app uit qua gebruiksgemak: tikken om te focussen en het nemen van foto’s is het gemakkelijkst met Focal. ProCapture eindigt als laatste vanwege het ontbreken van touch-to-focus.

Winnaar: Focal

De bar: weinig licht

Na het strand zochten we de gotische wijk van Barcelona op om foto’s bij weinig licht te maken in een van de tofste bars die de stad kent. We zetten Niek in een stoel met een kop koffie en een tijdschrift; een Instagram-waardig shot. Niek wordt van achteren verlicht door een lamp; de flits op de camera bleef uit.

Hoewel we grote hoop hadden sterke verbetering te zien ten opzichte van Google’s standaard-camera, waren we echter teleurgesteld: alle apps bleken moeite te hebben om heldere foto’s te maken bij het gebrek aan licht.

Qua gebruiksgemak merkten we dat scherpstellen een stuk langer duurt dan buiten; de interface van Focal, A Better Camera en ProCapture ‘bevroor’ telkens even terwijl de hardware zijn best deed om te focussen. A Better Camera stelde het meeste teleur: de scherpstelanimatie en de animatie bij het nemen van de foto is zo subtiel dat je ‘m bijna niet ziet. Vaak vroegen we ons af of we überhaupt een foto hadden genomen.

Wat betreft fotokwaliteit bleek Focals overbelichting erg handig in de donkere bar. De foto oogde warm en dankzij het contrast konden we Niek onderscheiden van de achtergrond.

De foto’s die we namen met de Google Camera waren licht, maar de kleuren onnatuurlijk. A Better Camera ondervond dezelfde problemen met kleuren, maar maakte de foto’s ook nog eens te donker. De foto’s ogen onnatuurlijk, al geeft de benchmark aan dat beide afbeeldingen goede belichting hebben.

ProCapture stelde weer teleur met een afbeelding die veel te donker is.

Het oordeel: warmte wint

Ondanks die benchmark-resultaten kiezen we Focal als winnaar. Zelfs met het bevriezen van het scherm is de grote sluiterknop een handig hulpmiddel bij het nemen van foto’s in het donker. Ook was het eindresultaat een stuk warmer dan de andere foto’s in dezelfde donkere setting.

De foto’s van A Better Camera bleken ook redelijk, maar de app is helaas te onhandig in gebruik.

Winnaar: Focal

Het kantoor: stilleven met heldere kleuren

Uiteindelijk gingen we terug naar het Softonic-hoofdkantoor om foto’s met heldere kleuren te maken onder TL-belichting. We bouwden een klein stilleven van onder andere een roze waterflesje, een PS3-controller en een Assassin’s Creed-vlag.

Wat blijkt: voorloper Focal heeft één groot probleem, namelijk dat dankzij de interface niet het hele shot in beeld komt voordat je een foto neemt. Twintig procent van de uiteindelijke foto is gewoonweg niet te zien in de preview. Dat is frustrerend wanneer je een perfecte compositie probeert te maken. Een stilleven schieten met Focal is dus geen pretje.

Verrassenderwijs nam ProCapture de leiding qua gebruiksgemak. De overwegend saaie interface bood de juiste hulpmiddelen voor het voorbereiden van een shot, door de mogelijkheden om kleur en contrast in te stellen. De preview gaf het beste voorbeeld van het eindresultaat.

Qua kleur zagen we geen duidelijke winnaar. Elke foto had felle kleuren; die van Focal leken het meest natuurgetrouw.

De benchmark-test was het niet met ons eens. Bij een meting van kleurniveau tonen vooral A Bettera Camera, Google Camera en ProCapture heldere kleuren zonder ruis, terwijl Focal juist achterloopt.

Het oordeel: gemixte resultaten

Ondanks de beperkte preview-mogelijkheden pakt Focal weer het goud qua fotokwaliteit; ProCapture bleek de meest gebruiksvriendelijke app van het stel.

Focals foto’s scoren misschien niet hoog in de benchmark, maar voor het naakte oog zijn ze ongeëvenaard. De preview-functie van ProCapture maakt het echter veel makkelijker om vooruit te kijken naar het eindresultaat, zodat het makkelijker is om een fotocompositie in elkaar te zetten.

Google Camera en A Better Camera blinken niet uit en vallen niet tegen. Zonder duidelijke winnaar is de gedeelde eerste plek voor Focal en ProCapture.

Winnaar: Focal en ProCapture

De Benchmark

Om een beter beeld te krijgen van de technische mogelijkheden van elke app, deden we een benchmark-test om beeldkwaliteit op cijfers te vergelijken. We gebruikten analysesoftware om technische aspecten zoals pixelruis en dynamisch bereik te meten.

Uiteindelijk gebruikte we de benchmark alleen om onze bevindingen te ondersteunen, niet om een winnaar aan te wijzen. Wil je een volledig beeld van de benchmark en zijn resultaten, klik dan hier.

En het beste alternatief voor de standaard Android-camera is…

Na een uitgebreide test van drie camera-alternatieven in alledaagse situaties, kunnen we veilig stellen dat de beste foto-app voor Android Focal is.

De grootste teleurstelling was ProCapture Free, al wordt het grootste gemis – de touch-to-focus-functie – verholpen in de betaalde versie van de app. Concurrent A Better Camera neemt degelijke foto’s, maar is beduidend minder gebruiksvriendelijk dan de andere apps.

Hoewel Focal misschien niet de meest geavanceerde foto’s schiet (althans, niet volgens onze benchmark), is de camera-app de beste alternatieve foto-app voor Android. Focal wint deze test vanwege de mogelijkheid om snel scherpe actiefoto’s, foto’s bij weinig licht én foto’s met natuurlijke kleuren te schieten.

Dit artikel is tot stand gekomen met de hulp van Zuzanna Blaszkiewicz en Tim Vüllers.

Lees onze andere Softonic Specials:

Misschien interesseert je ook